Πέντε και σήμερα για τον πρώτο γύρο των εκλογών για την ηγεσία του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς και οι υποψήφιοι μετρούν εκ νέου τις δυνάμεις τους στο τηλεοπτικό στούντιο, ευελπιστώντας ότι το δεύτερο ντιμπέιτ (21.00, ΕΡΤ) θα καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον των προοδευτικών ψηφοφόρων, αυξάνοντας και την προσέλευση στην κάλπη. Από όλα τα επιτελεία, μάλιστα, τονίζουν ότι πρέπει να γίνει σαφές ότι η ανάδειξη της νέας ηγεσίας μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά τη διαμόρφωση της επόμενης Βουλής.

Η επιτροπή Αλιβιζάτου, η οποία έχει αναλάβει τη διεξαγωγή της διαδικασίας, προσφέρει δικλίδες ασφαλείας ακόμα και στην περίπτωση που τελικά ο αριθμός των εθελοντών δεν θα επαρκεί για να στελεχώσει όλα τα εκλογικά τμήματα. Τα μέλη της επιτροπής τις τελευταίες μέρες ταξίδεψαν σ’ όλη την επικράτεια για να γνωρίσουν τις τοπικές αντιπροσωπείες και να στηρίξουν όσο το δυνατόν περισσότερο το εγχείρημα. Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου θα ανακοινώσει την Τετάρτη και τις τελικές λεπτομέρειες της όλης διαδικασίας. Παρά τις ενστάσεις της τελευταίας στιγμής, ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων αναμένεται να υπερβεί τα 950. Εν αναμονή, ωστόσο, της τελικής πρόβας του συστήματος, δεν ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Το αργότερο μέχρι την Τετάρτη θα ανακοινωθούν και οι διευθύνσεις των εκλογικών κέντρων, ώστε όλοι να γνωρίζουν τα σημεία στα όποια μπορούν να μεταβούν για να ψηφίσουν σε κάθε περιοχή.

Η υποχρεωτική ερώτηση. Οι υποψήφιοι ετοιμάζονται από την πλευρά τους πυρετωδώς για την αποψινή τηλεοπτική αναμέτρηση. Με την εμπειρία της προηγούμενης τηλεμαχίας, αναγνωρίζουν πια ότι ίσως η ασφάλεια με την οποία πορεύτηκαν την περασμένη Δευτέρα αυτή τη φορά να μην αρκεί για να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Η υποχρεωτική ερώτηση που πρέπει να υποβάλουν αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως επίσης και αν θα συντηρηθούν τα μέτωπα που διαμορφώθηκαν μετά το πρώτο ντιμπέιτ. Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης δέχτηκαν τα πυρά των συνυποψηφίων τους για τη «συμφωνία» να μην ενοποιηθούν οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες, ενώ Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Καμίνης για την πρόθεσή τους να μείνουν στις θέσεις τους (ευρωβουλευτής και δήμαρχος, αντίστοιχα) εφόσον εκλεγούν. Οι τέσσερις, που με βάση τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να περάσουν στον δεύτερο γύρο, θα αντιμετωπίσουν επίσης τις επιθέσεις του Γιάννη Μανιάτη και του Γιάννη Ραγκούση, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των Κωνσταντίνου Γάτσιου, Απόστολου Πόντα και Δημήτρη Τζιώτη, οι οποίοι για πρώτη φορά θα πρέπει να κάνουν ερωτήσεις στα φαβορί της εκλογικής μάχης. Γνωρίζοντες αναφέρουν ότι οι τηλεοπτικές κόντρες μπορεί να κρύβουν και περισσότερες πληροφορίες για τις σχέσεις μεταξύ των υποψηφίων, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν τη δυναμική των δύο που τελικά θα περάσουν στον δεύτερο γύρο.

ΟΙ ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ. «Στόχος μας να σπάσουμε το δίπολο, το κακέκτυπο του δικομματισμού. Εχουμε χαράξει και θα εγγυηθώ την αυτόνομη πορεία, τον διακριτό μας ρόλο.Ετοιμάζουμε σχέδιο για την Ελλάδα, ολοκληρωμένη,εναλλακτική πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης» είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Φώφη Γεννηματά, η οποία μέσα στο Σαββατοκύριακο βρέθηκε στην Κρήτη, πραγματοποιώντας συγκεντρώσεις σε Χανιά και Ρέθυμνο. Ο Σταύρος Θεοδωράκης από την Χαλκίδα προέτρεψε τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία. «Πάρε την απόφαση στα χέρια σου, δημιούργησε το δικό σου κόμμα ψηφίζοντας τον δικό σου αρχηγό. Τώρα είναι η στιγμή. Ισως να μην υπάρξει άλλη ευκαιρία για να καθορίσουμε τις πολιτικές αποφάσεις, για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα στη χώρα μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού. «Θα είμαι σταθερός στις αξίες της παράταξης και θα ηγηθώ σε μια παράταξη η οποία θα μπορέσει να δώσει πραγματική ελπίδα και να φτιάξει την Ελλάδα της εθνικής αξιοπρέπειας κι όχι της μιζέριας, της χρεοκοπίας και του διχασμού. Την παράταξη που θα ενώσει όλες τις γενιές, όλες τις τάξεις και θα είναι η Ελλάδα του μέλλοντος κι όχι του χθες» ανέφερε από τα Ιωάννινα ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ ο Γιώργος Καμίνης ετοιμάζεται για την κεντρική του ομιλία στη Θεσσαλονίκη, ενισχυμένος και από την την υποστήριξη που εξασφάλισε από τον Γιάννη Μπουτάρη.