Το πρώτο σκάνδαλο με πρωταγωνιστή το VAR, το σύστημα βοήθειας του διαιτητή μέσω του βίντεο ριπλέι, έχει σφραγίδα made in Germany.

Η γερμανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου (DFB) ξήλωσε χθες από τη θέση του διευθυντή προγράμματος του VAR τον διάσημο άλλοτε διεθνή διαιτητή Χέλμουτ Κρουγκ.

Αιτία της καθαίρεσης του ισχυρού άνδρα της γερμανικής διαιτησίας, ο οποίος παύθηκε και από τον ρόλο του εποπτεύοντα τη γερμανική λίγκα στο Κέντρο Ελέγχου της Κολωνίας, ήταν το δημοσίευμα της «Bild am Sonntag» σύμφωνα με το οποίο ο Κρουγκ επηρέασε παράνομα δύο αποφάσεις του VAR ως επιβλέπων των βίντεο από την Κολωνία!

Ο επίμαχος αγώνας ήταν η αναμέτρηση της Σάλκε με τη Βόλφσμπουργκ για τη 10η αγωνιστική που έληξε ισόπαλος 1-1. Οι καταγγελίες αναφέρουν πως ο Κρουγκ επηρέασε τον Μάρκο Φριτς που ήταν ο υπεύθυνος του VAR για τον συγκεκριμένο αγώνα ευνοώντας σε δύο περιπτώσεις τη Σάλκε. Να σημειωθεί πως ο Κρουγκ κατάγεται από το Γκελζενκίρχεν και τα χρόνια που διαιτήτευε δεν του επιτρεπόταν να διευθύνει παιχνίδια της ομάδας τού Ρουρ.

Η ομοσπονδία δεν σχολίασε τις καταγγελίες, σημείωσε ωστόσο πως στο εξής «δεν θα υπάρχει απευθείας επικοινωνία με τους διαιτητές του VAR στη διάρκεια των αγώνων». Ο Κρουγκ διέψευσε το δημοσίευμα ενώ στο πλευρό του τάχθηκε ο Μάρκο Φριτς, υπεύθυνος για το VAR στο επίμαχο παιχνίδι. «Σε όλες τις περιπτώσεις που έγινε έλεγχος από το κέντρο της Κολωνίας, οι αποφάσεις για την επέμβαση έγιναν από τον βοηθό διαιτητή του βίντεο».

Το πείραμα του VAR έχει διχάσει το γερμανικό ποδόσφαιρο. Οπως αποκάλυψε το περιοδικό «Kicker» στα μέσα Σεπτεμβρίου δόθηκαν μυστικές εντολές στο VAR να επεμβαίνει όταν θεωρεί πως ο διαιτητής κάνει λάθος, ακόμα κι αν δεν ήταν σίγουρο. Η αρχική οδηγία προέβλεπε επέμβαση του VAR μόνο σε «ξεκάθαρα λανθασμένη απόφαση» σε τέσσερις συγκεκριμένες περιπτώσεις: στα γκολ, στα πέναλτι, στις απευθείας κόκκινες και στη λανθασμένη ταυτότητα του παίκτη που πρέπει να δεχτεί κάρτα.

Στο σκοτάδι

Από την έκτη αγωνιστική μέχρι σήμερα το VAR εξελίχθηκε σε πρωταγωνιστή των αγώνων, αλλά οι σύλλογοι παρέμεναν στο σκοτάδι για τις αλλαγές που είχαν προωθηθεί. Εστειλαν λοιπόν επιστολή στην ομοσπονδία στις 25 Οκτωβρίου στον αρχιδιαιτητή Λουτς Μίχαελ Φρέλιχ και τον Κρουγκ, η οποία κρατήθηκε κρυφή από τον πρόεδρο Ράινχαρντ Γκρίντελ.

Ηταν το τελευταίο από τα πολλά επεισόδια στον πόλεμο που μαίνεται στους κόλπους της διαιτησίας στη γερμανική ομοσπονδία από τον Αύγουστο, όταν ο ρέφερι Μανουέλ Γκρέφε κατήγγειλε τον Κρουγκ και τον υπεύθυνο για την προπόνηση των διαιτητών Χέρμπερτ Φάντελ για «νεποτισμό» και «έλλειψη διαφάνειας».

Το VAR και ο τρόπος που λειτουργεί επέτεινε τα προβλήματα στη γερμανική διαιτησία, κυρίως μετά τις συνεχείς οχλήσεις των αθλητικών διευθυντών των συλλόγων για τα λάθη του.

Ο πρώην διεθνής διαιτητής Μπερντ Χάινεμαν επισημαίνει πως «το VAR είναι αυτό που αποφασίζει στο γήπεδο κι αυτό είναι λάθος».

Η πλειονότητα όσων εμπλέκονται στο γερμανικό ποδόσφαιρο συμφωνεί πως το VAR μπορεί να βοηθήσει αν του δοθεί χρόνος και εξαλειφθούν οι γκρίζες ζώνες.