Τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα στη ζωή είναι κρυμμένα… Πόσω μάλλον στον κινηματογράφο, όπου ο δημιουργός τυλίγει με τη μαγεία του «υλικά» που δεν βλέπονται ή δεν ακούγονται. Αυτή η προσέγγιση έδωσε και την πρώτη πρωτοτυπία στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης που ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης. Γι΄αυτό, η τελετή έναρξης παρουσιάστηκε από την ηθοποιό Μαρία Χριστοφορίδου στη νοηματική γλώσσα (με τη δική της φωνή να ακούγεται μαγνητοφωνημένη), για να μας υπενθυμίσει –πέρα από τα όσα δεν «ακούγονται» στην τέχνη με τον κλασικό τρόπο –την προ διμήνου απόφαση της Βουλής να καταστεί η ελληνική νοηματική ισότιμη με την ελληνική γλώσσα.

Παρέμεινε μέχρι τέλους

Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου κήρυξε την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ και αρνούμενη προτάσεις θεσμικών παραγόντων της πόλης αλλά και φίλων της να τη συνοδεύσουν για φαγητό ή ποτό, παρέμεινε μέχρι τέλους για να παρακολουθήσει, ως καλλιτέχνιδα πια, την εναρκτήρια ταινία «Η ψυχή και το σώμα» της ουγγαρέζας σκηνοθέτιδας Ιλντικο Ενιέντι, που κέρδισε τη Χρυσή Αρκτο του Φεστιβάλ Βερολίνου. Πράγμα, δυστυχώς, από ασυνήθιστο έως σπάνιο, για κάποιον που παρακολουθεί στενά το Φεστιβάλ τα τελευταία 30 χρόνια. Ολοι σχεδόν οι αρμόδιοι υπουργοί έρχονται, κηρύσσουν και απέρχονται. Μόνον ο Βαγγέλης Βενιζέλος παρέμενε στη σκοτεινή αίθουσα, συχνά ανεβαίνοντας ορεινότερα του «Ολύμπιον», για να παρακολουθήσει την ταινία.

Ενδιαφέρον ήταν ότι, αντί του οικοδεσπότη δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, χαιρετισμό απηύθυνε και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, καθώς –είναι αλήθεια –η Περιφέρεια εξασφαλίζει τα χρήματα του ΕΣΠΑ, χωρίς τα οποία, Φεστιβάλ ούτε θα βλέπαμε ούτε θα ακούγαμε.

Πολιτισμός και Αθλητισμός

Κι ένα άσχετο/σχετικό σχόλιο για το κλείσιμο: παρακαθήμενος καλεσμένος αναρωτήθηκε γιατί προσφωνούνταν με τον πλήρη τίτλο της «Πολιτισμού και Αθλητισμού» η Κονιόρδου και τι σχέση έχει με τον αθλητισμό. Λάθος. Το πιθανότερο είναι για το ποδόσφαιρο λ.χ. να αγνοεί τα πάντα, αλλά υπήρξε σημαντική βολεϊμπολίστρια του ’70.

Πρωτοέπαιξε ως Αρσακειάς στο σχολείο της και για πολλά χρόνια ήταν βασικό στέλεχος της Εθνικής Ελλάδας και αθλήτρια του ΖΑΟΝ, με τον οποίο αναδείχθηκε σερί τρεις φορές (1974, 1975, 1976) πρωταθλήτρια Ελλάδας.