Την κυριαρχία της ισπανικής αρμάδας στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αμφισβητούν οι σταυροφόροι του αγγλικού ποδοσφαίρου, των οποίων ηγούνται η Τότεναμ και οι δύο εκπρόσωποι του Μάντσεστερ, η Σίτι και η Γιουνάιτεντ.

Η νίκη της Τότεναμ με 3-1 επί της Ρεάλ πιθανόν να είναι ένα απλό σύμπτωμα. Αν συνδεθεί ωστόσο με τη γενικότερη εικόνα που παρουσιάζουν οι αγγλικές και οι ισπανικές ομάδες στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ, εύκολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως οι ισορροπίες αρχίζουν να αλλάζουν.

Η Σεβίλλη ήταν η μοναδική ισπανική ομάδα που νίκησε στην 4η αγωνιστική. Η Ατλέτικο υποχρεώθηκε σε νέα οδυνηρή ισοπαλία από την Καραμπάχ και πιθανόν δεν θα συνεχίσει στην επόμενη φάση, ενώ η Μπαρτσελόνα έπεσε πάνω στο τείχος του Ολυμπιακού.

Από τις πέντε αγγλικές ομάδες που συμμετέχουν στους ομίλους, μόνο η Τσέλσι δεν προπορεύεται στον όμιλό της. Η ήττα των Μπλε από τη Ρόμα με 3-0 ήταν μόλις η πρώτη αγγλικής ομάδας φέτος στο Τσάμπιονς Λιγκ, χωρίς το αποτέλεσμα αυτό να είναι καταδικαστικό για τη συνέχεια της Τσέλσι στη διοργάνωση.

Τότεναμ και Σίτι έχουν εξασφαλίσει ήδη την πρόκρισή τους, η Γιουνάιτεντ έχει κάνει το 4×3 και ουσιαστικά συνεχίζει κι αυτή, ενώ η Λίβερπουλ ηγείται του πέμπτου ομίλου.

Σερί από το 2014

Οι εκπρόσωποι του ισπανικού ποδοσφαίρου κατακτούν το τρόπαιο κάθε χρόνο από το 2014, ενώ από τις οκτώ φιναλίστ οι έξι μιλούσαν ισπανικά.

Ακόμα και στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση, το Γιουρόπα Λιγκ, το Κύπελλο κατέληξε σε ισπανικά χέρια στις τέσσερις από τις πέντε τελευταίες σεζόν.

Η πρώτη ήττα της Ρεάλ σε ομίλους ύστερα από μία πενταετία και 30 αγώνες και τα «όλε» που ακούστηκαν στο Γουέμπλεϊ από τους 83.782 εκστασιασμένους οπαδούς της Τότεναμ ίσως αποτελούν το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της αλλαγής των συσχετισμών.

«Δεν έχει γίνει ακόμα σοβαρό, αλλά ξαφνικά οι ισπανικές ομάδες έπαψαν να κυριαρχούν στην Ευρώπη», έγραψε στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα «Ας».

Ο σχολιαστής του BeIn Sports Μιγκέλ Ανχελ Ρόμαν υποστηρίζει πως πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο, που δεν είναι ένα γενικό πρόβλημα του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Τον Ιούνιο η Ρεάλ έγινε η πρώτη ομάδα στην εποχή του Τσάμπιονς Λιγκ που υπερασπίστηκε επιτυχώς τον τίτλο που κατέκτησε έναν χρόνο πριν.

Η αγωνιστική καθίζηση ωστόσο προβληματίζει ιδιαίτερα, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Ζινεντίν Ζιντάν. Η στατιστική είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική. Στο ματς με την Τότεναμ οι παίκτες της Ρεάλ έτρεξαν 11,6 χιλιόμετρα λιγότερα από τους αντιπάλους τους, ενώ κατά μέσο όρο στα τέσσερα παιχνίδια που έχει δώσει μέχρι στιγμής στους ομίλους η Βασίλισσα καλύπτει 8,3 χιλιόμετρα λιγότερα από τους αντιπάλους της. Σύμφωνα με τον Ρόμαν, η Ρεάλ πληρώνει την κακή προετοιμασία της, που ήταν προσηλωμένη στην κατάκτηση του ισπανικού Σούπερ Καπ.

Η Ατλέτικο πληρώνει το τίμημα της απαγόρευσης των μεταγραφών που της επιβλήθηκε, αλλά και το burnout από τα τόσα χρόνια σκληρής δουλειάς υπό τις οδηγίες του Ντιέγκο Σιμεόνε.