Σε προεκλογικού χαρακτήρα διαγκωνισμό με την κυβέρνηση για την προσέγγιση των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων έχει επιδοθεί η ΝΔ. Στην Πειραιώς διαβλέπουν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός επιχειρεί και πάλι να «ξεγελάσει», όπως αναφέρουν, την κοινωνία εμφανίζοντας δήθεν φιλολαϊκό πρόσωπο με τη διανομή του υπερπλεονάσματος, το οποίο όμως, όπως υποστηρίζουν, «είναι ένα προϊόν υπερφορολόγησης και στάσης πληρωμών». Γι’ αυτόν τον λόγο έχουν εντείνει την προβολή των δικών τους προτάσεων για την ανακούφιση των αδύναμων πολιτών. Στη βάση αυτή η ΝΔ προαναγγέλλει την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, με τη βεβαιότητα ότι είναι ο πιο κρίσιμος φόρος που επηρεάζει το πολιτικό ισοζύγιο.

Η Πειραιώς προκαλεί την κυβέρνηση να δηλώσει εάν «συμφωνεί ή διαφωνεί με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους» –και στο ερώτημα αυτό εστίασε την πρεμιέρα της στο γαλάζιο μπρίφινγκ η νέα εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη. Οταν ρωτήθηκε δε, αν η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μείωση του ΕΝΦΙΑ θα περιέχει συγκεκριμένα κριτήρια, ανέφερε ότι εντός των επόμενων ημερών θα δοθούν απαντήσεις με την ανάληψη στοχευμένης πρωτοβουλίας. Υπενθύμισε, εξάλλου, πως η θέση της ΝΔ, εφόσον υπάρχει το υπερπλεόνασμα, έχει διατυπωθεί σαφώς από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Προτείνεται δηλαδή να δοθεί έκπτωση σε όλους τους πολίτες που κατέβαλαν ΕΝΦΙΑ και, παράλληλα, να χορηγηθεί εφάπαξ βοήθημα σε όλους τους μακροχρόνια εγγεγραμμένους ανέργους του ΟΑΕΔ.

Υπηρετώντας το φιλολαϊκό προφίλ που επιχειρεί να φιλοτεχνήσει η ΝΔ, φαρμακερό ήταν το σχόλιο της εκπροσώπου και για την παραδοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, πως ήταν συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να επιβαρύνει κυρίως τους έντιμους και συνεπείς φορολογουμένους της μεσαίας τάξης. Τόνισε πως «επιτέλους η κυβέρνηση είπε και κάτι αλήθεια», προσθέτοντας ότι είναι προφανές πως «εξοντώνει τους συνεπείς φορολογούμενους και είναι παντελώς ανίκανη να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή».

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ. Στην κατεύθυνση αυτή και έπειτα από τη σειρά παρεμβάσεων που εξήγγειλε στο προσυνέδριο των Ιωαννίνων ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ανακούφιση των ασθενέστερων πολιτών, η αξιωματική αντιπολίτευση συνέχισε την προσπάθεια προσέγγισης των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων. Ο αρχηγός της ΝΔ περιόδευσε χθες στη Θεσπρωτία, προσπαθώντας ξανά να πιάσει τον παλμό της κοινωνίας. Επισκέφθηκε σχολείο μαθητών με αναπηρίες, στηλιτεύοντας μάλιστα το γεγονός ότι κάθε χρόνο αυτοί οι μαθητές αλλάζουν εκπαιδευτικούς, μια κατάσταση –όπως είπε –που δυσκολεύει την πρόοδό τους, ενώ συνομίλησε με επαγγελματίες και κατοίκους.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, και από τις δηλώσεις του ήταν φανερή η πρόθεσή του να επικεντρωθεί η ΝΔ στα θέματα κοινωνικής πολιτικής και καθημερινότητας. Επανέλαβε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στο κοινωνικό στίγμα της και σε καμία περίπτωση δεν χαρίζει την κοινωνική ευαισθησία στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την ταλαιπωρία των αδύναμων πολιτών, φέρνοντας ως παράδειγμα τις μεγάλες ουρές για την έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, τις οποίες χαρακτήρισε «μνημείο αποτυχίας και αναλγησίας». Βολές εκτόξευσε και κατά του υπουργού Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, αναφέροντας πως είναι «παντελώς αδύναμος να αντιμετωπίσει το πρόβλημα», αλλά και κατά της κυβέρνησης συνολικά «στην οποία κανείς δεν αναλαμβάνει καμία πολιτική ευθύνη».

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερο βάρος εξακολουθεί να δίνει η ΝΔ στα θέματα ανομίας και εγκληματικότητας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για ανικανότητα σε αυτούς του τομείς. Μια πρώτη γεύση της σφοδρής αντιπαράθεσης που αναμένεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει στον Πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε χθες η Μαρία Σπυράκη, τονίζοντας ότι η χώρα «βρίσκεται σε κατάσταση γενικευμένης ανομίας» και πως υπάρχουν εγκληματικές πράξεις που βασίζονται στο γεγονός ότι κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί για κακούργημα κυκλοφορούν ελεύθεροι, βάσει του νόμου Παρασκευόπουλου. Γι’ αυτή την κατάσταση, είπε, ο Πρωθυπουργός θα πρέπει σήμερα «να απολογηθεί».