Στην επιβολή επιτοκίου 7,25% για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών που δεν προσέρχονται να τις ρυθμίσουν αλλά και στην επιβολή τόκου υπερημερίας και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων του Δημοσίου κατά 6%, οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν άτοκες, προχωρά η ΔΕΗ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ προχώρησε στη σχετική απόφαση καθώς και στον διαχωρισμό του επιτοκίου που θα χρησιμοποιεί στους διακανονισμούς χρεών από αυτό που επιβαρύνει τις ληξιπρόθεσμες (μη ρυθμισμένες) οφειλές των πελατών της.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, περίπου 1,6 εκατ. είναι οι οφειλέτες με χρέη προς τη ΔΕΗ εκτός ρύθμισης. Από αυτούς περίπου 1 εκατομμύριο έχει οφειλές έως 500 ευρώ με το σύνολο των οφειλών να υπολογίζεται στα 125 εκατ. ευρώ ενώ περίπου 83.000 πελάτες της έχουν οφειλές που αθροιστικά φτάνουν τα 485 εκατ. ευρώ.
Επειτα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι «δεν αυξάνεται το επιτόκιο για οφειλές που έχουν ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν σε ρύθμιση. Σε αυτή την περίπτωση το επιτόκιο παραμένει στα επίπεδα του δικαιοπρακτικού επιτοκίου, δηλαδή στο 5,25%». Αντίθετα για ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών που δεν προσέρχονται να τις ρυθμίσουν επιβάλλεται επιτόκιο 7,25%. Παράλληλα επεκτείνεται το μέτρο της επιβολής τόκου υπερημερίας εκτός των ιδιωτών και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς της ΔΕΗ που αφορούν καταναλώσεις φορέων της γενικής κυβέρνησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στο εξής και το Δημόσιο θα πληρώνει τόκο 6% για τις ληξιπρόθεσμες ή μη ρυθμισμένες οφειλές του.
Στην απόφαση αυτή προχώρησε η ΔΕΗ κατ’ εφαρμογήν κοινοτικής οδηγίας του 2011 η οποία ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο το 2013. Μέχρι σήμερα ωστόσο δεν είχε εφαρμοστεί με αποτέλεσμα η επιχείρηση να έχει χάσει σημαντικά ποσά από τις καθυστερούμενες οφειλές εις βάρος της. Μάλιστα αν η επιβολή τόκων υπερημερίας στο Δημόσιο είχε ξεκινήσει από το 2013, όταν ψηφίστηκε ο νόμος, ΔΕΗ θα είχε λαμβάνειν επιπλέον 33,9 εκατ. ευρώ από τόκους για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των κρατικών φορέων. Η απόφαση για επιβολή τόκων υπερημερίας στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αναμένεται να εφαρμοστεί μετά το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Την ίδια ώρα πάντως τα χρέη των ιδιωτών προς στη ΔΕΗ έχουν μπει ξανά στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης καθώς παρά τις έντονες προσπάθειες μείωσης των απλήρωτων οφειλών το φέσι παραμένει μεγάλο και υπολογίζεται στα 2,4 δισ. ευρώ. Ο λόγος είναι ότι αν δεν υπάρξει ρύθμιση και ξεκαθάρισμα των οφειλών με πιέσεις στους κακοπληρωτές δεν μπορεί να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος για μείωση κατά 50% του ποσοστού της εταιρείας στην αγορά. Μάλιστα, οι θεσμοί φέρεται να έχουν ζητήσει ενεργοποίηση των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών της επιχείρησης.