Μια λαμπάδα στο μπόι του Γιώργου Πιτσιλή θα πρέπει να ανάψουν στην κυβέρνηση διότι εάν δεν είχε μεσολαβήσει η τρεχάλα του διοικητή της ΑΑΔΕ, η δόση των 800 εκατ. ευρώ θα παρέμενε προς αναζήτηση. Τα στοιχεία που έδωσε μεσοβδόμαδα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έδειξαν ότι τον Σεπτέμβριο η καθαρή μείωση των ληξιπρόθεσμων επιστροφών φόρου ήταν 1,2 δισ. ευρώ και στα υπόλοιπα φέσια του Δημοσίου η μείωση ήταν μόλις 350 εκατ. ευρώ. Αν δεν ήταν ο Πιτσιλής, με μαζικές επιστροφές φόρων και συμψηφισμούς επιστροφών με ΕΝΦΙΑ, ακόμα θα έτρεχε ο Ευκλείδης.

Εχω μια μεγάλη περιέργεια να δω τι θα γίνει στη συνέχεια. Διότι μετά την εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ από τον ESM, άρχισε και πάλι να μετρά ο χρόνος για την επόμενη υποδόση, η οποία επίσης απαιτεί καθαρή μείωση ληξιπρόθεσμων κατά 1,2 δισ. ευρώ. Το κοντέρ άρχισε να μετρά με ληξιπρόθεσμες επιστροφές φόρου 900 εκατ. ευρώ και φέσια του Δημοσίου στους προμηθευτές του 3,5 δισ. ευρώ.

Η σαρανταποδαρούσα έβαλε το… πόδι της

Μιας και ασχολούμαστε με το δίδυμο Τσακαλώτου – Πιτσιλή, δεν ξέρω αν ήταν κάποιο από τα λαβωμένα ή από τα γερά ποδάρια της σαρανταποδαρούσας της ελληνικής γραφειοκρατίας (και όχι της μνημειώδους σαρανταποδαρούσας του Ευκλείδη) που έβαλε το χεράκι της να θυμίσει το υπουργείο Οικονομικών στην ΑΑΔΕ στα τέλη Οκτωβρίου ότι οφείλει να πιάσει τους στόχους του προϋπολογισμού που κατατέθηκε πέρυσι στα τέλη Νοεμβρίου. Πρόσφατα δηλαδή.

Σας δίνω εξηγήσεις για να μη σας τρελάνω. Εβγαλε μια απόφαση ο Τσακαλώτος με την οποία έλεγε στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ότι πρέπει να μαζέψει φέτος τόσα έσοδα από άμεσους φόρους, τόσα από έμμεσους και να διενεργήσει Χ ύψος επιστροφών. Οι αριθμοί δεν έχουν καμία σημασία διότι πλέον δεν ισχύουν. Οι απαιτήσεις διατυπώνονταν με βάση τα μεγέθη του προϋπολογισμού του 2017, όταν ήδη με το προσχέδιο του 2018 γίνεται αποδεκτό ότι τα καθαρά έσοδα θα υστερούν κατά 1,860 δισ. ευρώ. Το γράμμα γράφτηκε τον Οκτώβριο με βάση τους ξεπερασμένους στόχους του περσινού Νοεμβρίου. Η κοινή λογική υπαγορεύει ότι είτε η απόφαση έπρεπε να εκδοθεί στις αρχές του 2017, είτε να εκδοθεί με τα νεότερα δεδομένα. Αλλά είναι η άτιμη η σαρανταποδαρούσα της ελληνικής γραφειοκρατίας που ακούμπησε και τον Ευκλείδη.

Πάνω από 30 συνεντεύξεις

Κάτι τρέχει με τη σύσταση της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) που υποτίθεται ότι θα αναλάβει να διαχειρίζεται τις κρατικές επιχειρήσεις. Καθυστερεί δίχως να είναι σαφής ο λόγος. Και αυτό, παρότι μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί εκατοντάδες βιογραφικά, ενώ έχουν γίνει και 30 συνεντεύξεις με υποψηφίους να αναλάβουν το μάνατζμεντ. Την τελική απόφαση για τη σύσταση της εταιρείας θα λάβει μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες το Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου, όπου προεδρεύει ο Γάλλος Ζακ Λε Παπ. Εφόσον πάντως δώσει το ΟΚ, η διοίκηση του Υπερταμείου είναι έτοιμη να ανακοινώσει τους επικεφαλής της ΕΔΗΣ, αφού έχει ήδη καταλήξει στα πρόσωπα.

Αύξηση καταθέσεων

Σημαντική βελτίωση όλων των βασικών της μεγεθών ιδιαίτερα των καταθέσεών της παρουσιάζει η Τράπεζα Πειραιώς. Αυτό τόνισε την περασμένη εβδομάδα στα Ιωάννινα ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση των καταθέσεων και τη μείωση των δανείων σε καθυστέρηση που έχει στο χαρτοφυλάκιό της. Είναι ενδεικτικό ότι το τρίτο τρίμηνο του έτους η επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα έφθασε τα 2,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 1 δισ. ευρώ (το 40%) τοποθετήθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς. Ηδη η τράπεζα κατέχει μερίδιο στις καταθέσεις που φτάνει το 30% και μεταφράζεται σε 38 δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα η αύξηση των καταθέσεων είχε ως αποτέλεσμα και τη σημαντική βελτίωση του δείκτη καταθέσεων προς δάνεια που μειώθηκε από 115% το εξάμηνο του 2017 σε 111% το εννεάμηνο. Οσο για τις θετικές επιδόσεις στο θέμα της διαχείρισης των καθυστερούμενων δανείων, ήδη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει επιτευχθεί μείωση κατά 5 δισ. ευρώ των NPLs του Ομίλου, ενισχύοντας την κεφαλαιακή του επάρκεια, η οποία ανέρχεται στο 17% έναντι πανευρωπαϊκού μέσου όρου 12-13%.