Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, και με τη δίκη να προχωρά με πρωτοφανή βραδύτητα, τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής κυκλοφορούν και εκφοβίζουν ανενόχλητα. Συχνά ενώπιον δυνάμεων της Αστυνομίας ή και εντός της δικαστικής αίθουσας όπου εκδικάζεται η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης… Λίγες ημέρες μετά τις επιθέσεις εναντίον ανυπεράσπιστων εργαζόμενων μεταναστών (Ασπρόπυργος κ.α.), ένα νέο περιστατικό βίας, αυτή τη φορά απέναντι από το Εφετείο της Αθήνας, υπενθυμίζει πως η εγκληματική οργάνωση δεν δρα μόνο στο περιθώριο.

Τα χθεσινά θύματά της μάλιστα ήταν δύο γυναίκες: η συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη Ευγενία Κουνιάκη (φωτογραφία), και μια ακόμη γυναίκα, τυχαία αυτόπτης μάρτυρας του επεισοδίου, την ώρα που αποβιβάζονταν από τρόλεϊ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Οι δυο τους βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με χρυσαυγίτες τραμπούκους που πετούσαν φυλλάδια και πρόλαβαν να τις χτυπήσουν με γροθιές. Η Κουνιάκη, στην κατάθεση που έδωσε στη ΓΑΔΑ, αναγνώρισε τον έναν δράστη, που πληροφορίες τον θέλουν να εργάζεται ως οδηγός του αρχηγού της οργάνωσης Νίκου Μιχαλολιάκου.

Αποτροπιασμός

Η επίθεση προκάλεσε την καταδίκη του νομικού κόσμου, με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών να αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως «ο ρόλος του δικηγόρου ως συλλειτουργού της Θέμιδας και υπερασπιστή των δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτος σε ένα κράτος δικαίου», καθώς και ότι η βάναυση κακοποίηση «προκαλεί αποτροπιασμό» σε όλον τον δημοκρατικό κόσμο.

«Η Ευγενία Κουνιάκη δεν χτυπήθηκε τυχαία. Είναι γνωστή αντιφασίστρια δικηγόρος, δραστηριοποιούμενη από χρόνια ως συνήγορος πολιτικής αγωγής θυμάτων ρατσιστικής και ναζιστικής βίας, με προεξάρχοντα τα περιστατικά στον Αγιο Παντελεήμονα και το κέντρο της Αθήνας. Στοχοποιήθηκε και χτυπήθηκε για αυτό», δήλωσε ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης, ο οποίος επίσης παρίσταται ως δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, χαρακτηρίζοντας την επίθεση ως «το μήνυμα της ΧΑ λίγο πριν την έναρξη της κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων-πρώην μελών της», η οποία ξεκινά στις 3 Νοεμβρίου.

Καταδίκη

Ολα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου καταδίκασαν το περιστατικό. «Είναι βαθύτατα γελασμένοι οι απόγονοι του Χίτλερ αν νομίζουν πως η Δικαιοσύνη θα εκφοβιστεί από τις αθλιότητές τους», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του. Η ΝΔ εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για την επίθεση, καλώντας τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα να αναλάβει «στην πράξη τις ευθύνες του», ενώ από τη ΔΗΣΥ σχολίασαν πως «ό,τι κι αν κάνουν, η φωνή των θυμάτων της Χρυσής Αυγής δεν θα φιμωθεί. Ο,τι κι αν κάνουν, η Δικαιοσύνη θα αποδοθεί». Στο ίδιο μήκος κύματος και Το Ποτάμι, τονίζοντας πως «το τέρας, όταν το αφήνεις ανενόχλητο, ξεθαρρεύει και επιτίθεται».