Μπορεί η αβεβαιότητα να παραμένει κυρίαρχη στην Ισπανία έξι ημέρες αφότου η Μαδρίτη ανέλαβε τον έλεγχο της Καταλωνίας, η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ωστόσο δηλώνει αισιόδοξη για τη συνέχεια. Με τον καθαιρεθέντα Κάρλες Πουιτζντεμόν αυτοεξόριστο στις Βρυξέλλες ευελπιστεί να αξιοποιήσει αυτό που εκλαμβάνει ως «θετικό μομέντουμ» προκειμένου να εξουδετερώσει το καταλανικό αποσχιστικό κίνημα πριν από τις νέες τοπικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 21 Δεκεμβρίου. Οι επικριτές της, βέβαια, υπενθυμίζουν πως η κυβέρνηση Ραχόι δήλωνε πριν από μερικούς μήνες εξίσου αισιόδοξη πως το ζήτημα της Καταλωνίας δεν θα εξελισσόταν σε γενικευμένη κρίση. Και εξελίχθηκε.

Οι εσωτερικές αντιπαλότητες στους κόλπους των αποσχιστικών δυνάμεων, ο φόβος των νομικών κυρώσεων και των οικονομικών επιπτώσεων δεν σταμάτησαν τελικά την πορεία των Πουιτζντεμόν και Σία προς τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, όπως περίμενε η Μαδρίτη. Αναλυτές του Ινστιτούτου Elcano χαρακτήρισαν το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, και δη τις εικόνες της αστυνομικής βίας εναντίον καταλανών πολιτών που προσπαθούσαν να ψηφίσουν, ως μία «καταστροφή» από πλευράς δημοσίων σχέσεων. Και εξακολουθούν να ελλοχεύουν πολυάριθμοι κίνδυνοι τις επόμενες εβδομάδες για τη Μαδρίτη, συμπεριλαμβανομένης φυσικά της πιθανότητας να πλειοψηφήσουν και πάλι οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας στο νέο καταλανικό Κοινοβούλιο. Αξιωματούχοι της ισπανικής κυβέρνησης ωστόσο βασίζουν την αισιοδοξία τους στα λάθη της (αποπεμφθείσας πια) καταλανικής ηγεσίας.

«Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι πριν από μία εβδομάδα» λέει σε συνέντευξή του στο “Politico” ο Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο, ο υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, που έχει και τον ρόλο του εκπροσώπου της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. Αποκαταστήσαμε τη συνταγματική τάξη στην Καταλωνία, (…) επαναφέραμε την ηρεμία για πολλούς ανθρώπους, (…) και προκηρύξαμε νέες εκλογές όσο πιο νωρίς ήταν νομικά δυνατό». Σύμφωνα με τον ντε Βίγο, μία προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας με τον Πουιτζντεμόν ώστε να αποφευχθεί η μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας κατέρρευσε την περασμένη εβδομάδα όταν ο καταλανός πρόεδρος ζήτησε για τον εαυτό του μία δικαστική «ασυλία» που η Μαδρίτη «δεν μπορούσε και δεν ήθελε να χορηγήσει». Ο Πουιτζντεμόν ζήτησε επίσης την απελευθέρωση του Τζόρντι Σάντσεθ, επικεφαλής της οργάνωσης Καταλανικό Εθνικό Συμβούλιο (ANC) και του Τζόρντι Κούσαρτ, επικεφαλής της οργάνωσης Omnium Cultural, οι οποίοι κρατούνται κατηγορούμενοι για εξέγερση και απείθεια προς το ισπανικό κράτος.Η συνέχεια έδειξε πως η καταλανική ηγεσία δεν είχε τα μέσα να επιβάλει την ανεξαρτησία που προκήρυξε βιαστικά, λίγες ώρες προτού παυθεί από τη Μαδρίτη. Και μέχρι στιγμής, η τελευταία έχει καταφέρει να επιβάλει την εξουσία της στην Καταλωνία σχεδόν χωρίς προσπάθεια –διαλύοντας τους φόβους ακόμα και μελών της κυβέρνησης Ραχόι, σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο, πως θα συναντούσε σθεναρή αντίσταση.

Προκηρύσσοντας εκλογές πολύ πιο σύντομα από ό,τι αναμενόταν, η Μαδρίτη ευελπιστεί ότι οι καταλανοί ψηφοφόροι θα τιμωρήσουν τις αποσχιστικές δυνάμεις: «Votarem!» («Θα ψηφίσουμε!» στα καταλανικά) διακήρυξε ο Ντε Βίγο με ένα μειδίαμα, δανειζόμενος το σύνθημα που ακουγόταν συχνά τους τελευταίους μήνες στην Καταλωνία στις διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας. «Τα πρόσφατα γεγονότα διέψευσαν το όλο αφήγημα υπέρ της ανεξαρτησίας και όλες οι κινήσεις που έχουμε δει από τον Πουιτζντεμόν αποκαλύπτουν μια έλλειψη γενναιότητας» επισήμανε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στη συνέντευξή του. «Δεν είναι καθόλου εποικοδομητικό να καλείς τον κόσμο να αντιταχθεί (στην ανάληψη του ελέγχου από τη Μαδρίτη) το Σάββατο κι έπειτα να το βάζεις στα πόδια. Δεν νομίζω πως οι υποστηρικτές του το έχουν εκτιμήσει αυτό».

Τα βασικά καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας έχουν δηλώσει πως θα λάβουν μέρος στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, αναγνωρίζοντας εμμέσως την απευθείας διακυβέρνηση από τη Μαδρίτη. Το ερώτημα τώρα είναι αν θα συγκροτήσουν κοινό μέτωπο και σε ποιο σύνθημα θα βασίσουν την προεκλογική τους εκστρατεία. Κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν την ψηφοφορία σαν κάποιου είδους επικύρωση για τη νέα «Καταλανική Δημοκρατία», η οποία δεν έχει αναγνωριστεί από καμία χώρα. Αλλοι όμως βλέπουν πλέον την πραγματικότητα χωρίς παρωπίδες: «Δεν έχει υπάρξει διεθνής αναγνώριση, και κάποιοι άνθρωποι λένε “τι συμβαίνει εδώ”», δήλωσε σε τηλεοπτική της συνέντευξη προχθές το βράδυ η Μάρτα Πασκάλ, η επικεφαλής του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Ευρωπαϊκού Καταλανικού Κόμματος του Κάρλες Πουιτζντεμόν. «Θεωρήσαμε πολύ απλό κάτι που μπορεί να μην είναι τόσο απλό».