Υποχωρεί συνεχώς το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας. Το κόστος αυτό διαμορφώνεται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου έτους καθώς οι αγορές προεξοφλούν ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι απομακρύνονται και πως η οικονομία των χωρών αυτών έχει περιθώρια να παρουσιάσει σημάδια βελτίωσης.

Η διαφορά των επιτοκίων των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ιταλίας με αυτά της Γερμανίας – το λεγόμενο σπρεντ – υποχώρησε στις 142 μονάδες βάσης. Το σπρεντ της Ισπανίας υποχώρησε στις 110 μονάδες βάσης. Τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της Γερμανίας με δεκαετή διάρκεια αποτελούν το σημείο αναφοράς. Πλέον η Ιταλία δανείζεται με επιτόκιο 1,78% και η Ισπανία δανείζεται με 1,49% – όσον αφορά πάντα τα 10ετή κρατικά ομόλογά τους. Τα επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας (Bund) διαμορφώνονται κοντά στα επίπεδα του 0,36%.

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ. Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας μειώθηκε μετά την αποκλιμάκωση της κρίσης με την Καταλωνία. Οι αγορές απέκτησαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη προς την Ιταλία μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μην τερματίσει αμέσως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει τις αγορές με ιδιαίτερα μειωμένους ρυθμούς μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018, αλλά η μεγαλύτερη ωφελημένη από την απόφαση αυτή αναμένεται ότι θα είναι η Ιταλία.

Επίσης πρόσφατα η χώρα προχώρησε σε αναμόρφωση της εκλογικού νομοθεσίας κάνοντας πολύ πιο δύσκολη τη δημιουργία κυβέρνησης από το αντιευρωπαϊκό Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Μικρή υποχώρηση σημείωσε εξάλλου το κόστος δανεισμού και άλλων χωρών της ευρωζώνης. Τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων της Πορτογαλίας έφτασαν το 2,10% με το σπρεντ απέναντι στα Bund να διαμορφώνεται στο 1,73%. Πολλοί διεθνείς επενδυτές έχουν στραφεί ξανά στα ομόλογα των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης προσδοκώντας υψηλότερες αποδόσεις. Η πιο αυξημένη αυτή ζήτηση αυξάνει τις τιμές των ομολόγων και μειώνει τα επιτόκιά τους. Οι επενδυτές αυτοί προσπαθούν να προλάβουν τις εξελίξεις τώρα που η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι ακόμη πιο χαλαρή με αυτή που εκτιμούν ότι θα εφαρμοστεί μέσα στο 2018.