Μπαλάκι μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου γίνονται οι πρόσφυγες που παραμένουν στην Ελλάδα και περιμένουν να ταξιδέψουν στη Γερμανία για να ενωθούν με άλλα μέλη της οικογένειάς τους. Η γερμανική κυβέρνηση διαψεύδει ότι υπάρχει συμφωνία με την Αθήνα για την επιβράδυνση της συνένωσης οικογενειών. «Δεν υπάρχει καμία συμφωνία επιβράδυνσης» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Γιοχάνες Ντίμροτ, απαντώντας σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ» στο χθεσινό κυβερνητικό μπρίφινγκ. Εκείνο που υπάρχει, σημείωσε, είναι «μια συμφωνημένη διαδικασία σχετικά με τις υποχρεώσεις που πρέπει να πληρούνται και από τις δύο πλευρές και οι οποίες πρέπει να τεκμηριώνονται για να διαμορφώνουν μια αξιόπιστη βάση συνεργασίας. Συμφωνία κάτι να επιβραδυνθεί ή να ανασταλεί δεν υπάρχει» τόνισε.
Με τη δήλωση αυτή ο Ντίμροτ διέψευσε δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, σε επιστολή του προς τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ τον περασμένο Μάιο, διαβεβαίωνε ότι «οι μεταφορές στη Γερμανία μέσω οικογενειακής επανένωσης θα επιβραδυνθούν, όπως συμφωνήθηκε». «Καταστήσαμε σαφές ότι δεν υπήρξε καμία συμφωνία για επιβράδυνση της συνένωσης οικογενειών στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από το σύστημα του Δουβλίνου» είπε ο εκπρόσωπος του Ντε Μεζιέρ.
Στην επισήμανση των «ΝΕΩΝ» ότι καθυστερεί επί έξι μήνες έως και δύο χρόνια η συνένωση οικογενειών φυγάδων, μολονότι έχουν πάρει σχετική έγκριση, ο εκπρόσωπος παρέπεμψε στις υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης βάσει των προβλέψεων του συστήματος Δουβλίνου, το οποίο έπειτα από έξι χρόνια εφαρμόζεται φέτος και πάλι για την Ελλάδα. Οι διαδικασίες αυτές είναι χρονοβόρες και συνεπάγονται μια σημαντική γραφειοκρατία, καθώς θα πρέπει να ικανοποιούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις που προβλέπει το Δουβλίνο για να τεκμηριωθεί η υποχρέωση της Γερμανίας να παίρνει πρόσφυγες, είπε ο Ντίμροτ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, στο πλαίσιο της συνένωσης των οικογενειών μεταφέρθηκαν στη Γερμανία το τρέχον έτος 1.885 πρόσφυγες από την Ελλάδα, και συγκεκριμένα: τον Ιανουάριο 169, τον Φεβρουάριο 333, τον Μάρτιο 494, τον Απρίλιο 183, τον Μάιο 82, τον Ιούνιο 162, τον Ιούλιο 119, τον Αύγουστο 117, τον Σεπτέμβριο 262.
«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη τάση και διαψεύδουν τα περί συμφωνίας επιβράδυνσης» είπε ο Γιοχάνες Ντίμροτ.
Παράλληλα η Γερμανία πρωτοστατεί στη διαδικασία μετεγκατάστασης (relocation), βάσει της οποίας μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα 4.838 πρόσφυγες από τις αρχές του χρόνου μέχρι τις 12 Οκτωβρίου.
Η γερμανική πλευρά έχει επισημάνει στις ελληνικές Αρχές να λαμβάνουν υπόψη την παράμετρο της συνένωσης οικογενειών και στην εφαρμογή της συμφωνίας στην ΕΕ για τη μετεγκατάσταση προσφύγων. Ζητήθηκε μάλιστα να δίνεται προτεραιότητα στις περιπτώσεις αυτές, ώστε να αποσυμφορηθεί το πρόβλημα της συνένωσης οικογενειών και διά της μετεγκατάστασης προσφύγων, διαδικασία στην οποία πρωτοστατεί η Γερμανία.
Η Αθήνα ωστόσο δεν θέλει να συμπεριληφθεί η συνένωση οικογενειών στη μετεγκατάσταση για να μπορεί να εξαντλήσει το μάξιμουμ και για τις δύο κατηγορίες. Τις συνέπειες υφίστανται οι ίδιοι οι πρόσφυγες και οι οικογένειές τους.
Σημείο τριβής
Η Γερμανία έχει τα δικά της προβλήματα με τη συνένωση οικογενειών. Το θέμα εκμεταλλεύτηκε προεκλογικά το ακροδεξιό AfD προβάλλοντας την απειλή ενός νέου κύματος προσφύγων από το «παράθυρο». Και σήμερα αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων στις διαπραγματεύσεις για την κυβέρνηση της «Τζαμάικας». Οι αριθμοί πάντως δεν επιβεβαιώνουν την απειλή, οι μισοί δεν κάνουν χρήση του δικαιώματος που έχουν για συνένωση οικογένειας. Από τους 167.000 Σύρους και 37.000 Ιρακινούς που είχαν αυτό το δικαίωμα, τα τελευταία δύο χρόνια μετέβησαν συνολικά στη Γερμανία 90.000, και συγκεκριμένα 33.000 Σύροι και 7.800 Ιρακινοί.