Η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση ή όχι του αποπεμφθέντος ηγέτη της Καταλωνίας Κάρλες Πουιτζντεμόν από το Βέλγιο στην Ισπανία ξεκίνησε χθες με την παράδοση του Πουιτζντεμόν και τεσσάρων συνεργατών του στη βελγική αστυνομία, έπειτα από το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε η Μαδρίτη εις βάρος τους με τις κατηγορίες της εξέγερσης και της στάσης. Οι πέντε Καταλανοί που μετέβησαν στις Βρυξέλλες αμέσως μετά την εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος από την κυβέρνηση Ραχόι, το οποίο προβλέπει την κατάργηση της αυτονομίας της περιφέρειας αυτής και την ανάληψη της εξουσίας απευθείας από την κεντρική κυβέρνηση, τέθηκαν υπό κράτηση.

Σύμφωνα με τους νόμους του Βελγίου, οι πέντε κατέθεσαν στον εισαγγελέα, ο οποίος αναμένεται να αποφασίσει σήμερα την παραπομπή τους ενώπιον δικαστή, που έχει στη διάθεσή του 15 ημέρες προκειμένου να εκδώσει την απόφασή του, δηλαδή εάν θα εγκρίνει ή θα απορρίψει το ένταλμα σύλληψης. Εάν κατατεθούν εφέσεις, μπορούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία έως και 45 ημέρες.

Αλλες κατηγορίες που βαρύνουν τους πέντε Καταλανούς είναι η διασπάθιση δημόσιου χρήματος και η απείθεια σε δικαστικές αποφάσεις οι οποίες αφορούσαν την απαγόρευση διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, που οδήγησαν την Ισπανία σε πολιτική κρίση, την ώρα που η οικονομία της είχε αρχίσει να ανακάμπτει. Λίγη ώρα πριν ο Πουιτζντεμόν και οι πρώην υπουργοί παραδοθούν στις βελγικές Αρχές, το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων είχε δημοσιοποιήσει δήλωση στελεχών του κόμματός του, ότι τον θέλουν υποψήφιο στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 21 Δεκεμβρίου. Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο πρώην πρόεδρος της Καταλωνίας θα μπορέσει να είναι υποψήφιος, δεδομένου ότι υπάρχουν εκκρεμής σοβαρή κατηγορία και ένταλμα εις βάρος του.

Χθες, ο Καταλανός έκανε έκκληση για ενιαίο πολιτικό μέτωπο στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια απόσχισης της αυτόνομης περιοχής από την Ισπανία και να καταγγελθεί η προφυλάκιση εννέα μελών της περιφερειακής κυβέρνησης στη Βαρκελώνη από τις ισπανικές Αρχές. Τα πολιτικά κόμματα στην πλούσια αυτή βορειοανατολική περιοχή, τα οποία επιθυμούν να συνεργαστούν, θα πρέπει να καταθέσουν σχετικό αίτημα για τον σχηματισμό συνασπισμού μέχρι αύριο. Δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν χθες δείχνουν ότι τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας θα έρθουν πρώτα στις εκλογές του Δεκεμβρίου, αν και μπορεί να φθάσουν σε απόσταση αναπνοής από το να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στο τοπικό Κοινοβούλιο, γεγονός που θα αναζωπύρωνε την αποσχιστική εκστρατεία. Σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην καταλανική εφημερίδα «La Vanguardia», τα τρία κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας θα συγκεντρώσουν από 66 έως 69 έδρες στο Κοινοβούλιο των 135 εδρών.

Μια δεύτερη δημοσκόπηση για τη συντηρητική εφημερίδα «La Razon» δείχνει ότι τα αποσχιστικά κόμματα θα συγκεντρώσουν περισσότερες ψήφους, αν και δεν θα μπορέσουν για λίγο να αγγίξουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 65 εδρών. Αλλες έδρες θα μοιραστούν μεταξύ κομμάτων που υποστηρίζουν την παραμονή της Καταλωνίας στην Ισπανία, αν και θα υπάρξει πολυδιάσπαση. Το ενδιαφέρον είναι ότι, σύμφωνα και με τις δύο δημοσκοπήσεις, η συμμετοχή στις εκλογές θα αγγίξει το ποσοστό-ρεκόρ του 83%. Πάντως και οι δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν πόσο ρευστό είναι το πολιτικό περιβάλλον αυτή τη στιγμή στην Καταλωνία και πως όλα μπορεί να αποφασιστούν βάσει εξελίξεων της τελευταίας στιγμής, ιδιαίτερα εάν η διαφορά των δύο πλευρών είναι τόσο μικρή όσο δείχνουν οι προβλέψεις.

«Ενώστε τις δυνάμεις σας»

«Ηρθε η ώρα να ενώσουν τις δυνάμεις τους όλοι οι δημοκράτες. Για την Καταλωνία, για την ελευθερία των πολιτικών κρατουμένων και για τη δημοκρατία» έγραψε ο Κάρλες Πουιτζντεμόν σε ανάρτησή του στο twitter με hashtag #llistaunitaria.cat, μια ιστοσελίδα που καλεί τα κόμματα να κατέβουν ενωμένα στις κάλπες εναντίον της κυβέρνησης της Μαδρίτης.