Η δημιουργία μιας μη κρατικής Ιατρικής Σχολής στη χώρα είναι κάτι που επανέρχεται στην επικαιρότητα κάθε έξι μήνες! Η σκέψη μόνο πολλούς ακαδημαϊκούς τούς ταράζει. Φαίνεται όμως ότι η ιδέα ωρίμασε. Και σήμερα τη στηρίζουν κορυφαίοι επιστήμονες από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Σε περίοδο δε που η Ελλάδα μας μοιάζει να γκρεμίζει τις επιστημονικές γέφυρές της με πανεπιστήμια του εξωτερικού, η αλλαγή προσανατολισμού στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας μοιάζει μονόδρομος για την επιβίωσή της. Προχωρημένες συζητήσεις γίνονται αυτή την περίοδο με βουλευτές της κυβέρνησης αλλά και ανώτατα στελέχη του υπουργείου Παιδείας για τη δημιουργία μιας αγγλόφωνης, μεταπτυχιακής, μη κρατικής, μη κερδοσκοπικής Ιατρικής Σχολής στη χώρα που θα επιχειρήσει να φέρει επιστημονικό τουρισμό αλλά και επιστήμονες της Διασποράς από το εξωτερικό πίσω στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα σχέδιο που συζητείται αρκετούς μήνες, με καθηγητές Ιατρικής από την Ελλάδα να «αναθερμαίνουν» το ενδιαφέρον τους και συναδέλφους τους στο εξωτερικό να έχουν δημιουργήσει ήδη… κίνημα. Πολλοί κορυφαίοι έλληνες γιατροί μάλιστα που εργάζονται σε πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ και το Στάνφορντ την επικροτούν, τη στηρίζουν και θέτουν υποψηφιότητα.
Στόχος βέβαια για τη λειτουργία μιας τέτοιας σχολής, όπως λένε πανεπιστημιακοί, θα είναι, εφόσον προχωρήσει, να λειτουργήσει με κανονισμό λειτουργίας αντίστοιχο με εκείνον των μεγάλων αμερικανικών πανεπιστημίων (επιλογή διδασκόντων, αξιολόγηση των φοιτητών, πλήρης ακαδημαϊκή ανεξαρτησία από το κράτος). Η δομή της σχολής που συζητείται θα περιλαμβάνει δίδακτρα, θα απευθύνεται σε πτυχιούχους 4ετούς προπτυχιακού τίτλου οποιασδήποτε σχολής ΑΕΙ και πιθανώς θα έχειπροϋπόθεση εισαγωγής την επιτυχή ολοκλήρωση ενός διεθνούς ιατρικού διαγωνιστικού τεστ, των MCAT. Στόχος θα είναι να έρθουν στην Ελλάδα φοιτητές από την Αμερική, την Αυστραλία, τη Μέση Ανατολή ή άλλες χώρες, αλλά και όσοι Ελληνες ενδιαφέρονται, οι οποίοι καιθα μπορούν να πληρώνουν λίγα δίδακτρα.
Ευκαιρία για τους Ελληνες
«Η ίδρυση μιας αγγλόφωνης Ιατρικής Σχολής στην Ελλάδα, και μάλιστα μη κερδοσκοπικής αλλά προερχόμενης από τα σπλάγχνα του ελληνικού πανεπιστημίου όπου πρωτοφοίτησαν πριν φύγουν για τα μεγάλα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής, αποτελεί μία ακόμη ευκαιρία για έλληνες επιστήμονες να γυρίσουν στη χώρα τους» λέει ο καθηγητής Χειρουργικής Δημήτρης Λινός. «Ο έλληνας καθηγητής του εξωτερικού είναι ο άνθρωπος χωρίς πατρίδα» προσθέτει χαρακτηριστικά. «Οσο ψηλά και αν φτάσει ακαδημαϊκά, και πρύτανης και πρόεδρος του πιο μεγάλου πανεπιστημίου του κόσμου να γίνει, η καρδιά του πονάει για την Ελλάδα. Θέλει να βρει ευκαιρία να γυρίσει κάποτε στη χώρα του» αναφέρει.
Ο διεθνούς φήμης έλληνας ερευνητής που ηγείται σήμερα του Τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης λέει στα «ΝΕΑ» ότι «η ποιότητα θέλει χρόνο και κόπο και μεγάλη προσπάθεια. Επίσης χρειάζεται σταθερή χρηματοδότηση. Οι έλληνες μετανάστες πάντα έχουν την επιθυμία να κάνουν κάτι στην Ελλάδα, για διάφορους λόγους ο καθένας. Εάν στηθεί μια νέα Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα, θα πρέπει να είναι διεθνούς εμβέλειας και να φέρει φοιτητές από το εξωτερικό. Είναι όμως ένα πανάκριβο έργο που χρειάζεται κρατική υποστήριξη».
Ανταγωνιστική και απολιτική
«Υποστηρίζω θερμά αυτές τις προσπάθειες, διότι πιστεύω ότι η μόνη δυνατότητα για να βγει η ακαδημαϊκή ιατρική εκπαίδευση του τόπου μας από την παρούσα κατάσταση του τέλματος στην οποία βρίσκεται είναι μια ανταγωνιστική, απολιτική, ανεξάρτητη, μη κρατική Ιατρική Σχολή» λέει στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Βελμάχος, καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
«Εάν υπήρχαν οι σωστές προϋποθέσεις,πολλοί Ελληνες του εξωτερικού, που δεν έχουν σταματήσει ποτέ να αγαπάνε την Ελλάδα, θα δέχονταν να προσφέρουν σημαντική βοήθεια είτε μέσω της προσωπικής τους παρουσίας στην καινούργια σχολή είτε με μια πληθώρα άλλων μέσων. Εγώ σίγουρα συγκαταλέγομαι ανάμεσα σε αυτούς» αναφέρει.
Θα μπορούσε αυτό να στρέψει στην Ελλάδα και το ενδιαφέρον του πανεπιστημίου του; είναι η πρώτη φυσική ερώτηση. «Οσον αφορά τη δημιουργία ενός παραρτήματος του Χάρβαρντ στην Ελλάδα, δεν νομίζω ότι αυτό είναι μια ρεαλιστική πρόταση προς το παρόν. Δεν υπάρχει κανένα νομικό πλαίσιο, οργανωτική ομάδα ή επίσημη πρόταση στην οποία να βασιστώ για να προχωρήσω σε σοβαρές συνομιλίες με τους ιθύνοντες του πανεπιστημίου μου. Ομως, τίποτα δεν είναι ανέφικτο εάν υπάρχει η κατάλληλη βάση και βούληση» αναφέρει ο Γιώργος Βελμάχος.
Ανθούν στο εξωτερικό
Στην ίδια κατεύθυνση ο Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής Παθολογίας, Ερευνας, Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής του Στάνφορντ των ΗΠΑ, δηλώνει ότι «η επιτυχία μιας αγγλόφωνης ιατρικής σχολής εξαρτάται από το πόσο μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες για να ανταγωνιστεί επιτυχώς τις καλύτερες ιατρικές σχολές του κόσμου. Συνήθως οι κορυφαίες ιατρικές σχολές ανθούν σε κορυφαία πανεπιστήμια».
«Οι σημαντικότερες ιατρικές ανακαλύψεις και εφαρμογές συνεπικουρούνται από άλλες επιστήμες, π.χ. βιομηχανική, πληροφορική, ακόμα και κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες. Υπάρχει μια σημαντική εξαίρεση, η Mayo Clinic, που όμως διαθέτει ετήσια έσοδα 10,32 δισ. δολάρια και περιουσία 14,3 δισ. δολάρια. Για τις ελληνικές συνθήκες, νομίζω ότι η πλέον βιώσιμη λύση είναι η ίδρυση ανεξάρτητης αγγλόφωνης σχολής σε κρατικό πανεπιστήμιο, αλλά με εξασφαλισμένη πλήρη διοικητική αυτονομία και ανεξάρτητο καταστατικό λειτουργίας. Π.χ., αν τα πολιτικά κόμματα (ακόμα και όσα δήθεν υπερασπίζονται την αξιοκρατία) δεν φύγουν τελείως από τη μέση, δεν αξίζει να χάνει κανείς τον χρόνο του» προσθέτει ο Γιάννης Ιωαννίδης.
«Το εγχείρημα πρέπει να πείσει όλους (πολίτες, ιδιώτες και την παγκόσμια κοινότητα) ότι η συγκεκριμένη σχολή στοχεύει χωρίς αμφιταλαντεύσεις στην παγκόσμια κορυφή. Οποιαδήποτε έκπτωση από αυτό το όραμα θα ακυρώσει αμέσως την όποια προσπάθεια» καταλήγει.