Με τον διάλογο που αφορά την οικοδόμηση του υπό διαμόρφωση νέου φορέα της Κεντροαριστεράς να έχει ξεκινήσει, κρίνεται χρήσιμο να συζητήσουμε για την επόμενη μέρα της παράταξης και τη συμμετοχή της βάσης στο συγκεκριμένο εγχείρημα. Ποιες είναι οι σύγχρονες προκλήσεις στις οποίες θα κληθεί να απαντήσει ο φορέας; Πώς θα συμπεριλάβει στις τάξεις του μια κοινωνία που απομακρύνεται από τα κόμματα; Ποιος θα είναι ο ρόλος της νέας γενιάς την επόμενη μέρα;
Βασικό πρόβλημα του ελληνικού κομματικού συστήματος είναι η απορρόφησή του από τη διαχείριση των κρατικών υποθέσεων και η «χαλάρωση» της σύνδεσής του με την κοινωνία των πολιτών. Η κρίση ανέδειξε μια χειμαζόμενη κοινωνία που αναζητά νέους όρους εκπροσώπησής της στο κράτος και αποδοκιμάζει τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα. Η απάντηση σε αυτή την πρόκληση βρίσκεται στην επανένταξη των μελών στον πυρήνα χάραξης της κομματικής στρατηγικής, καθώς το μέλος πρέπει να συμμετέχει, να καθορίζει και να διαμορφώνει τις πολιτικές του κόμματος για να ταυτίζεται με αυτές και να τις θεωρεί δικό του δημιούργημα.
Παράλληλα, ο νέος φορέας έχει ανάγκη τη δημιουργία μιας δεξαμενής σκέψης (think tank) που θα επεξεργάζεται τεχνικά και θα συμβάλλει στην υλοποίηση των πολιτικών που χάραξε η βάση. Οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα κατέληξαν στη δημιουργία θεσμών που διοργανώνουν εκδηλώσεις και ημερίδες με συμπεράσματα που δεν χρησιμοποιούνται από κανένα κόμμα για τη διαμόρφωση της πολιτικής του. Συνεπώς, η νέα παράταξη χρειάζεται τον δικό της θεσμό, αξιοποιώντας το επιστημονικό προσωπικό που έχει στις τάξεις της, έτσι ώστε οι προτάσεις της βάσης να καταστούν εφαρμόσιμες και να υλοποιηθούν όταν η παράταξη κερδίσει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας.
Συγχρόνως, η νέα γενιά και η πολιτική της δραστηριοποίηση αποτελεί σημαντική πρόκληση για κάθε τέτοιο εγχείρημα. Την επόμενη μέρα οι νέοι οφείλουν να έχουν έναν διακριτό ρόλο που δεν θα περιορίζεται στην υποστήριξη της κομματικής πρότασης στο νέο ηλικιακά ακροατήριο. Ο νέος φορέας απαιτεί νέους που θα τον αμφισβητούν δημιουργικά, που θα αλληλεπιδρούν με τα κοινωνικά κινήματα και θα μεταφέρουν τις ανησυχίες των συνομηλίκων τους στο κόμμα με σκοπό να επηρεάσουν την πολιτική του.
Με δεδομένη την προοδευτική του κατεύθυνση, το νέο κόμμα οφείλει να χτιστεί στα πρότυπα των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης, υπηρετώντας τους αδύναμους και δίνοντας τη μάχη ενάντια στην ανισότητα μέσα στα πλαίσια της ενεργού συμμετοχής των μελών του και της συνεχούς αλληλεπίδρασής του με την κοινωνία των πολιτών.
Ο Νίκος Γκιώνης είναι υποψήφιος διδάκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, ΕΚΠΑ