Σαράντα τρεις ημέρες. Τόσες χωρίζουν πλέον τον Τάκη Λεμονή από εκείνο το πρωινό στην Πάρο, όταν αναζητούσε τον συντομότερο τρόπο μετάβασης στον Πειραιά. Ηταν 25 Σεπτεμβρίου όταν ο έμπειρος τεχνικός γέμισε – βιαστικά – τις βαλίτσες του για το ταξίδι προς τον πιο γνώριμο προορισμό της ζωής του. Εκείνο που τον έφερε πίσω στον Ολυμπιακό. Τα υπόλοιπα; Ο ίδιος τα πίστευε, εξού και αποδέχθηκε την πρόκληση. Οι υπόλοιποι απλώς χαμογελούσαν υποψιασμένοι.

Σήμερα, 7 Νοεμβρίου, η τέταρτη θητεία του έλληνα προπονητή στον πάγκο των Ερυθρολεύκων είναι σε πλήρη εξέλιξη. Μετρά εννέα αναμετρήσεις σε τρεις διαφορετικές διοργανώσεις και ο μπαξές έχει απ’ όλα. Νίκες, ήττες, καλές και κακές στιγμές. Αν χαρακτηρίζεται όμως από κάτι αυτό το διάστημα, είναι από την αίσθηση ότι ο πρωταθλητής επιστρέφει σε τροχιά κανονικότητας. Πως βρίσκει τα πατήματά του, αγωνιστικά αλλά και πνευματικά. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο εφόδιο για τη συνέχεια. Η αισιοδοξία πως πλέον όλα (μπορούν να) πάνε καλά. Πως η ομάδα επιστρέφει στις αρχές της. Σε μια τακτοποίηση που επιβάλλεται και που χάθηκε στη… μετάφραση της εποχής του Μπέσνικ Χάσι.

Το μίτινγκ

Το προχθεσινό παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό. Μαζεύτηκαν οι ποδοσφαιριστές στα αποδυτήρια πριν από το ματς με τον Πλατανιά. «Κάτι τους χρωστάμε» ειπώθηκε για τους Κρητικούς με αφορμή τη γνωστή ιστορία που τράβηξε ώς τις αρχές του καλοκαιριού. Ηταν το δεύτερο μίτινγκ των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού σε μία εβδομάδα. Προηγήθηκε εκείνο μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό. Λεπτομέρεια θα πει κάποιος, αλλά δεν είναι έτσι. Τέτοιες πρωτοβουλίες θωρακίζουν τα περίφημα αποδυτήρια. Και αυτό είναι κάτι που ο Λεμονής το επιθυμεί διακαώς. Ενα από τα βασικά θέματα που θέλησε να επιλύσει αμέσως.

Τι άλλο χώρεσε στην ατζέντα του; Η επίλυση του γρίφου Φορτούνη, η δημιουργία ενός νέου κορμού με πρόσωπα ξεχασμένα όπως ο Ανσαριφάρντ και ο Σισέ που δεν χώρεσαν στην ευρωπαϊκή λίστα. Η επιστροφή του Ρομαό στη μεσαία γραμμή, η παλιά… νέα δεξιά πτέρυγα με Ελαμπντελαουί – Πάρντο. Η σιγουριά του Προτό με τα κόκκινα γάντια. Η διατήρηση Κούτρη, Ενγκελς, Οφόε στην πρώτη γραμμή της μάχης. Και άλλοι πολλοί (Ταχτσίδης, Νικολάου, Ανδρούτσος, Μποτία κ.λπ.) που δεν είναι πια απενεργοποιημένοι.     

Ο Ολυμπιακός στα τελευταία τέσσερα ματς της Σούπερ Λίγκας έχει 9 βαθμούς, από το σύνολο των 17. Μείωσε την απόσταση από την κορυφή στο τρίποντο, έχει εκ νέου την καλύτερη επίθεση στη διοργάνωση (19 γκολ), σταμάτησε να μαζεύει την μπάλα από τα δίχτυα του με ακολουθία που δεν δικαιολογείται (10 γκολ στις πρώτες 7 αγωνιστικές, 12 έπειτα από 10). Είναι ξανά στις ράγες. Και πλέον έτοιμος για την αντεπίθεση.