Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν δεν θα αποφασίσει ακόμη αν θα κάνει δεκτή ή όχι την παραίτηση του πρωθυπουργού Σαάντ αλ-Χαρίρι μέχρι ο τελευταίος να επιστρέψει στη χώρα για να εξηγήσει τους λόγους της απόφασής του, ανακοίνωσαν την Κυριακή πηγές που πρόσκεινται στο προεδρικό μέγαρο.
Ο Χαρίρι μετέβη την Παρασκευή στη Σαουδική Αραβία και χθες ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του, από άγνωστη τοποθεσία, επικαλούμενος κυρίως φόβους για τη ζωή του.
Δεν υπάρχει κάποιος προφανής διάδοχός του και με το να αρνείται να αποδεχτεί άμεσα την παραίτησή του, ο πρόεδρος φαίνεται να επιχειρεί να κερδίσει χρόνο για διαβουλεύσεις σχετικά με το πρόσωπο αυτό.
Στο μεταξύ ο λιβανέζικος στρατός ανακοίνωσε ότι δεν διαπίστωσε την ύπαρξη σχεδίου δολοφονίας στη χώρα, μια μέρα μετά την αναφορά από τον πρωθυπουργό Σαάντ αλ Χαρίρι σχεδίου κατά της ζωής του κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του.
Σε ανακοίνωσή του ο στρατός αναφέρει ότι οι πληροφορίες που διαθέτει πέραν των συνεχιζόμενων συλλήψεων και ερευνών δεν αποκάλυψαν “την ύπαρξη σχεδίου δολοφονίας στη χώρα”.
Η αιφνιδιαστική παραίτηση του Σαάντ Χαρίρι – γιου του δολοφονημένου το 2005, Ραφίκ Χαρίρι – από το αξίωμα του πρωθυπουργού, ενώ επικαλείται φόβους για τη ζωή του, ρίχνει το Λίβανο σε νέα φάση πολιτικής αβεβαιότητας.
Δύσκολες στιγμές και πάλι για τον Λίβανο. Η χώρα, που έχει βιώσει πολυετείς εμφυλίους, πολεμικές συρράξεις με τις γειτονικές της χώρες, συριακή κατοχή, βομβιστικές επιθέσεις και οικονομικές δυσκολίες κινδυνεύει, να βυθιστεί και πάλι στη θρησκευτική βία ανάμεσα στους Λιβανέζους σιίτες και τους σουνίτες μουσουλμάνους χωρίς πρωθυπουργό και κυβέρνηση μετά τη χθεσινή παραίτηση του Σαάντ Χαρίρι. Η παραίτηση Χαρίρι ήταν κεραυνός εν αιθρία για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και τη διεθνή κοινότητα, που στήριζε στην κυβέρνηση συνασπισμού με όλα τα μεγάλα κόμματα της χώρας τις ελπίδες της για ένα πιο σταθερό πολιτικό κλίμα στο Λίβανο.
Ευθείες βολές κατά του Ιράν
«Ζούμε σε κλίμα παρόμοιο με αυτό που επικρατούσε πριν από τη δολοφονία του μάρτυρα πατέρα μου Ραφίκ αλ Χαρίρι» δήλωσε ο Σαάντ σε διάγγελμα από άγνωστο τόπο στη Σαουδική Αραβία. «Διαισθάνθηκα ότι υπάρχει σχέδιο κατά της ζωής μου. Με βάση τις πεποιθήσεις και τις αρχές που κληρονόμησα από τον δολοφονημένο πατέρα μου Ραφίκ αλ Χαρίρι και τις αρχές της Επανάστασης των Κέδρων, αναγγέλλω ότι δεν συμφωνώ να δυσαρεστήσω τους Λιβανέζους…και εξαγγέλλω την παραίτησή μου από το αξίωμα του πρωθυπουργού του Λιβάνου».
Ο αραβικός τηλεοπτικός σταθμός Αλ Αραμπίγια, επικαλούμενος άγνωστη πηγή, μετέδωσε χθες, ότι τις περασμένες ημέρες σημειώθηκε απόπειρα δολοφονίας κατά του Χαρίρι στη Βυρηττό. Στο διάγγελμά του ο παραιτηθείς πρωθυπουργός κατηγόρησε ευθέως την οργάνωση Χεζμπόλα και την προστάτιδα δύναμή του, το Ιράν, το οποίο έσπευσε να απορρίψει τις αιτιάσεις. «Η χώρα χρειάζεται λιγότερο αναίτια σενάρια και περισσότερη εποικοδομητική συνεργασία για να κερδίσουμε οριστικά το Ισλαμικό Κράτος» δήλωσε εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου των Εξωτερικών.
«Μας πηγαίνει πίσω»
Η εξαγγελία παραίτησης του Χαρίρι απογοήτευσε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της χώρας. Ενδεικτική η δήλωση ενός Λιβανέζου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. «Έτσι όπως είμαστε τώρα, χρειαζόμαστε κάποιον που να σταθεί δίπλα μας. Αντί να πηγαίνουμε προς τα εμπρός, κινούμαστε προς τα πίσω, κι αυτός ο άνδρας μας πηγαίνει πίσω». Η Γαλλία, ως χώρα υπό τη διακυβέρνηση της οποίας ήταν ο Λίβανος μέχρι την ανεξαρτησία του, κάλεσε τους υπεύθυνους σε ετοιμότητα για συμβιβασμό. «Είναι προς το συμφέρον όλων να μη διολισθήσει η χώρα σε νέα φάση αστάθειας» ανέφερε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.
Τι μέλλει γενέσθαι; Κανείς δεν ξέρει. Ο Σαάντ Χαρίρι θα παραμείνει καταρχήν στη Σαουδική Αραβία και αργότερα θα ταξιδέψει σε άλλες αραβικές χώρες για να εξετάσει την κατάσταση στο Λίβανο. Μέσα στη χώρα του, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά σε μια δύσκολη συγκυρία στη γύρω περιοχή.
Όπως έγινε γνωστό την Κυριακή από πηγές του προεδρικού Μεγάρου, οπρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν δεν θα αποφασίσει ακόμη αν θα κάνει δεκτή ή όχι την παραίτηση του πρωθυπουργού Σαάντ αλ-Χαρίρι μέχρι ο τελευταίος να επιστρέψει στη χώρα για να εξηγήσει τους λόγους της απόφασής του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο λιβανέζικος στρατός σε ανακοίνωση του την Κυριακή ανέφερε ότι δεν διαπίστωσε την ύπαρξη σχεδίου δολοφονίας στη χώρα, μια μέρα μετά την αναφορά από τον πρωθυπουργό Σαάντ αλ Χαρίρι σχεδίου κατά της ζωής του κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του.