Ηταν από πολλές απόψεις σημαντική αυτή η αναμέτρηση στη Σικελία για την εκλογή του τοπικού κυβερνήτη. Για την Κεντροδεξιά του άρτι επανεμφανισθέντος Σίλβιο Μπερλουσκόνι μια νίκη θα σηματοδοτούσε ένα είδος αναγέννησης. Το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο θα πανηγύριζε την κατάκτηση της πρώτης του περιφέρειας. Τα έξιτ πολ που βγήκαν χθες στις 11 το βράδυ έδειξαν ότι τελευταίος γέλασε ο υποψήφιος της Κεντροδεξιάς Νέλο Μουζουμέτσι με ποσοστό από 35 έως 39% με τον υποψήφιο του Κινήματος των 5 Αστέρων Τζανκάρλο Τζενερέλι να ακολουθεί με 33 έως 37% Και η μόνη που έμεινε να θρηνεί μετρώντας τις πληγές της είναι η Κεντροαριστερά. Το Δημοκρατικό Κόμμα παραδίδει τη Σικελία διασπασμένο στις τοπικές εκλογές και με μοναδική παρηγοριά ότι τουλάχιστον δεν τερμάτισε στην ταπεινωτική τέταρτη θέση: ο δικός της Φαμπρίτσιο Μικάρι απέσπασε το 16 με 20% έναντι του 7 με 11% του «αντάρτη» Κλάουντιο Φάβα. Οι πιστοί του Ματέο Ρέντσι επέμεναν πάντως: «Υποψήφιος πρωθυπουργός στις εθνικές εκλογές θα είναι αυτός».

Δεν ήταν μια αναμέτρηση που θα μείνει στην Ιστορία για τον πολιτικό της πολιτισμό. Για τον Μπέπε Γκρίλο ήταν ένα δημοψήφισμα, το θετικό αποτέλεσμα του οποίου θα σηματοδοτούσε το «τέλος της παλιάς άρχουσας τάξης». Ο ίδιος, σημείωνε η «Κοριέρε ντέλα Σέρα», εμφανίστηκε περίπου ως απελευθερωτής, ως ο άνθρωπος που «θα απάλλασσε τους Σικελούς από τις αλυσίδες τους». Στους πολιτικούς αναλυτές, πάντως, προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι ο Λουίτζι ντι Μάιο, ο 30ρης που προορίζεται για πρωθυπουργός από το Κίνημα 5 Αστέρων, υποβάθμισε τις σικελικές κάλπες σε τοπικής σημασίας πολιτικό γεγονός δηλώνοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν τεστ ενόψει των εθνικών εκλογών. «Μην επιτρέψετε σε κανέναν να ερμηνεύσει τις εκλογές της Κυριακής μέσα από ευρωπαϊκό ή εθνικό πρίσμα. Η ψήφος είναι για τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους Σικελούς και τα δικαιώματά τους, όχι για την καριέρα ενός ακόμη πολιτικού» δήλωσε.

Ο λαϊκιστής Γκρίλο κατά τ’ άλλα έμεινε πιστός στο δόγμα «μόνος εναντίον όλων»: «Εάν δεν είχα ιδρύσει το Κίνημα, δεν θα ήξερα ποιον να ψηφίσω απ’ όλους αυτούς». Ανάμεσα στους «αυτούς» ήταν και ο εκλεκτός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η σημασία που έδωσε ο ίδιος ο Καβαλιέρε σε αυτές τις εκλογές αποτυπώνεται ανάγλυφα στο γεγονός ότι επέλεξε το Παλέρμο για να εγκαινιάσει την επιστροφή του στην πολιτική σκηνή. Οι προεκλογικές του συγκεντρώσεις έδειξαν ότι κάθε άλλο παρά έχει σβηστεί από τη μνήμη –τουλάχιστον –των Σικελών. Και εκείνος ανταπέδωσε με ατάκες ενός πολιτικού περφόρμερ που ξέρει να μαγνητίζει τα πλήθη. «Είστε υπέροχοι, αλλά εγώ θα είμαι πάντα ο πιο νέος» είπε ο 81χρονος Μπερλουσκόνι που φαίνεται να έχει έτοιμη και την επόμενη κυβέρνηση: θα είναι μια συμμαχία ανάμεσα στο δικό του κόμμα, τη Λέγκα του Βορρά, και το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας – Εθνική Συμμαχία. Η επίθεση δε που εξαπέλυσε στο Κίνημα του Γκρίλο δείχνει ποια είναι η δεξαμενή των ψηφοφόρων στην οποία ποντάρει: «Οποιος ψηφίσει για το Κίνημα 5 Αστέρων δεν σκέφτεται λογικά, δεν νοιάζεται για τα συμφέροντα των γιων του και των εγγονών του».

Τοξικό κλίμα και προσωπικά μίση

Τυφλά χτυπήματα, τηλεφωνικές υποκλοπές, λάσπη, αναξιόπιστες αποκαλύψεις, ασφυκτική ένταση, υπόνοιες για νοθεία κι ένα προσωπικό μίσος να διαπερνά κόμματα, οικογένειες, συμμαχίες: με αυτές τις λέξεις περιέγραψε ο αναλυτής Τζαν Αντόνιο Στέλα το κλίμα στις εκλογές της Σικελίας. Οι κάλπες έκλεισαν πάντως στις δέκα το βράδυ τοπική ώρα και δεν επρόκειτο να ανοίξουν για την καταμέτρηση πριν από τις οκτώ το πρωί της επομένης, όπως ορίζει η τοπική παράδοση που αυτή τη φορά όμως ενέτεινε την καχυποψία: «Δεν είναι και πολύ σοφό να μείνουν οι κάλπες όλη τη νύχτα σε ένα σχολείο» δήλωναν διάφοροι τοπικοί πολιτευτές προσθέτοντας το δικό τους λιθαράκι στο τοξικό κλίμα.

Μικρότερη η συμμετοχή

Στις κάλπες κλήθηκαν 4,5 εκατομμύρια Σικελοί. Η συμμετοχή στις 12 το μεσημέρι ήταν 10%, στις επτά το βράδυ είχε φτάσει στο 36,69%, μία μονάδα πιο κάτω από τις προηγούμενες τοπικές εκλογές.