Η Μπαρτσελόνα φροντίζει να αρέσει σε όλους. Και στους υπέρμαχους της απόσχισης της Καταλωνίας και στους φανατικούς της ενωμένης Ισπανίας και στους ντόπιους οπαδούς και στους ξένους. Στο αποκορύφωμα της αποσχιστικής τάσης των Καταλανών, στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου και εν συνεχεία στη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας, η Μπάρτσα αποστασιοποιήθηκε και προτίμησε να διατηρήσει ουδέτερη στάση.

Οι εξελίξεις όμως τρέχουν. Ο ηγέτης των αποσχιστών Κάρλες Πουιτζντεμόν κηρύχθηκε έκπτωτος πρόεδρος της Generalitat και δραπέτευσε στις Βρυξέλλες, ενώ οκτώ υπουργοί του συνελήφθησαν από τις ισπανικές Αρχές. Το νέο περιβάλλον που δημιουργήθηκε επιτρέπει στην Μπάρτσα να επιστρέψει στον μύθο της που στηρίχθηκε στο mes que un club (παραπάνω από ένας σύλλογος).

Διαμαρτυρίες

Σε μια ανέξοδη πολιτική κίνηση οι Μπλαουγκράνα παρουσίασαν στο Καμπ Νου στον αγώνα με τη Σεβίλλη δύο τεράστια πανό που έγραφαν «Δικαιοσύνη», το ένα στα καταλανικά και το δεύτερο στα αγγλικά. Επίσης στη νότια εξέδρα πίσω από την εστία, οι οπαδοί καθυστέρησαν να εισέλθουν κατά δέκα λεπτά και στην εξέδρα είχε τοποθετηθεί ένα πανό που έγραφε «Ευρώπη ντροπή σου».

Τα πανό και μια τεράστια καταλανική σημαία αποτέλεσαν το επίκεντρο των διαμαρτυριών για τη σύλληψη των οκτώ έκπτωτων υπουργών. Το σύνθημα που ακούστηκε δυνατά αλλά όχι απ’ όλες τις εξέδρες ήταν «Ελευθερώστε τους πολιτικούς κρατουμένους». Σύμφωνα με τα σχέδια των δύο μεγαλύτερων αποσχιστικών κινημάτων, του ANC και του Omnium Cultural, στο 17:14 του αγώνα 70.000 οπαδοί της Μπάρτσα θα σήκωναν κάρτες με το μήνυμα «Ελευθερώστε τους πολιτικούς κρατουμένους» και θα παρέμεναν σιωπηλοί για πέντε λεπτά σε ένδειξη διαμαρτυρίας, κάτι που τελικά δεν συνέβη.

Οι οπαδοί στο Καμπ Νου συνέχισαν να επιδοκιμάζουν τους παίκτες της Μπάρτσα, αντίθετα με ό,τι συνέβη στο Παλαού Μπλαουγκράνα όταν οι φίλαθλοι που παρακολουθούσαν το παιχνίδι χάντμπολ εναντίον της Ζάγκρεμπ παρέμειναν σιωπηλοί στα πρώτα λεπτά. Επρόκειτο για τη συνέχεια της πρωτότυπης αυτής διαμαρτυρίας από τον αγώνα της Ευρωλίγκας της Μπάρτσα με τον Ολυμπιακό. Στα πρώτα πέντε λεπτά οι Καταλανοί παρέμειναν σιωπηλοί και στη συνέχεια φώναξαν δυνατά «Libertat».