Για κάποιες ο θηλασμός του παιδιού τους ήταν φυσικό επακόλουθο του τοκετού. Για άλλες πάλι δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Η… ξεχασμένη για πολλά χρόνια τέχνη του μητρικού θηλασμού έρχεται και πάλι στο προσκήνιο χάρη στην επιμονή χιλιάδων μητέρων-υποστηρικτριών του, οι οποίες δίνουν για μία ακόμη χρονιά ραντεβού αύριο στον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό.

Πριν από 12 χρόνια, όταν έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί, η ενημέρωση που είχε γύρω από τον θηλασμό ήταν ελάχιστη, γι’ αυτό και απευθύνθηκε λίγο πριν γεννήσει στην παιδίατρο, ρωτώντας τι θα πρέπει να πάρει για να ταΐσει το βρέφος. «Μόνο το δικό σου γάλα, δεν θα επιτρέψεις να του δώσουν τίποτε άλλο. Κι αυτό έκανα» λέει η Πόπη Κοντού από την Κέρκυρα, η οποία θήλασε τον πρώτο της γιο δυόμισι χρόνια. Η απόφασή της να θηλάσει το δεύτερο παιδί της για τέσσερα χρόνια και τρεις μήνες ήταν απόλυτα συνειδητή.

Η Πόπη Κοντού μαζί με δεκάδες άλλες μητέρες θα βρεθούν αύριο το πρωί στην είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας, παίρνοντας μέρος στον 8ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό. Με κεντρικό μήνυμα «Στηρίζουμε τον θηλασμό – Μαζί», το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας διοργανώνει, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, την πανελλαδική δράση σε 58 πόλεις, ενώ θα συμμετέχουν κι ελληνίδες μαμάδες από το Λονδίνο.

Είναι ενδεικτικό πως σήμερα περισσότερα από 50.000 μέλη από διάφορες γωνιές της Ελλάδας απαρτίζουν το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας.

ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ. Τα οφέλη του μητρικού γάλακτος είναι πολλά. Μέσω του θηλασμού, εκτός από την πολύτιμη επαφή με τη μητέρα, το παιδί παίρνει όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και τα αντισώματα που χρειάζεται για να προστατευθεί από ασθένειες, ακόμη και τον θάνατο. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως, σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, η αύξηση των ποσοστών μητρικού θηλασμού θα μπορούσε να σώσει τη ζωή περισσότερων από 800.000 παιδιών κάτω των 5 ετών παγκοσμίως.

Πόσο θα πρέπει να θηλάσω; Είναι από τις πρώτες απορίες που έχουν κυρίως οι γυναίκες οι οποίες γίνονται μητέρες για πρώτη φορά. Απόλυτη απάντηση δεν υπάρχει. Οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF κάνουν λόγο για αποκλειστικό θηλασμό κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του παιδιού αλλά και συνέχισή του για δύο ή και περισσότερα χρόνια σε συνδυασμό με συμπληρωματική τροφή.

«Σε αυτήν τη γιορτή, μας δίνεται η αφορμή μητέρες-μέλη των ομάδων του Δικτύου μας να ευαισθητοποιήσουν και να υποστηρίξουν τις νέες μητέρες για τον μητρικό θηλασμό, όχι μόνο ως λέξεις σε ένα φυλλάδιο αλλά εμπράκτως, “από μητέρα προς μητέρα”» σημειώνει η Βίκυ Σκορδαλού, μία από τις διαχειρίστριες της ομάδας υποστήριξης μητρικού θηλασμού Θεσσαλονίκης. Στην Αθήνα το αυριανό ραντεβού θα δοθεί στο Ζάππειο, ενώ στη Θεσσαλονίκη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

ΤΑ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΑ. Η ελληνική κοινωνία για δεκαετίες είχε γυρίσει την πλάτη στον θηλασμό. Τα τελευταία, όμως, χρόνια φαίνεται πως το κλίμα αλλάζει και το μητρικό γάλα, όπως εξηγούν οι ειδικοί, κατέχει πια τη θέση που του αρμόζει, όχι μόνο στο σπίτι αλλά και στα μαιευτήρια.

Τα τελευταία χρόνια, χάρη στις προσπάθειες της Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού, της UNICEF Ελλάδας αλλά και εθελοντών, τέσσερα μαιευτήρια έχουν αποκτήσει τον τίτλο «Φιλικά προς τα βρέφη»: το Αττικόν, το γενικό νοσοκομείο – μαιευτήριο Ελενα Βενιζέλου, το Μητέρα καθώς και η Νεογνολογική και Μαιευτική Κλινική του ΕΚΠΑ – Αρεταίειο.

«Μπορεί να ακούγεται μικρός ο αριθμός, αλλά πιστέψτε με, για τη χώρα μας δείχνει σημαντική πρόοδο. Αρκεί κανείς να θυμηθεί πως μέχρι το 2011 η Ελλάδα δεν είχε ούτε ένα φιλικό προς τα βρέφη νοσοκομείο, την ώρα που η Τουρκία εκείνη την περίοδο είχε 50» σημειώνει ο παιδίατρος – νεογνολόγος, υπεύθυνος της Ειδικής Μονάδας Προαγωγής Μητρικού Θηλασμού – Τράπεζας Γάλακτος στο γενικό νοσοκομείο – μαιευτήριο Ελενα Βενιζέλου, Γιώργος Λιόσης.

Η μοναδική Τράπεζα Γάλακτος για πρόωρα βρέφη

Η Τράπεζα Γάλακτος στο μαιευτήριο Ελενα Βενιζέλου δίνει μητρικό γάλα στα πρόωρα παιδιά. Η λειτουργία της άρχισε πριν από δεκαετίες, και συγκεκριμένα το 1947.

«Μεγάλο ποσοστό επιβίωσης των πρόωρων βρεφών οφείλεται στο μητρικό γάλα. Μελέτες έχουν δείξει πως μόνο το 30% των μητέρων έχει τόση ποσότητα γάλακτος ώστε να υποστηρίξει ένα πρόωρο παιδί» εξηγεί ο υπεύθυνος της τράπεζας Γιώργος Λιόσης. Κι αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος της. «Μητέρες-δότριες δίνουν μέρος του δικού τους μητρικού γάλακτος για να υποστηριχθούν τα πρόωρα. Εχουμε περισσότερες από 100 μητέρες-δότριες από όλη την Ελλάδα» προσθέτει.Μέχρι πριν από περίπου έναν χρόνο, η τράπεζα έδινε μητρικό γάλα μόνο στα πρόωρα βρέφη του μαιευτηρίου Ελενα Βενιζέλου ή του νοσοκομείου Αλεξάνδρα. «Πλέον προσπαθούμε να δίνουμε και σε άλλα μαιευτήρια, μέχρι να γίνουν κι άλλες τράπεζες γάλακτος».