Δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Καταλωνίας Κάρλες Πουιτζντεμόν εμφανίστηκε στις Βρυξέλλες. «Βρίσκομαι εδώ, στην πρωτεύουσα της Ευρώπης» είπε στους δημοσιογράφους. «Ζητώ από την Ευρώπη να δράσει». Στο κάλεσμά του η ΕΕ απάντησε με μια ηχηρή σιωπή, ιδιαίτερα αποκαλυπτική. Λίγο αφότου ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προκήρυξε εκλογές στην Καταλωνία, ο Ντόναλντ Τουσκ περιέγραψε την ευρωπαϊκή άποψη: «Η Ισπανία παραμένει ο μοναδικός μας συνομιλητής».

Μετά τα εντάλματα σύλληψης για όλη την πρώην κυβέρνηση της Καταλωνίας και τα διεθνή εντάλματα για τον καταλανό ηγέτη Κάρλες Πουιτζντεμόν, αλλά και έπειτα από έναν ταραχώδη μήνα στην Ισπανία, η προσοχή στο εσωτερικό της χώρας σταδιακά στρέφεται προς τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, στις οποίες όπως φαίνεται θα πάρουν μέρος σχεδόν όλα τα κόμματα, ακόμα και εκείνα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας και καταγγέλλουν σφόδρα τις κινήσεις της Μαδρίτης. Οι διαδηλώσεις στο κέντρο της Βαρκελώνης προς υποστήριξη των μελών της πρώην κυβέρνησης της Καταλωνίας, εις βάρος των οποίων εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης, δεν συγκέντρωσαν πολύ κόσμο –οι διαδηλωτές ήταν πολύ λιγότεροι από τους εκατοντάδες χιλιάδες που πήραν μέρος σε πολλές συγκεντρώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας τους τελευταίους δύο μήνες.

Εριδες έχουν ξεσπάσει μέσα στον κεντροαριστερό συνασπισμό που κυβερνούσε την Καταλωνία μέχρι πριν από λίγες ημέρες, όταν τον έλεγχο ανέλαβε απευθείας η ισπανική κυβέρνηση μετά τη διάλυση από τον Ραχόι του τοπικού Κοινοβουλίου. Εριδες όμως υπάρχουν και μέσα στο ίδιο το κόμμα του Πουιτζντεμόν, το Δημοκρατικό Καταλανικό κόμμα, στο οποίο κάποιοι από τους συμβούλους του πρώην προέδρου πιέζουν προς διαπραγμάτευση και εύρεση λύσης με την κεντρική κυβέρνηση της χώρας.

Στη Μαδρίτη, 20 ηγέτες του αποσχιστικού κινήματος κλήθηκαν από δύο δικαστήρια να καταθέσουν για τον ρόλο τους στη διεξαγωγή του απαγορευμένου από τα δικαστήρια δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία και αργότερα, για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας από το καταλανικό Κοινοβούλιο. Με τον Πουιτζντεμόν και τέσσερις υπουργούς του να βρίσκονται στις Βρυξέλλες, μπροστά στους δικαστές εμφανίστηκαν 15 άτομα. Ολοι εκτός από έναν αρνήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις του εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε να γίνει έρευνα η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια πριν η υπόθεση οδηγηθεί σε δίκη. «Οι κατηγορούμενοι έπαιξαν ενεργό ρόλο, υλοποιώντας μια προσεκτικά σχεδιασμένη αποσχιστική διαδικασία και ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια που θα μπορούσαν να τους κάνουν να λοξοδρομήσουν από τον τελικό τους στόχο», ανέφερε η απόφαση του δικαστηρίου για τη σύλληψη των πρώην μελών του καταλανικού υπουργικού συμβουλίου. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης έως 50 χρόνια και αποφασίστηκε η κράτησή τους επειδή θεωρείται από το δικαστήριο ότι είναι πιθανό να προσπαθήσουν να φύγουν από τη χώρα και να καταστρέψουν αποδεικτικά στοιχεία. Δικηγόρος των φυλακισμένων καταλανών ηγετών δήλωσε ότι θα ασκήσουν έφεση. Πέντε βουλευτές και η πρόεδρος του καταλανικού Κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ πήραν αναβολή και θα καταθέσουν στο δικαστήριο την ερχόμενη εβδομάδα.

Οσον αφορά τη διαδικασία για την έκδοση ή μη του Πουιτζντεμόν και των τεσσάρων υπουργών του που βρίσκονται στις Βρυξέλλες, από τη στιγμή που ο καταζητούμενος θα κληθεί να καταθέσει, ένα δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει μέσα σε 15 ημέρες εάν υπάρχουν λόγοι να μην εκδοθεί. Το μέγιστο διάστημα εκτέλεσης του ισπανικού αιτήματος είναι 90 ημέρες. Η διαδικασία μπορεί να σταματήσει μόνο εάν ο Πουιτζντεμόν ζητήσει πολιτικό άσυλο.

Ανεβαίνει κατακόρυφα η ανεργία

Η καταγεγραμμένη ανεργία αυξήθηκε απότομα τον Οκτώβριο στην Καταλωνία, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, αφού περισσότεροι άνθρωποι δήλωσαν άνεργοι στην περιφέρεια αυτή απ’ ό,τι οπουδήποτε αλλού στην Ισπανία, καθώς εταιρείες εγκαταλείπουν την Καταλωνία εν μέσω της κρίσης που είναι η χειρότερη εδώ και δεκαετίες στην Ισπανία. Σχεδόν 2.000 εταιρείες, που είχαν ως βάση την Καταλωνία, μετέφεραν την έδρα τους εκτός της περιφέρειας τον Οκτώβριο μετά τη διεξαγωγή του απαγορευμένου από τη Μαδρίτη δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, που οδήγησε στην παύση των περιφερειακών Αρχών από την κεντρική κυβέρνηση και την ανάληψη του ελέγχου της περιφέρειας από τη Μαδρίτη.

Ο αριθμός των ανέργων στην Ισπανία αυξήθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα, κατά 1,67% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ή κατά 56.844 άτομα, με αποτέλεσμα οι άνεργοι να ανέρχονται συνολικά σε 3,47 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας. Από το σύνολο αυτό, στην Καταλωνία η ανεργία αυξήθηκε κατά 3,67% ή κατά 14.698 άτομα, σημειώθηκε δηλαδή η μεγαλύτερη αύξηση ανεργίας απ’ όλες τις περιφέρειες. Η Τράπεζα της Ισπανίας προειδοποίησε χθες ότι η αβεβαιότητα λόγω της επιδίωξης της ανεξαρτησίας, εφόσον συνεχιστεί, μπορεί να οδηγήσει μέσα στους επόμενους μήνες σε βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη και χαμηλότερη δημιουργία θέσεων εργασίας.