Ως προϋπόθεση για την καλή φιλία και την καλή γειτονία μεταξύ των χωρών έθεσε την ύπαρξη πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στέλνοντας ένα νέο ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία.
Κατά τη συνάντηση που είχεμε τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Α. Λίμπερμαν, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότιη καλή φιλία και συνεργασία με τους γείτονες μπορεί να στηριχθεί μόνο όταν υπάρχει πλήρης σεβασμός του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου, και του Δικαίου της Θάλασσας.
«Η καλή γειτονία, η φιλία και η δημιουργική συνεργασία με τους γείτονες μπορεί να στηριχθεί μόνον εάν υπάρχει πλήρης σεβασμός του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου. Και εδώ θέλω να συμπεριλάβω και το Δίκαιο της Θάλασσας. Μόνον όταν υπάρχει σεβασμός του συνόλου, επαναλαμβάνω, του Διεθνούς Δικαίου, γραπτού και εθιμικού, όπως επίσης και του Δικαίου της Θάλασσας, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις σχέσεις αυτές. Και αυτό σημαίνει ότι από την πλευρά των γειτόνων μας θα πρέπει να υπάρχει πάνω στο Διεθνές Δίκαιο, όπως τόνισα πριν, πλήρης σεβασμός των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας καθενός, της εθνικής κυριαρχίας και, βεβαίως, των δικαιωμάτων που έχει κάθε κράτος πάνω στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις κοινές Αρχές Ελλάδος και Ισραήλ, που αποτελούν και τη βάση για τη σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό και σ΄αυτήν την προοπτική, η Ελλάδα επιδιώκει την όλο και πιο στενή συνεργασία του Κράτους του Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξάλλου, συνεχάρη τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ για την προσωπική του συμβολή στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, αλλά και στην εμβάθυνση των τριμερών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, ενώ παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, να επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή, καθώς και οι καλύτερες δυνατές σχέσεις με όλους τους γείτονες της χώρας.
Από την πλευρά του, ο κ. Λίμπερμαν, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συνάντηση, έκανε λόγο για τεράστια πρόοδο στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες υπογραμμίζοντας: «Είμαστε και οι δύο δημοκρατικές χώρες οι οποίες έχουμε κοινές προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε. Βεβαίως, ξέρουμε ότι στην περιοχή μας υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχουν προβλήματα με τη διακίνηση όπλων, με άλλες παράνομες και έκνομες ενέργειες και νομίζω πως είναι μια ευκαιρία η συνεργασία μας αυτή να βοηθήσει να μπορέσουμε να προσπεράσουμε αυτού του είδους τις αντιξοότητες».Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στη στενή αμυντική συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ την οποία χαρακτήρισε εξαιρετική.