Η απόφαση της βελγικής Δικαιοσύνης να αφήσει ελεύθερο με περιοριστικούς όρους τον έκπτωτο πρόεδρο της Καταλωνίας Κάρλες Πουιτζντεμόν ανοίγει τον δρόμο ώστε να πάρει μέρος στην προεκλογική εκστρατεία για τις κάλπες που θα στηθούν στην ισπανική αυτή περιφέρεια στις 21 Δεκεμβρίου. Το δικαστήριο στις Βρυξέλλες αποφάσισε ότι ο Πουιτζντεμόν και οι 4 πρώην υπουργοί που τον συνοδεύουν θα είναι ελεύθεροι υπό τον όρο να μην εγκαταλείψουν τη βελγική επικράτεια χωρίς την άδεια της Δικαιοσύνης.
Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα εμφανισθούν ενώπιον του δικαστή ο οποίος θα κληθεί να αποφασίσει για το διεθνές ένταλμα σύλληψής τους που έχουν εκδώσει οι ισπανικές Αρχές –έχει στη διάθεσή του 45 ημέρες προκειμένου να αποφασίσει, γεγονός που σημαίνει ότι η τελική απόφαση μπορεί να ληφθεί, όπως φαίνεται και το πιθανότερο, μετά τη διεξαγωγή των εκλογών στην Καταλωνία που στην ουσία, θα μετατραπούν σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.
Τις τελευταίες ημέρες, το κόμμα του Πουιτζντεμόν PDeCAT και ένα άλλο μικρότερο που τάσσεται υπέρ της απόσχισης συζητούν την περίπτωση να κατέβουν από κοινού στις εκλογές, κάτι που θα πρέπει να αποφασισθεί –ίσως μαζί και με άλλα κόμματα –μέχρι σήμερα το βράδυ, οπότε τελειώνει και η προθεσμία κατάθεσης των συνδυασμών για τις εκλογές. Βέβαια, συμμαχίες, μπορούν να δημιουργηθούν και μετά τις εκλογές.
Οι δημοσκοπήσεις την τελευταία εβδομάδα δείχνουν σταθερά αύξηση της υποστήριξης των Καταλανών για την ανεξαρτησία. Το πρώτο μέρος των δημοσκοπήσεων, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, δείχνει ότι τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας θα κερδίσουν τις εκλογές χωρίς όμως να εξασφαλίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που χρειάζεται για να ακολουθήσουν τον δρόμο της απόσχισης. Χθες, το δεύτερο μέρος των δημοσκοπήσεων έδειξε ότι μόνο ένας στους επτά Καταλανούς θεωρεί ότι η σημερινή αντιπαράθεση Μαδρίτης και Βαρκελώνης θα τελειώσει με την ανεξαρτησία της περιφέρεια, ενώ περισσότεροι από τα 2/3 θεωρούν ότι η όλη διαδικασία έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία.
Σε αυτό φαίνεται να συμφωνεί και ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας ο οποίος δήλωσε χθες ότι το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 0,4-0,5%, ως αποτέλεσμα των εξελίξεων στην Καταλωνία, η οποία αντιπροσωπεύει το 1/5 του ΑΕΠ ολοκληρης της Ισπανίας. Μιλώντας στις Βρυξέλλες χθες, ο Λουίς ντε Γκίντος υπενθύμισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια η ισπανική οικονομία αναπτύσσεται με εντυπωσιακό ρυθμό, όμως πλέον οι προβλέψεις είναι πιο συγκρατημένες «λόγω των εξελίξεων». «Εάν δεν είχαμε την κρίση στην Καταλωνία, η ανάπτυξη θα άγγιζε το 2,7% με 2,8%», τόνισε.
Η κρίση στην Καταλωνία δεν δείχνει να επηρεάζει μόνο την ισπανική οικονομία αλλά και την πολιτική σκηνή στο Βέλγιο όπου βρίσκεται ο Πουιτζντεμόν. Ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς προέτρεψε χθες τους συναδέλφους του να μην εμπλέκονται στην καταλανική κρίση. Με τον τρόπο αυτό απάντησε στην έκκληση ανώτατων αξιωματούχων του Βελγίου προς τον πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ να κάνει περισσότερα για να παραμείνουν εκτός φυλακής ο Πουιτζντεμόν και οι πρώην υπουργοί του. Χθες, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό, του φλαμανδικού εθνικιστικού N-VA, χαρακτήρισε το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας –που είχε ιδρυθεί από τον δικτάτορα Φράνκο –«φυλακισμένο στην ιστορία του» και αποκαλώντας για άλλη μια φορά τον πρώην πρόεδρο της Καταλωνίας «φίλο».