Η ανακοίνωση της αίτησης διαζυγίου της Βίκυς Σταμάτη και η εκρηκτική επανεμφάνισή της χθες το μεσημέρι στο Εφετείο της Αθήνας, λίγο πριν επιστρέψει ξανά στη φυλακή, σημάδεψαν την τελευταία μέρα της δίκης για την υπόθεση με τις χρυσές μίζες των εξοπλιστικών, με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο.

«Καταδικάστηκα άδικα δύο φορές από τη Δικαιοσύνη, μόνο και μόνο επειδή φέρω το όνομα του συζύγου μου Τσοχατζόπουλου» ανέφερε η Σταμάτη σε επίσημη ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, μέσω του δικηγόρου της Νίκου Αγαπηνού. Η κατηγορουμένη αναφέρει πως έχει διαρραγεί ο ιστός της οικογένειάς της και «ως εκ τούτου έχω την ηθική υποχρέωση απέναντι στο μοναδικό μας παιδί να προχωρήσω στη λύση του γάμου μας».

Η είδηση του διαζυγίου μέσα σε λίγα λεπτά έκανε τον γύρο του Διαδικτύου, ενώ όπως φάνηκε, ο Τσοχατζόπουλος πληροφορήθηκε με έκπληξη ενώ βρισκόταν στο δικαστήριο την απόφαση της συζύγου του. Λίγη ώρα αργότερα, όταν η Σταμάτη συνοδευόμενη από αστυνομικούς έφτασε με ταξί στο Εφετείο της Αθήνας, επέλεξε να μην καθήσει δίπλα στο εδώλιο του Ακη, αλλά δύο σειρές πιο πίσω. Εκείνος προσπάθησε να την προσεγγίσει, αλλά εκείνη με τη συμπεριφορά της δεν άφησε περιθώρια, καθώς βγήκε από την αίθουσα του δικαστηρίου!

Επιστροφή στις φυλακές

Με τη λήξη της τελευταίας συνεδρίασης ο Τσοχατζόπουλος, η κόρη του Αρετή και η πρώην(;) σύζυγός του Βίκυ, μαζί με άλλους έξι κατηγορουμένους θα επιστρέψουν –άλλοι για μερικές μέρες και άλλοι για περισσότερο χρόνο –στις φυλακές. «Αφήστε με να είμαι με το παιδί μου, έστω και με φύλαξη» είπε κλαίγοντας στο δικαστήριο μετά τη λήξη της διαδικασίας η Σταμάτη.

Στον επίλογο της ανακοίνωσης της απόφασης το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση 1.570.000 ευρώ υπέρ του Δημοσίου, το οποίο παραστάθηκε ως πολιτική αγωγή στη δίκη.

Ο Ακης αναμένεται να οδηγηθεί στις φυλακές Χαλκίδας, ενώ η κόρη του στις φυλακές Ελαιώνα Θηβών. Πιθανόν εκεί θα οδηγηθεί και η Σταμάτη, η οποία όμως θα προσπαθήσει να επιστρέψει στον Κορυδαλλό επειδή είναι μητέρα ανήλικου παιδιού.

Ευχολόγια αλληλεγγύης

Την πρώτη έκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, η οποία διεξάγεται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, εγκαινίασε χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε «να δώσουμε χώρο μεταξύ των φορέων να ανταλλάξουν ιδέες, να εκπαιδευτούν μαζί και γιατί όχι, να συνεργαστούν οικονομικά», κάνοντας αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Σικάγο, σε έναν κόμβο αλληλέγγυας οικονομίας.

Οπως είπε, στόχος είναι η αλληλέγγυα οικονομία «να καταλάβει το 10% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας» στην Ελλάδα και ανακοίνωσε πως θα θεσπιστούν ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα για τους φορείς της. Παράλληλα, τον Δεκέμβριο θα ενεργοποιηθεί το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, με αρχικό κεφάλαιο 10 εκατ. ευρώ. Το Ταμείο θα χρηματοδοτήσει τους φορείς αλληλέγγυας οικονομίας με μικροπιστώσεις της τάξης των 10.000 – 15.000 ευρώ.

*** Το μεσημέρι, ο Τσίπρας είχε συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον ΑρχιεπίσκοποΤιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη 2ηΔιεθνή Διάσκεψη «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο… ποιητής Νίκος Κοτζιάς

«Λούζεται ο Νοέμβρης στα συνθήματα της νιότης. Καλό μήνα, με αγωνιστικότητα και αισιοδοξία». Με αυτόν τον άκρως ποιητικό τρόπο υποδέχθηκε τον νέο μήνα ο Νίκος Κοτζιάς, ευχόμενος το ίδιο στους συντρόφους και συναγωνιστές του με ένα λιτό SMS στα κινητά τους τηλέφωνα. Η ποιητική φλέβα, άλλωστε, του υπουργού Εξωτερικών είναι γνωστή, καθώς συνηθίζει να στέλνει ανάλογες ευχές σε όλους τους φίλους του (και όχι μόνο…), ενώ έχει γράψει και ποιητική συλλογή. Ποιος θα ξεχάσει, άλλωστε, το πώς ευχήθηκε καλό μήνα εν μέσω των κολασμένων διαπραγματεύσεων του καλοκαιριού του 2015; «Ας κάνουμε τον Ιούλιο μήνα ζεστής καρδιάς, γαλήνης και ελπίδας. Το όνειρο να φτερουγίζει στο χαμόγελο των φτωχών παιδιών, στις γροθιές της μάνας – κουράγιο και του ορθοστατούντα πατέρα» είχε γράψει τότε.

Αλλά και πώς υποδέχθηκε το 2017: «Σφιχτά στην αγκαλιά τα όνειρα κρατήστε, γέφυρα από λουλούδια στο ’17 να τα περάσει, γλυκιά πραγματικότητα να γίνουν. Χρόνια πολλά και μαχητικά» έγραψε στο twitter την περσινή Πρωτοχρονιά. Αναμένω τη φετινή με ανυπομονησία…