Βαρύ φόρο αίματος πλήρωσε για ακόμη μια φορά η Αμερική στον βωμό των όπλων που αρνείται να αφήσει από τα χέρια της. Κι αυτή τη φορά τον πλήρωσε στο Τέξας, όπου ένας άνδρας εισέβαλε σε μια εκκλησία και άνοιξε αδιακρίτως πυρ εναντίον των πιστών που παρακολουθούσαν τη λειτουργία σκοτώνοντας τουλάχιστον 27 άτομα και τραυματίζοντας τουλάχιστον 20 ακόμη, ενώ στα θύματα είναι και παιδιά.

Το αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε στην Πρώτη Εκκλησία των Βαπτιστών, στο Σάδερλαντ Σπρινγκς, μια μικρή κοινότητα μόλις 400 κατοίκων σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από το Σαν Αντόνιο. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι άκουσαν περίπου είκοσι ριπές από αυτόματο να ακολουθούν η μία την άλλη ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η λειτουργία. Στην εκκλησία βρίσκονταν εκείνη την ώρα 50 άτομα. Ο δράστης, του οποίου τα στοιχεία δεν είχαν γνωστοποιηθεί αρκετή ώρα μετά το μακελειό, έπεσε νεκρός είτε από το δικό του όπλο είτε από τα πυρά των αστυνομικών που έσπευσαν επί τόπου.

Σύμφωνα με σερίφη της γειτονικής κομητείας, ο δράστης τραυματίστηκε θανάσιμα ενώ είχε ανταλλάξει πυρά με τους αστυνομικούς για να προσπαθήσει στη συνέχεια να διαφύγει σε άλλη κομητεία. Η περιοχή θα αποκλειόταν στη συνέχεια από τις δυνάμεις της τάξης με τη συμμετοχή και πυροσβεστικών οχημάτων ενώ ασθενοφόρα θα μετέβαιναν εσπευσμένα για τη διακομιδή των τραυματιών στα νοσοκομεία, καθώς και δυο ελικόπτερα. Τα τοπικά μέσα ανέφεραν ακόμη πως επί τόπου έσπευσε και κλιμάκιο του FBI προκειμένου να συμμετάσχει στις έρευνες για τα αίτια πίσω από τη μαζική δολοφονία. «Το FBI βρίσκεται εκεί. Παρακολουθώ την κατάσταση από την Ιαπωνία. Είθε ο Θεός να σταθεί στο πλευρό των ανθρώπων του Σάδερλαντ Σπρινγκς» ήταν το tweet του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Το μακελειό σημειώθηκε στις 11.30 το πρωί τοπική ώρα. «Δεν περίμενε κανείς εδώ κάτι τέτοιο, η θλίψη μας είναι απέραντη» ανέφερε αξιωματούχος της κομητείας του Ουίλσον σημειώνοντας ότι στην κοινότητα γνωρίζονταν όλοι μεταξύ τους. Πρωτοφανής για τους κατοίκους της περιοχής ήταν και η έκκληση της αστυνομίας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να παραμείνουν κατά το δυνατόν στα σπίτια τους. Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης χθες το βράδυ, ο 49χρονος κάτοικος Τζόζεφ Σίλβα είπε ότι στο Σάδερλαντ Σπρινγκς δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο από ένα βενζινάδικο και ένα ταχυδρομείο. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που κλαίνε και θέλουν να μάθουν τι απέγιναν τα αγαπημένα τους πρόσωπα», είπε. «Ολοι είναι συγκλονισμένοι. Ολοι είναι ανήσυχοι».

Το χθεσινό μακελειό σημειώθηκε μόλις ένα μήνα μετά τη χειρότερη επίθεση με όπλο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών: στη διάρκεια μιας συναυλίας μουσικής κάντρι στο Λας Βέγκας, ένας 64χρονος λευκός άρχισε να πυροβολεί εναντίον του πλήθους, σκοτώνοντας 60 ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 500.