Το επώνυμό του –σύμφωνα με το λεξικό –παραπέμπει σε άπειρο και αδέξιο επαγγελματία, αλλά ο Χρήστος Αλμπάνης του Απόλλωνα Σμύρνης δεν κατατάσσεται σε αυτήν τη συνομοταξία.

Στην περίπτωσή του το σχήμα είναι οξύμωρο… Γιατί δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αδέξιος ένας παίκτης που χρειάστηκε μία τελική προσπάθεια για να σκοράρει στη νίκη του Απόλλωνα επί του ΠΑΣ Γιάννινα (4-3).

Ούτε μπορεί να θεωρηθεί σύμπτωση ότι κούνησε πλεκτό για τρίτη σερί αγωνιστική βάζοντας την… τζίφρα του στους 7 από τους 10 βαθμούς της συγκομιδής του Απόλλωνα (προηγήθηκαν το 1-1 με Παναιτωλικό και το 2-0 επί της Ξάνθης). Φαίνεται πως προχωράει με βήματα σταθερά, κι ας κατάγεται από τα Μετέωρα!

Χαρακτηριστικό άλλωστε το γεγονός ότι σε ηλικία δεκαπεντέμισι ετών μετοίκησε μόνος του στη Γερμανία.

Βατήρας του ήταν η Δήμητρα – Απόλλων Τρικάλων (όπως και του Φορτούνη). Αρκούσε η σεζόν 2009-10 στο τοπικό πρωτάθλημα (κι αφού προηγουμένως είχε θητεύσει στον ΑΣ Μετέωρα) για να κυκλοφορήσει η φήμη του στη μανατζερική πιάτσα και να δοκιμαστεί στη Βρέμη.

«Γυάλισε» στη Βέρντερ, η οποία του παρείχε στέγη, διατροφή και αγγλικό κολέγιο.

Το 2013-14 μεταπήδησε στη δεύτερη ομάδα της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης και άρχισε να καθιερώνεται ως winger. Κι επειδή οι Γερμανοί φημίζονται για το σκάουτινγκ, από την 4η κατηγορία μεταπήδησε στην Μπουντεσλίγκα με επαγγελματικό συμβόλαιο στη Φράιμπουργκ το 2014-15. Δεν πήρε, ωστόσο, ευκαιρίες και προέκυψε η παλιννόστηση. Ηθελε να επαναπατριστεί για ψυχολογικούς λόγους και συμφώνησε με τα Τρίκαλα. Η αλλαγή ιδιοκτησίας όμως το καλοκαίρι του 2015 προκάλεσε κύματα φυγής παικτών, με τον Αλμπάνη να προσαράζει στον Απόλλωνα. Τον φρενάρισε η ρήξη χιαστών στις 22 Νοεμβρίου 2015, αλλά επανήλθε δριμύτερος την επόμενη σεζόν (2016-17) με εννιά γκολ στον δρόμο του Απόλλωνα προς την πρωτιά στη Football League.

Μάλιστα, άρχισε να καθιερώνει και το αγωνιστικό… κέρασμα στα γενέθλιά του. Στις 6 Νοεμβρίου 2016 (μία μέρα αφότου έσβησε τον αριθμό 22 στην τούρτα) πέτυχε και τα δύο γκολ στο 0-2 επί της Σπάρτης και ήταν «γαλαντόμος» και στις 5 Νοεμβρίου 2017 –όταν συμπλήρωνε τα 23 –σκοράροντας κατά του ΠΑΣ Γιάννινα.