Πρόκειται για μπαράζ συλλήψεων άνευ προηγουμένου. Μερικοί από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, έντεκα πρίγκιπες, τέσσερις υπουργοί και δεκάδες πρώην υπουργοί της Σαουδικής Αραβίας, συνελήφθησαν το Σάββατο. Οι συλλήψεις που προκαλούν σοκ στις διεθνείς αγορές, λόγω των τεράστιων επενδύσεων των σαουδαραβικών επιχειρήσεων, φέρονται να έγιναν στο πλαίσιο αντιμετώπισης της διαφθοράς στη χώρα, στην ουσία όμως γίνονται για να εδραιωθεί η εξουσία του διαδόχου της χώρας που είναι ο αγαπημένος γιος και σύμβουλος του βασιλιά Σαλμάν.

Η ανακοίνωση των συλλήψεων έγινε από το δίκτυο Al Arabiya και προκάλεσε αναταραχή στα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη καθώς ένας από τους συλληφθέντες, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ, ελέγχει την επενδυτική εταιρεία Kingdom Holding που, μεταξύ άλλων, έχει μεγάλα πακέτα μετοχών στις News Corp, Citigroup, Twitter, Apple και 21th Century και πολλές άλλες γνωστές εταιρείες. Ελέγχει επίσης δορυφορικά τηλεοπτικά δίκτυα που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στον αραβικό κόσμο.

Οι συλλήψεις αυτές έγιναν λίγες ώρες αφότου ο βασιλιάς ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας πανίσχυρης επιτροπής εναντίον της διαφθοράς, με επικεφαλής τον διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ο 32χρονος γιος του βασιλιά είναι εκείνος που, ήδη, καθορίζει την πολιτική της χώρας σε τομείς όπως ο στρατιωτικός, η εξωτερική πολιτική, η οικονομία και η κοινωνική πολιτική, προκαλώντας αντιδράσεις στο εσωτερικό της βασιλικής οικογένειας και κατηγορίες ότι έχει μεγάλη εξουσία σε πολύ νεαρή ηλικία. Ο νεαρός πρίγκιπας σημείωσε μια εντυπωσιακή πορεία τα τελευταία χρόνια και εκεί που ήταν σχεδόν άγνωστος, τώρα φαίνεται να ελέγχει την πολιτική τής μεγάλης αυτής πετρελαιοεξαγωγικής χώρας.

Η μετεωρική του άνοδος έχει διχάσει τους Σαουδάραβες. Πολλοί επικροτούν τα σχέδιά του, καθώς δείχνει να θέλει να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα του βασιλείου και να καταστρώσει σχέδια για να απεξαρτηθεί η οικονομία της χώρας από το πετρέλαιο. Ομως άλλοι θεωρούν ότι είναι απλά διψασμένος για εξουσία και άπειρος και αντιδρούν στο ότι παρέκαμψε μεγαλύτερους αδελφούς και συγγενείς, συγκεντρώνοντας την εξουσία σε ένα παρακλάδι της οικογένειας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε ότι η επιτροπή εναντίον της διαφθοράς έχει το δικαίωμα να ερευνήσει, να συλλάβει, να επιβάλει απαγόρευση ταξιδιών και να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία οποιουδήποτε θεωρηθεί ύποπτος. Στο αεροδρόμιο του Ριάντ βρίσκονται καθηλωμένα δεκάδες υπερπολυτελή ιδιωτικά αεροσκάφη, καθώς επιβλήθηκε απαγόρευση, ώστε να μην προσπαθήσει κάποιος από τους υπόπτους να διαφύγει από τη χώρα.

Το ξενοδοχείο Ritz Carlton στο Ριάντ, που χρησιμοποιεί κατά κόρον η βασιλική οικογένεια, εκκενώθηκε από τους πελάτες το Σάββατο, προκαλώντας φήμες ότι θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος κράτησης των συλληφθέντων πριγκίπων και υπουργών.

Οι συλλήψεις έγιναν λίγες ώρες αφότου ο βασιλιάς αντικατέστησε τον υπουργό που ήταν επικεφαλής της σαουδαραβικής εθνοφρουράς, πρίγκιπα Μουταΐμπ μπιν Αμπντουλάχ, ο οποίος ήλεγχε τον τελευταίο κλάδο από τους τρεις των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, που θεωρούνταν ότι δεν βρισκόταν υπό τον έλεγχο του διαδόχου. Πριν από λίγους μήνες, ο βασιλιάς Σαλμάν είχε αποπέμψει από το τιμόνι του υπουργείου Εσωτερικών έναν άλλο πρίγκιπα, τον οποίο μάλιστα είχε θέσει σε κατ’ οίκον περιορισμό, δίνοντας στον διάδοχο τον έλεγχο των στρατευμάτων του υπουργείου, που λειτουργούν ως μια δεύτερη πτέρυγα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Οσον αφορά την επενδυτική εταιρεία Kingdom Holding του πρίγκιπα Αλουαλίν μπιν Ταλάλ, που συνελήφθη, υπήρξε ανακοίνωση από τον εκτελεστικό διευθυντή της ότι έχει τη στήριξη της κυβέρνησης. «Η εταιρεία θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά» αναφέρεται στην ανακοίνωση, σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν οι διεθνείς αγορές και να αποφευχθεί η μεγάλη πτώση των μετοχών στις οποίες συμμετέχει η εταιρεία, στη σημερινή συνεδρίαση των χρηματιστηρίων σε όλο τον κόσμο.