Το κοντράστ είναι εντυπωσιακό. Επειτα από την επίθεση της 1ης Οκτωβρίου με τους 58 νεκρούς στο Λας Βέγκας, τη φονικότερη επίθεση με όπλα που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επιδείξει τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση, προσφέροντας τις προσευχές του στις οικογένειες των θυμάτων. Ο Λευκός Οίκος είχε τότε απορρίψει την έναρξη μιας συζήτησης για τα όπλα, καταγγέλλοντας προληπτικά κάθε απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας. Χρειάστηκαν, αντιθέτως, λιγότερες από 24 ώρες από την επίθεση της Τρίτης με τους οκτώ νεκρούς στη Νέα Υόρκη για να ξαναθυμηθεί ο αμερικανός πρόεδρος τους προεκλογικούς του λιβέλους για τα «κενά» του αμερικανικού συστήματος μετανάστευσης. Υπέδειξε μάλιστα και έναν ένοχο, τον Δημοκρατικό γερουσιαστή της Νέας Υόρκης Τσακ Σάμερ.

Ο Σάμερ υπήρξε αρχιτέκτονας ενός προγράμματος,με βάση το οποίο πολίτες από όλο τον κόσμο μπορούν να κληρωθούν για να μεταναστεύσουν νομίμως στις ΗΠΑ –χάρη σε αυτό είχε εγκατασταθεί εκεί το 2010 ο Σαϊφούλο Σάιποφ, ο 29χρονος Ουζμπέκος που έσπειρε τον τρόμο την Τρίτη στο Νότιο Μανχάταν, εισβάλλοντας σε έναν ποδηλατόδρομο με το νοικιασμένο φορτηγάκι του και παρασέρνοντας πεζούς και ποδηλάτες. Το πρόγραμμα είχε βέβαια εγκριθεί το 1990 από το Κογκρέσο, αφού πρώτα εξασφάλισε διακομματική στήριξη, και επικυρώθηκε κατόπιν από έναν Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο. Επιπλέον, ο Τσακ Σάμερ αναθεώρησε το 2013, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, την άποψή του για αυτό και ενέγραψε την κατάργησή του σε ένα σχέδιο συνολικής μεταρρύθμισης της μετανάστευσης –το οποίο μπλοκάρισε η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Βουλή. Και ο Σαϊφούλο Σάιποφ ριζοσπαστικοποιήθηκε μετά την άφιξή του στις ΗΠΑ. Επιπλέον, η χώρα καταγωγής του, το Ουζμπεκιστάν, ουδέποτε βρέθηκε στη μαύρη λίστα του Τραμπ κατά τη συνεχιζόμενη προσπάθειά του να απαγορεύσει τη μετανάστευση από μουσουλμανικές χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Τίποτε από αυτά ωστόσο δεν εμπόδισε τον αμερικανό πρόεδρο να διακηρύξει πως οι ΗΠΑ δεν πρέπει να «επιτρέψουν» στους τζιχαντιστές του ISIS «να επιστρέψουν ή να μπουν στη χώρα αφού τους νικήσαμε στη Μέση Ανατολή και αλλού», να αξιώσει από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας «να ενισχύσει το ήδη αυστηρότατο σύστημα ελέγχου» και να πετάξει τον Τσακ Σάμερ στον λάκκο με τα άγρια ζώα: την αμερικανική Ακροδεξιά που ξεσάλωσε με τη γνωστή της βιαιότητα στα σόσιαλ μίντια διαβεβαιώνοντας πως ο Δημοκρατικός γερουσιαστής «έχει αίμα στα χέρια του».

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε για δεύτερη φορά χθες τη θανατική ποινή για τον Σάιποφ. Αλλαξε όμως γνώμη όσον αφορά τον εγκλεισμό του στο Γκουαντάναμο που είχε προκρίνει την Τετάρτη: «Θα μου άρεσε να στείλω τον τρομοκράτη της Νέας Υόρκης στο Γκουαντάναμο, αλλά στατιστικά αυτή η διαδικασία διαρκεί πολύ περισσότερο απ’ ό,τι αν περάσει από το ομοσπονδιακό σύστημα…» έγραψε σε ένα πρώτο tweet, πριν συμπληρώσει: «…Μοιάζει επίσης σωστό να τον κρατήσουμε εκεί όπου διέπραξε το φρικτό έγκλημά του. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα.

ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ! Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Μανχάταν, οι κατηγορίες που βαρύνουν τον Σάιποφ επισείουν τη θανατική ποινή εφόσον η κυβέρνηση την επιδιώξει. Στο μεταξύ, οι αμερικανικές Αρχές προσπαθούν να καταλάβουν πώς ξέφυγε από τα ραντάρ τους ο Σάιποφ, ο οποίος ομολόγησε πως προετοίμαζε την επίθεση «εδώ και περίπου έναν χρόνο», αποφάσισε να χρησιμοποιήσει φορτηγάκι (στα πρότυπα αρκετών ακόμα ανάλογων επιθέσεων σε ευρωπαϊκές πόλεις) πριν από δύο μήνες, επέλεξε εσκεμμένα την ημέρα του Χάλοουιν «για να είναι βέβαιος πως θα υπήρχε πολύς κόσμος στους δρόμους», δήλωσε «ικανοποιημένος για αυτό που έκανε» και ζήτησε άδεια ώστε να κρεμάσει στο δωμάτιο του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκε αρχικά, πριν πάρει τον δρόμο της φυλακής, τη σημαία του ISIS. Στο κινητό του τηλέφωνο βρέθηκαν χιλιάδες προπαγανδιστικά βίντεο και φωτογραφίες απόλυτης βαρβαρότητας των τζιχαντιστών. Σύμφωνα με τις Αρχές, ο 29χρονος είχε «εμπνευστεί» ιδιαίτερα από ένα βίντεο του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, στο οποίο ο ηγέτης του ISIS προέτρεπε τους μουσουλμάνους στις ΗΠΑ και αλλού να στηρίξουν τον «αγώνα» της οργάνωσης. Γνωστός στην αστυνομία για παραβιάσεις του ΚΟΚ, ο Σάιποφ «ουδέποτε είχε υπάρξει αντικείμενο έρευνας» του FBI ή άλλων αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών.

Αναζητούν «άτομο ειδικού ενδιαφέροντος»

Το FBI εντόπισε και ανακρίνει έναν άλλο Ουζμπέκο, τον 32χρονο Μουχαματζουάρ Καντίροφ, και αναζητεί ακόμα ένα «άτομο ειδικού ενδιαφέροντος» με το οποίο βρισκόταν σε επαφή αυτός ο πρώην οδηγός φορτηγού και μετέπειτα οδηγός της Uber που σκότωσε την Τρίτη οκτώ ανθρώπους στο Μανχάταν και ζήτησε κατόπιν άδεια να κρεμάσει τη μαύρη σημαία του ISIS στο δωμάτιο του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκε φρουρούμενος.