Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) ανακάλυψε ότι υπεξαιρέθηκαν πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ στη δυτική Αφρική, με τη συνέργεια υπαλλήλων της, από τα ποσά τα οποία είχε διαθέσει για να αντιμετωπιστεί η επιδημία του Έμπολα την περίοδο μεταξύ του 2014 και του 2016.
Η ΔΕΕΣ έχει καταληφθεί από «αγανάκτηση» μετά «την αποκάλυψη αυτών των απατών» στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της.
Η επιδημία του ιού Έμπολα είχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 11.300 ανθρώπους, ενώ άλλοι περίπου 29.000 μολύνθηκαν, κυρίως σε αυτές τις τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής.
Οι προσπάθειες που είχαν γίνει για να περιοριστεί η επιδημία, υπενθύμισε η ΔΕΕΣ, ήταν «από τις πιο περίπλοκες στην πρόσφατη ιστορία των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων». Η ΔΕΕΣ διέθεσε εκατομμύρια ευρώ στις επιτροπές του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στις χώρες αυτές.
Όμως έλεγχοι που έγιναν αποκάλυψαν «μια πιθανή παράνομη σύμπραξη μεταξύ πρώην υπαλλήλων της ΔΕΕΣ και υπαλλήλων μιας τράπεζας στη Σιέρα Λεόνε, που οδήγησε σε μια εκτιμώμενη οικονομική ζημία 2,13 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων» (1,83 εκατ. ευρώ).
Αποκάλυψαν επίσης εικονικά τιμολόγια από μια υπηρεσία εκτελωνισμού στη Γουινέα που εκτιμάται ότι προκάλεσαν οικονομική ζημία ύψους 1,17 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (1 εκατ. ευρώ).
Δύο ακόμη έρευνες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη στη Λιβερία για την τεχνητή διόγκωση των τιμών προϊόντων που χρησιμοποιούνταν για να προσφερθούν φροντίδες στους ασθενείς, καθώς και των μισθών και των επιδομάτων που λάμβαναν εθελοντές, που υπολογίζεται ότι προκάλεσαν ζημία ύψους 2,7 εκατ. ελβετικών φράγκων (2,3 εκατ. ευρώ), κατά την ίδια πηγή.
Η ΔΕΕΣ «δεσμεύεται ότι θα απαιτήσει να λογοδοτήσουν όλοι όσοι ενεπλάκησαν σε αυτές τις απάτες» και «θα ζητήσει την επιστροφή όλων των χρημάτων που εξέτρεψαν, υπεξαίρεσαν ή ιδιοποιήθηκαν παράνομα», αίροντας «κάθε ασυλία και κάθε προνόμιο» των νυν ή πρώην υπαλλήλων της που ενεπλάκησαν στις απάτες αυτές.