Το «όπλο» της ευρωπαϊκής διπλωματίας χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να δοθεί λύση στο θέμα της καταπάτησης των δικαιωμάτων που υφίσταται τις τελευταίες ημέρες η ελληνική μειονότητα της Χειμάρρας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ με επιστολή του στον αρμόδιο επίτροπο για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γιοχάνες Χαν, διεθνοποίησε το πρόβλημα της μειονότητας εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του. Επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια οι αλβανικές Αρχές έχουν επιδοθεί σε μια διαρκή προσπάθεια καταπάτησης περιουσιακών και άλλων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Οπως καταγγέλλει, η προσπάθεια αυτή κορυφώθηκε με τα προχθεσινά γεγονότα στη Χειμάρρα, όπου με την αδικαιολόγητη συνδρομή ισχυρής αστυνομικής δύναμης επιχειρήθηκε η κατεδάφιση σπιτιών που ανήκουν σε μέλη της ελληνικής μειονότητας.

Ακόμη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα, όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμφώνησαν στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, προκειμένου η γειτονική μας χώρα να προχωρήσει ταχύτερα στην υιοθέτηση δημοκρατικών και άλλων μεταρρυθμίσεων, στον σεβασμό στα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, όπως επίσης και στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Δυστυχώς όμως, υπογραμμίζει, «όπως διαπιστώνεται και από τα τελευταία γεγονότα, οι προσδοκίες αυτές τίθενται όλο και συχνότερα εν αμφιβόλω».