Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η προεκλογική εκστρατεία για την ανάδειξη της ηγεσίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Τα επιτελεία ξεκαθαρίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες της επικοινωνιακής τους στρατηγικής, προγραμματίζουν τις κεντρικές τους συγκεντρώσεις και, παράλληλα, προετοιμάζουν την παρουσία των υποψηφίων στο ντιμπέιτ της Δευτέρας –για το οποίο όλοι πιστεύουν πως, αν πάει καλά, θα δώσει επιπλέον ώθηση στο εγχείρημα της 12ης Νοεμβρίου.

Παράλληλα, αυτή την Κυριακή αναμένεται να γίνει και η τελική δοκιμή του ηλεκτρονικού συστήματος διασύνδεσης των εκλογικών τμημάτων. Στο προηγούμενο τεστ, μια βδομάδα νωρίτερα, το σύστημα είχε αντεπεξέλθει τεχνικά, ωστόσο υπήρξαν τμήματα στα οποία εθελοντές δεν εμφανίστηκαν. Στόχος είναι κάτι τέτοιο να μην ξανασυμβεί, γι’ αυτό και η αύξηση του ενδιαφέροντος είναι αυτή τη στιγμή το κύριο στοίχημα για την επιτροπή Αλιβιζάτου. Ο συνταγματολόγος την ερχόμενη Τετάρτη έχει σκοπό να διασαφηνίσει κάθε λεπτομέρεια επί της εκλογικής διαδικασίας και να άρει τις επιφυλάξεις που ένα σημαντικό τμήμα του κοινού της Κεντροαριστεράς διατηρεί ακόμη για το μεγάλο εγχείρημα.

Η συμμετοχή απασχολεί και τους υποψήφιους αρχηγούς, για τους οποίους ο μεγαλύτερος φόβος είναι η λεγόμενη «πασοκοποίηση» της διαδικασίας. Ακόμα και οι υποψήφιοι που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και χρησιμοποιούν επικοινωνιακά την ιστορική διαδρομή του κόμματος, τρέμουν στην ιδέα ότι ο νέος φορέας μπορεί να συνδεθεί με το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ, καθώς έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι αυτή η συνταγή μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε καταστροφή, μικραίνοντας την επιρροή του χώρου και απομακρύνοντας από αυτόν τους νέους ψηφοφόρους.

Η Γεννηματά. Με την κεντρική ομιλία της στο Σπόρτιγκ την Πέμπτη, η Φώφη Γεννηματά ολοκληρώνει ουσιαστικά τη δική της εκστρατεία. Τις προηγούμενες εβδομάδες η Χαριλάου Τρικούπη στρατηγικά δημοσιοποιούσε κομμάτι κομμάτι τις θέσεις της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, διαγράφοντας αργά, αλλά σταθερά μια πορεία με τελικό προορισμό την ομιλία της Αθήνας. Εκεί, η Γεννηματά θα παρουσιάσει ολοκληρωμένες τις προτάσεις της για την επόμενη μέρα, καθώς και τον τρόπο που η νέα παράταξη θα παρεμβαίνει μέσα στη Βουλή, αντιπολιτευόμενη τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Οι συνεργάτες της εκτιμούν πως το ενωτικό προφίλ της Γεννηματά δεν έχει πληγεί από τις τελευταίες διαμάχες και τις συζητήσεις περί «κρυφών συμφωνιών», καθώς η ίδια έχει επιλέξει να κρατά χαμηλό προφίλ και να απαντά μόνο όταν οι επιθέσεις παίρνουν προσωπικό τόνο. Τις τελευταίες μέρες η Γεννηματά επισκέπτεται ξανά τις περιοχές στις οποίες γνωρίζει ότι είναι δυνατή. Περνώντας από τη Ρόδο, την Τρίπολη και την Κρήτη προσπαθεί να επιβεβαιώσει την κυριαρχία της στα προπύργια της παράταξης. Στην Κρήτη, βέβαια, παλεύει και με τα κριτήρια της εντοπιότητας, καθώς τα Χανιά αναμένεται να στηρίξουν τον Σταύρο Θεοδωράκη και το Ηράκλειο, τουλάχιστον ένα μέρος του νομού, τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Οι επιλογές των ψηφοφόρων. Παράλληλα, η Χαριλάου Τρικούπη έχει στη διάθεσή της ποιοτικά στοιχεία που αποκαλύπτουν και τις ηλικιακές διαφορές των ψηφόφορων. Στους κάτω των 30 ο Σταύρος Θεοδωράκης διατηρεί ένα προβάδισμα, ενώ στους τριανταπεντάρηδες ένα ρεύμα οργανωμένων πασόκων στηρίζει τον Νίκο Ανδρουλάκη. Κι ενώ η πρώτη δεξαμενή θεωρείται μικρή, για τη δεύτερη το επίσημο ΠΑΣΟΚ έχει ήδη στρωθεί στη δουλειά, με τη συμβολή και του εκπροσώπου Τύπου Παύλου Χρηστίδη, που μέσα στις οργανώσεις θεωρείται το (ηλικιακά) αντίπαλο δέος του Ανδρουλάκη. Από την άλλη, άγνωστη είναι η επιρροή της υποψηφιότητας του Γιώργου Καμίνη, καθώς οι ψηφοφόροι του βρίσκονται στις παρυφές ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού –κανείς, επομένως, δεν μπορεί να μετρήσει με ακρίβεια πόσοι είναι ή αν τελικά θα πάνε να ψηφίσουν. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η Φώφη Γεννηματά δεν ανησυχεί, αναγνωρίζοντας τη δύναμη της υποψηφιότητάς της ακόμα και σε περιοχές όπου το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σημαντικό παρελθόν.

Τριπλό μέτωπο. Από τη δική του πλευρά, ο Σταύρος Θεοδωράκης επιδιώκει να δημιουργήσει τριπλό μέτωπο την τελευταία εβδομάδα, με τρεις κεντρικές ομιλίες. Η πρώτη θα γίνει στα μέσα της εβδομάδας στα Χανιά, η δεύτερη την Παρασκευή στην Αθήνα και η τρίτη το Σάββατο πριν από τις εκλογές στη Θεσσαλονίκη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, από την άλλη, ορμώμενος από τη συσπείρωση του Ηρακλείου, ευελπιστεί να μεταφέρει το αντίστοιχο κλίμα και στην πρωτεύουσα την Τρίτη, στο Gazi Hall, δίπλα στην Τεχνόπολη. Στην Κρήτη βρίσκεται από χθες και ο Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί με εκπροσώπους των τοπικών Αρχών.