Προβληματισμένος και σκυμμένος στις σημειώσεις του άκουγε από τα υπουργικά έδρανα ο Γιάννης Μουζάλας την κραυγή αγωνίας των δημάρχων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, στη χθεσινή συνεδρίαση για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι «οι συνθήκες στη Μόρια αγγίζουν τα όρια παραβίασής τους», τονίζοντας όμως ότι είναι λάθος αυτή η απελπισία να ταυτίζεται με αντιρατσιστικά αιτήματα. Παράλληλα, ανέφερε ότι η λύση που προτείνεται είναι η άμεση αποσυμφόρηση των camps, η δημιουργία προαναχωρησιακών κέντρων, η επίσπευση επιστροφής μεταναστών στην Τουρκία και η αύξηση των υπαλλήλων που ασχολούνται με θέματα ασύλου.

Ασφυξία στα hotspots

Η πρέσα των 53 του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία έχει βρεθεί ο Μουζάλας, έχει βέβαια άλλη στόχευση και διαφορετικά κίνητρα, αλλά οι δήμαρχοι τα «έψαλαν» εξίσου καλά στον υπουργό. «Το ποτήρι ξεχείλισε, δεν πάει άλλο, είναι πλέον επικίνδυνες οι καταστάσεις που βιώνουμε» τόνισε ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός. Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και ο δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος είπε με νόημα ότι «η αλήθεια είναι ότι τα νησιά πληρώνουν το τίμημα για να έχουν κάποιοι άλλοι την ησυχία τους». Την τραγική κατάσταση στο hotspot της Χίου περιέγραψε ο δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς, λέγοντας ότι ενώ η επίσημη χωρητικότητα είναι 800 άτομα, φιλοξενούνται περισσότεροι από 2.500.

Φίλη-α πυρά

Την πτυχή της δύσκολης συμβίωσης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναδεικνύει εκ νέου ο Νίκος Φίλης, ο οποίος «πυροβολεί» κατά του Πάνου Καμμένου για τα F-16. Εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε τον υπουργό Αμυνας ότι παίζει δικό του παιχνίδι με τη συμφωνία, δηλώνοντας αφενός πως «προτρέχει και ανοίγει θέμα αγοράς F-35», αφετέρου ότι διέψευσε τον Πρωθυπουργό, ενημερώνοντας εγγράφως πως το κόστος της συμφωνίας θα είναι από 1,5 έως 1,7 δισ. ευρώ. Επιπλέον, «κάρφωσε» τον Καμμένο για την αναφορά του σε αντισταθμιστικά οφέλη, χαρακτηρίζοντάς τα «μήτρα της διαφθοράς» πετώντας το μπαλάκι στον Τσίπρα, αφού σχολίασε ως θετικό το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντισταθμιστικά.