Μπορούν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού να συνεννοούνται μέσα στη Βουλή ή είναι απαραίτητη η ενοποίησή τους; Αυτό είναι το ζήτημα που συζητιέται περισσότερο από κάθε άλλο τις τελευταίες ημέρες στην Κεντροαριστερά. Η συζήτηση, μάλιστα, έχει λάβει διαστάσεις και έκανε στελέχη να ανησυχούν για το κλίμα εσωστρέφειας που έβλεπαν να δημιουργείται. Συμπαράταξη και Ποτάμι βάλθηκαν να πείσουν για το αντίθετο, για να δείξουν πως «η πολυφωνία δεν σημαίνει απαραίτητα και μπάχαλο».
Η συζήτηση για την ψήφιση της τροπολογίας του Νίκου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες έδωσε την κατάλληλη ευκαιρία. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, εν γνώσει του Συντονιστικού Οργάνου της ΔΗΣΥ, συνεννοήθηκε άμεσα με τον ομόλογό του Γιώργο Μαυρωτά και τον Γιώργο Αμυρά. Τα δύο κόμματα παρουσιάστηκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας με κοινή γραμμή, ζητώντας από τον αρμόδιο υπουργό «εγγυήσεις καλής εφαρμογής του νόμου». Με την κυβέρνηση να απορρίπτει τις προτάσεις, Ποτάμι και ΔΗΣΥ ψήφισαν «παρών». «Πάντα στα μεγάλα θέματα υπάρχει συντονισμός» αναφέρουν πηγές της Σεβαστουπόλεως, συμπληρώνοντας πως «δεν το κάναμε τώρα για να δείξουμε πως μπορούμε να συνυπάρξουμε, το ξέρουμε πως μπορούμε». Από τη Χαριλάου Τρικούπη επιβεβαιώνουν τις κατά καιρούς συνεννοήσεις, τονίζοντας πως η εικόνα που παρουσιάστηκε κατά την ψήφιση της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου δεν αποτυπώνει την κοινοβουλευτική καθημερινότητα. «Υπάρχουν ζητήματα ιδεολογικά στα οποία διαφωνούμε, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε» σχολιάζουν χαρακτηριστικά, δείχνοντας τις προχθεσινές συνεννοήσεις ως προπομπό για το μέλλον.
Οι καμπάνιες. Παράλληλα, οι προεκλογικές καμπάνιες συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και αποκτούν αντιπολιτευτική χροιά. Μετά τις κεντρικές ομιλίες του Νίκου Ανδρουλάκη και του Γιώργου Καμίνη στα «προπύργιά» τους, το Ηράκλειο και την Αθήνα αντίστοιχα, οι υποψήφιοι συνεχίζουν τις περιοδείες τους ανά την περιφέρεια. Η Φώφη Γεννηματά βρέθηκε στην Τρίπολη, από όπου άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τις ουρές στα γκισέ των εισιτηρίων στους σταθμούς του μετρό. «Η παντελής έλλειψη σεβασμού της στην αξιοπρέπεια των πολιτών αποδείχθηκε από τον εξαναγκασμό τους να περιμένουν στις ουρές. Ουρές στα ATM των τραπεζών το 2015, ουρές τώρα για τις ηλεκτρονικές κάρτες» ανέφερε η Φώφη Γεννηματά. Με δική του δήλωση, ο Σταύρος Θεοδωράκης συντάσσεται με τους δημάρχους του Ανατολικού Αιγαίου υιοθετώντας τα αιτήματά τους στο Προσφυγικό και επισημαίνοντας πως «από τους μετανάστες που λιάζονται περάσαμε στους μετανάστες που μονιμοποιούνται στα νησιά». Η στροφή στην αντιπολίτευση δεν είναι τυχαία, καθώς οι υποψήφιοι θέλουν να στρέψουν τα βλέμματα στην πολιτική διάσταση των εσωκομματικών εκλογών, σε μια προσπάθεια να αναδείξουν ένα νέο διακύβευμα. «Δεν πάμε στην κάλπη για την πλάκα μας. Πάμε για να ψηφίσουμε για τη δημιουργία μιας ενιαίας φωνής, που μπορεί να τα βάλει με την κυβέρνηση» ανέφερε χθες επιτελικό στέλεχος του χώρου.
Το ντιμπέιτ. Ενόψει του δεύτερου ντιμπέιτ την προσεχή Δευτέρα, η αρμόδια υποεπιτροπή συνεδρίασε χθες σε θετικό κλίμα, λαμβάνοντας αποφάσεις για τα τελευταία διαδικαστικά ζητήματα. Η μορφή της τηλεμαχίας, η οποία θα διεξαχθεί σε έξι γύρους, δεν διαφέρει σχεδόν καθόλου από την προηγούμενη. Αυτήν τη φορά, μαζί με τη Δώρα Αναγνωστοπούλου, τον συντονισμό αναλαμβάνει και ο «παλαίμαχος» των ντιμπέιτ Παύλος Τσίμας. Οι δημοσιογράφοι που θα αναλάβουν το έργο της «ανάκρισης» είναι οι Ιορδάνης Χασαπόπουλος (Mega), Κάτια Μακρή (Star), Στεφανία Μουρελάτου (Ant1), Ράνια Τζήμα (Alpha) και Αμαλία Κάτζου (Ε). Η επιλογή δεν ήταν χωρίς μουρμούρες, όμως τα επιτελεία των υποψηφίων δεν θέλησαν να βγάλουν κόκκινες γραμμές για τους δημοσιογράφους. Η συμμετοχή δημοσιογράφων από κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, εξάλλου, θεωρείται ένας ακόμα λόγος για μεγαλύτερο ακροατήριο.