«Εξόριστος πρόεδρος στην Ευρώπη»: president.exili.eu. Ανακοινώνοντας ότι αυτή είναι η νέα ηλεκτρονική του διεύθυνση, νωρίς χθες το πρωί μέσω twitter και από τις Βρυξέλλες, ο καθαιρεθείς από την ισπανική κυβέρνηση πρόεδρος της Καταλωνίας Κάρλες Πουιτζντεμόν, έναν προφανή στόχο είχε: να ξεκαθαρίσει ότι σε αυτή τη φάση έχει αποφασίσει να είναι αυτοεξόριστος στην πρωτεύουσα του Βελγίου για ένα απροσδιόριστο προς το παρόν χρονικό διάστημα και με αδιευκρίνιστο τον χαρακτήρα και τους όρους της παραμονής του.
Αν βεβαίως ήταν στην Ισπανία, σήμερα το πρωί ο έκπτωτος καταλανός πρόεδρος θα έπρεπε να μεταβεί στη Μαδρίτη, όπου το Ανώτατο Δικαστήριο έχει κλητεύσει αυτόν και 13 από τους καθαιρεθέντες υπουργούς της Καταλονίας να παρουσιαστούν ενώπιόν του. Ο γενικός εισαγγελέας έχει ζητήσει να τους ασκηθεί δίωξη για στάση και αποσχιστική δράση και στη συνέχεια ένας δικαστής θα αποφασίσει αν θα ζητήσει την προφυλάκισή τους. Τέτοια περίπτωση ωστόσο για τον Πουιτζντεμόν δεν υπάρχει. «Δεν θα πάει στη Μαδρίτη και εγώ πρότεινα να του πάρουν κατάθεση από εδώ στο Βέλγιο. Είναι δυνατόν, είχα κατά το παρελθόν υποθέσεις σαν κι αυτήν κι ο ύποπτος είχε ανακριθεί στο Βέλγιο» είπε ο βέλγος δικηγόρος του Πουιτζντεμόν Πολ Μπεκαέρτ, ειδικευμένος σε θέματα διεθνών ενταλμάτων σύλληψης και παροχής ασύλου, στο ισπανικό τηλεοπτικό κανάλι TV3. Συνεχίζοντας δε ανέφερε: «Θα δούμε τις κατηγορίες, το ύψος των ποινών και το αν γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα κρίνουμε».
Στο μεταξύ η παραμονή του Πουιτζντεμόν στις Βρυξέλλες αποτελεί ήδη πονοκέφαλο για τις βέλγικες Αρχές Ασφαλείας, εκπρόσωπος των οποίων δήλωσε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να του παρασχεθεί ειδική προστασία. Ο πονοκέφαλος αυτός ασφαλώς θα γίνει μεγαλύτερος αν ο τέως πρόεδρος της Καταλωνίας θελήσει να συνεχίσει τις πολιτικές του παρεμβάσεις από τις Βρυξέλλες, όπως έπραξε προχθές. Οι πληροφορίες του χθεσινού βελγικού Τύπου αναφέρουν ότι με κυβερνητική εντολή δεν δόθηκε προχθές στον Πουιτζντεμόν αίθουσα Τύπου κρατικού κτιρίου την οποία είχε ζητήσει να νοικιάσει και έτσι υποχρεώθηκε να μιλήσει σε άλλη, ιδιωτική και μικρότερη αίθουσα, δημιουργώντας δημοσιογραφικό κομφούζιο.
Τα πράγματα θα γίνουν βεβαίως εξαιρετικά περίπλοκα αν οι ισπανικές Αρχές ζητήσουν από τις βελγικές την έκδοση του καταλανού πολιτικού, παραβλέποντας το ενδεχόμενο της ηρωοποίησής του. Στην περίπτωση αυτή οι διπλωματικές σχέσεις της Ισπανίας με το Βέλγιο χωρίς αμφιβολία θα δοκιμαστούν, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και η εσωτερική πολιτική κρίση στο Βέλγιο.
Και αυτό διότι η συμμαχική ομοσπονδιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Σαρλ Μισέλ βασίζεται στις ψήφους του εθνικιστικού κόμματος της μεγαλύτερης περιφέρειας του Βελγίου, της Φλάνδρας, N-VA. Το κόμμα αυτό τάσσεται υπέρ της απόσχισης της Καταλωνίας από την Ισπανία, προσδοκώντας στη συνέχεια την απόσχιση της Φλάνδρας από το Βέλγιο. Ο ηγέτης του Κόμματος Μπαρτ ντε Βίβερ χαρακτήρισε προχθές τον Πουιτζντεμόν «ευπρόσδεκτο και φίλο», δηλώνοντας επίσης πως δεν εγκαταλείπει τους φίλους του όταν έχουν προβλήματα. Από την άλλη ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ φρόντισε να μετριάσει τις εντυπώσεις λέγοντας πως ουδέποτε η βελγική κυβέρνηση ενθάρρυνε τον καταλανό τέως πρόεδρο να έλθει στις Βρυξέλλες.