Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «απόλυτη ντροπή» την απόφαση του στρατοδίκη να μην επιβάλει ποινή φυλάκισης στον λοχία Μπόου Μπέργκνταλ, πρώην αιχμάλωτο των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ο οποίος είχε δηλώσει ένοχος για λιποταξία.

«Η απόφαση για το λοχία Μπέργκνταλ είναι απόλυτη ντροπή για τη χώρα και το στρατό μας», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος με ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Μπόου Μπέργκνταλ, πρώην αιχμάλωτος για πέντε χρόνια των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, που κατηγορείτο για λιποταξία και παράλειψη καθήκοντος ενώπιον του εχθρού απέφυγε την ποινή φυλάκισης.

Ο 31χρονος λοχίας είχε απελευθερωθεί το Μάιο του 2014 από τους Ταλιμπάν σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση πέντε κρατουμένων από το Γκουαντάναμο, σε συμφωνία που είχε προκαλέσει πολιτική θύελλα στην Ουάσιγκτον.

Είχε εξαφανιστεί την 30ή Ιουνίου 2009 από φυλάκιο στο Μεστ-Λαλάκ, στην επαρχία Πάκτικα, στο ανατολικό Αφγανιστάν, μετά την εκτέλεση σκοπιάς. Κατόπιν έγινε γνωστό πως αιχμαλωτίστηκε από τους Ταλιμπάν.

«Να εκτελεστεί ή να τον πετάξουν από αεροπλάνο στο Αφγανιστάν»

Κρίθηκε αδικαιολογήτως απών όταν δεν παρουσιάστηκε στην αναφορά, ενώ το όπλο του, τα πυρομαχικά που είχε χρεωθεί και η εξάρτυσή του εξακολουθούσαν να βρίσκονται στη βάση.

Τον Οκτώβριο δήλωσε ένοχος στις κατηγορίες λιποταξίας και παράλειψης καθήκοντος ενώπιον του εχθρού και βρισκόταν αντιμέτωπος ακόμη και με ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Στρατοδίκης στο Φορτ Μπραγκ της Βόρειας Καρολίνα δεν επέβαλε στον Μπέργκνταλ ποινή φυλάκισης, αλλά αποφάσισε την ατιμωτική απόταξή του από το στράτευμα και την καταβολή προστίμου 10.000 δολαρίων.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε αποκαλέσει τον Μπέργκνταλ «προδότη», προτείνοντας να εκτελεστεί ή να τον πετάξουν από αεροπλάνο στο Αφγανιστάν.