Δύσκολο τεστ για τις σχέσεις Ισπανίας – Βελγίου αποτελεί η χθεσινή απόφαση ισπανού δικαστή να εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εις βάρος του καθαιρεθέντος ηγέτη της Καταλωνίας Κάρλες Πουιτζντεμόν, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες, επειδή δεν προσήλθε να καταθέσει στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπως του είχε ζητηθεί. Το ένταλμα στρέφεται και εναντίον τεσσάρων μελών της κυβέρνησής του που έφυγαν μαζί του από τη Βαρκελώνη και βρίσκονται στο Βέλγιο.

Η ισπανική κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να τραβήξει στα άκρα την κόντρα της με τους καταλανούς αποσχιστές, χρησιμοποιώντας όλο το νομικό οπλοστάσιο που έχει στα χέρια της –άλλη δικαστής διέταξε την προφυλάκιση των εννέα μελών του υπουργικού συμβουλίου του Πουιτζντεμόν που παραμένουν στην Καταλωνία, ενόσω διεξάγεται έρευνα για τις αποφάσεις της καταλανικής ηγεσίας σε σχέση με την ανεξαρτησία και ενόψει μιας πιθανής δίκης. Μόνο ένας εξ αυτών, ο Σάντι Βίλα, που παραιτήθηκε λίγες ώρες πριν κηρυχθεί μονομερώς η ανεξαρτησία της Καταλωνίας, δύναται να αφεθεί ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης ύψους 50.000 ευρώ.

«Οταν κάποιος δεν εμφανίζεται και αγνοεί την κλήτευση από έναν δικαστή να καταθέσει, στην Ισπανία και σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ, συνήθως εκδίδεται ένταλμα σύλληψης» δήλωσε ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Κάρλος Λέσμες. Το ένταλμα σύλληψης για τον Πουιτζντεμόν και τους υπουργούς της καθαιρεθείσας κυβέρνησης σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να είναι υποψήφιοι στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου. Ο πρώην πρόεδρος της Καταλωνίας δηλώνει ότι θα επιστρέψει στην Ισπανία μόνο αν του δοθούν εγγυήσεις, τις οποίες όμως δεν κατονομάζει, από την ισπανική κυβέρνηση, προκαλώντας σύγχυση ακόμα και σε πολλούς Καταλανούς, που βρίσκουν τις κινήσεις του βεβιασμένες. «Πρόεδρε, φτάνει», ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της καταλανικής εφημερίδας «El Periodic» χθες.

Ο δικηγόρος του Πουιτζντεμόν στο Βέλγιο, Πολ Μπέκαερτ, δήλωσε ότι ο πελάτης του δεν εμπιστεύεται την ισπανική Δικαιοσύνη και διατυπώνει την πρόβλεψη ότι ο πρώην πρόεδρος της Καταλωνίας θα παραμείνει το επόμενο χρονικό διάστημα στις Βρυξέλλες, αν και δεν σκοπεύει να ζητήσει πολιτικό άσυλο από τις βελγικές Αρχές. Με αυτά τα δεδομένα, παρατηρεί ο βελγικός Τύπος χθες, η αυτοεξορία του Κάρλες Πουιτζντεμόν στο Βέλγιο ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα τόσο στις διπλωματικές σχέσεις της χώρας με την Ισπανία όσο και στο εσωτερικό της βελγικής πολιτικής σκηνής. Μετά το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, την υπόθεση θα αναλάβει βέλγος δικαστής που έχει στη διάθεσή του 60 ημέρες για να εξετάσει το αίτημα της Μαδρίτης.

Με «φάντασμα» το οποίο εξακολουθεί να καταδιώκει τον ισπανό πρωθυπουργό Ραχόι παρομοιάζει η εφημερίδα «De Standaard» τον Πουιτζντεμόν, εκφράζοντας την άποψη ότι για όσον καιρό παραμένει στο Βέλγιο, η κρίση θα βρίσκεται «προ των πυλών» για τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, είτε σε διπλωματικό επίπεδο είτε στο εσωτερικό της κυβέρνησής του, η οποία, όπως αναφέρεται, πλέον είναι χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα: εκείνους που θεωρούν «παρείσακτο» τον έκπτωτο καταλανό ηγέτη και εκείνους που στέκονται στο πλευρό του. Περίοπτη θέση ανάμεσα στους τελευταίους καταλαμβάνει και ο «ισχυρός άνδρας» της Φλάνδρας, δήμαρχος της Αμβέρσας και ηγέτης του εθνικιστικού φλαμανδικού κόμματος N-VA Μπαρτ ντε Βέβερ, ο οποίος έσπευσε να τονίσει ότι «αισθάνεται φίλος» με τον Πουιτζντεμόν και επειδή γι’ αυτόν «οι φίλοι είναι πάντα καλοδεχούμενοι, δεν πρόκειται να τον εγκαταλείψει στις δύσκολες στιγμές που περνά».

Εξάλλου, πέντε μέλη του προεδρείου του καταλανικού Κοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος Κάρμε Φορκαντέλ, ζήτησαν και έλαβαν αναβολή μέχρι τις 9 Νοεμβρίου προκειμένου να προετοιμάσουν την υπερασπιστική γραμμή τους. Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας ζητά να απαγγελθούν σε όλα τα μέλη της πρώην κυβέρνησης της Καταλωνίας κατηγορίες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, στάση και εξέγερση. Οι δύο τελευταίες κατηγορίες τιμωρούνται με ποινές κάθειρξης από 15 έως 30 χρόνια. Τους κατηγορεί επίσης ότι ενθάρρυναν ένα «ενεργό κίνημα εξέγερσης» μεταξύ του καταλανικού πληθυσμού, προκειμένου να οδηγήσουν στην απόσχιση της αυτόνομης περιφέρειας, και ότι αγνόησαν όλες τις δικαστικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης που απαγόρευε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου.