Μάχη στην αγορά των τσιπ που χρησιμοποιούνται ευρέως σε ηλεκτρονικές συσκευές και κυρίως σε έξυπνα κινητά τηλέφωνα έχει ξεσπάσει σε παγκόσμιο επίπεδο, με έπαθλο την επικράτηση σε έναν από τους πιο προσοδοφόρους κλάδους της ψηφιακής τεχνολογίας.

Η εταιρεία κατασκευής τσιπ Broadcom ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή της να εξαγοράσει την ανταγωνίστριά της Qualcomm αποτιμώντας την αξία της εταιρείας πάνω από το ιλιγγιώδες ποσό των 100 δισ. δολαρίων. Για να προχωρήσει μια τέτοια εξαγορά θα πρέπει να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια, με πρώτο την ίδια την Qualcomm, η οποία –προς το παρόν τουλάχιστον –δείχνει να επιδιώκει να παραμείνει ανεξάρτητη, ανέφεραν πηγές σε διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Ετσι, η μάχη αυτή μπορεί να διαρκέσει αρκετό καιρό. Επίσης υπάρχει το ενδεχόμενο οι ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ να απορρίψουν μια τέτοια συμφωνία, φοβούμενες τη δημιουργία μονοπωλίου στην αγορά.

Μια τέτοια συμφωνία θα ένωνε δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού για κινητά τηλέφωνα στον κόσμο. Επίσης θα αύξανε σημαντικά τον ανταγωνισμό για την επίσης αμερικανική Intel, η οποία έχει σήμερα την πρωτοκαθεδρία στην κατασκευή τσιπ για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η Intel το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να γλυκοκοιτάζει την αγορά των έξυπνων κινητών τηλεφώνων, σηματοδοτώντας την επερχόμενη σύγκρουση γιγάντων για την απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου στον κλάδο.

Η Qualcomm είναι πρωτοπόρος στην κατασκευή τσιπ για έξυπνα κινητά τηλέφωνα. Προμηθεύει κατασκευαστές όπως η Apple με τα iPhone, η Samsung και η LG με τσιπ που επιτρέπουν τη σύνδεση των τηλεφώνων τους με ασύρματα δίκτυα. Πολλές τέτοιες εταιρείες προμηθεύει με τσιπ σύνδεσης σε ασύρματα δίκτυα και η Broadcom. Η Qualcomm είναι αμιγώς αμερικανική εταιρεία. Η Broadcom εδρεύει στη Σιγκαπούρη και τις ΗΠΑ και αυτό το διάστημα εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει το αρχηγείο της αποκλειστικά στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει το Reuters.

Με βάση την πρόταση που υπέβαλε χθες η Broadcom, η εταιρεία προσέφερε συνολικά 70 δολάρια σε μετρητά για κάθε μετοχή της Qualcomm. Εάν συνυπολογιστούν και τα χρέη των εταιρειών, η συνολική προσφορά της Broadcom φτάνει τα 130 δισ. δολάρια.

Οι μετοχές της Qualcomm διαπραγματεύονταν χθες πάνω από τα 63 δολάρια, δείχνοντας ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι το ντιλ μπορεί να κλείσει σε ακόμη υψηλότερη τιμή από αυτή που προσφέρει η Broadcom. Την κατάσταση περιπλέκει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι αυτό το διάστημα η Qualcomm θέλει να ολοκληρώσει την εξαγορά ύψους 38 δισ. δολαρίων της εταιρείας ημιαγωγών NXP Semiconductors, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής τσιπ που χρησιμοποιούνται σε διαφόρων ειδών οχήματα. Η Qualcomm και η NXP θέλουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στον κλάδο των οχημάτων που κινούνται αυτόνομα.