Ευρωπαϊκούς διαύλους επικοινωνίας συνεχίζει να χτίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: μετά τα διαδοχικά τετ α τετ που είχε στις Βρυξέλλες με αξιωματούχους, επιτρόπους και τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο αρχηγός της ΝΔ συναντάται σήμερα στο Παρίσι με τον γάλλο υπουργό Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, ενώ αναμένεται να έχει επαφές και με γάλλους επιχειρηματίες.

Στόχος της Πειραιώς είναι με αυτές τις υψηλού επιπέδου επαφές να σταλεί το μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους ότι η ΝΔ είναι επικεντρωμένη στην επόμενη ημέρα και στους τρόπους με τους οποίους θα επιτευχθεί η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να αναδείξει πως η ΝΔ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να ακούσει και να συνεννοηθεί με τους εταίρους. Είναι προφανές, ωστόσο, ότι ο ευρωπαϊκός μαραθώνιος του προέδρου της ΝΔ –ο οποίος θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα με την παρουσία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο –έχει στόχευση και στο εσωτερικό. Η αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί, δηλαδή, να καταδειχθεί πως δεν θα επιτρέψει στον Αλέξη Τσίπρα να συντηρήσει το κλίμα πόλωσης, στο οποίο επένδυσε ο Πρωθυπουργός την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή μέσα από προσωπικές επιθέσεις στον πρόεδρο της ΝΔ. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηλίτευσε προχθές από το βήμα της ΟΝΝΕΔ την τακτική Τσίπρα, αναφέροντας πως ο Πρωθυπουργός «πετάει συνεχώς λάσπη στον ανεμιστήρα και λέει συνεχώς ψέματα», ενώ αντίθετα η ΝΔ «μιλάει για μια ατζέντα η οποία έχει στραμμένο το βλέμμα της στο μέλλον».

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Λεμέρ στη γαλλική πρωτεύουσα αξιολογείται από την Πειραιώς ως ιδιαίτερα σημαντική, καθώς με τον Εμανουέλ Μακρόν η Γαλλία επιχειρεί να παίξει ακόμη πιο ενεργό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση απέναντι στην οικονομική ηγεμονία της Γερμανίας και έχει ως βασικό στόχο τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης. Συνεπώς, λένε, κάθε συζήτηση για τα θέματα που αφορούν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και γενικότερα τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη με τον γάλλο υπουργό Οικονομίας θα είναι πολλαπλά χρήσιμη. Επιπροσθέτως, το τετ α τετ με τον Λεμέρ είναι σημαντικό –όπως σημειώνουν στη ΝΔ –και διότι ο γάλλος υπουργός προαλείφεται να διαδεχθεί τον Γερούν Ντεϊσελμπλούμ στο Eurogroup. Υπενθυμίζεται ότι η θητεία Ντεϊσελμπλούμ λήγει τον Ιανουάριο και ο Λεμέρ έχει ξεκινήσει τις δικές του επαφές, προκειμένου να συζητήσει την προοπτική ανάληψης της προεδρίας του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Πάντως, δεν πρέπει να θεωρείται συμπτωματικό ότι το μπαράζ ευρωπαϊκών περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη άρχισε από τις πρώτες ημέρες που στο επικοινωνιακό επιτελείο τοποθετήθηκε ως εκπρόσωπος Τύπου η Μαρία Σπυράκη. Η ευρωβουλευτής, όπως επισημαίνουν στελέχη της Πειραιώς, έχει κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό του νέου ευρωπαϊκού προφίλ που χτίζουν η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ. Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση πρόκειται να δώσει βάρος στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και μέσα από τις προσυνεδριακές της διαδικασίες. Μεθαύριο πραγματοποιείται στο Ηράκλειο της Κρήτης το 4ο Προσυνέδριο του κόμματος, με κεντρικό θέμα: «Για τις επιχειρήσεις και την επανεκκίνηση της οικονομίας». Ανάμεσα στις θεματικές που προγραμματίζονται είναι το πώς θα αξιοποιηθούν τα δυνατά χαρτιά της ελληνικής οικονομίας, η ναυτιλία και ο τουρισμός, πώς θα υπάρχει πιο φιλικό πλαίσιο για την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και με ποιους τρόπους θα απελευθερωθεί η νέα επιχειρηματικότητα των Ελλήνων. Βεβαίως στοίχημα για την Πειραιώς είναι το πώς θα καταφέρει να περάσει τις θέσεις της για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μερίδα των χαμηλότερων στρωμάτων. Το τελευταίο διάστημα η ΝΔ δέχεται πυρά, πρωτίστως από την κυβέρνηση, πως το πρόγραμμά της αφορά κυρίως τους επιχειρηματίες και τους οικονομικά ισχυρούς. Γι’ αυτόν τον λόγο, στην Πειραιώς έχει αρχίσει προσπάθεια για απλοποίηση των προγραμματικών θέσεων της ΝΔ, προκειμένου να γίνει κατανοητό από τους πολίτες πως επιχειρηματικότητα και επενδύσεις σημαίνουν νέες δουλειές και μείωση της ανεργίας.