Ενας οικογενειακός καβγάς ήταν, όπως εκτιμούν οι ερευνητές, η αιτία της σφαγής σε εκκλησία του Τέξας. Ο Ντέβιντ Πάτρικ Κέλι μπήκε με το ημιαυτόματο όπλο του στην εκκλησία των Βαπτιστών στο Σάδερλαντ Σπρινγκς, κοντά στο Σαν Αντόνιο, όπου συνήθιζαν να παρακολουθούν τη λειτουργία τα πρώην πεθερικά του (που όμως δεν βρίσκονταν εκεί την Κυριακή το πρωί). Οι Αρχές της περιοχής διαπίστωσαν πως τις προηγούμενες ημέρες ο δράστης είχε στείλει «απειλητικά μηνύματα» στην πρώην πεθερά του, στο πλαίσιο μιας οικογενειακής διαμάχης και θεωρούν πως αυτό θα πρέπει να είναι το κίνητρο που όπλισε το χέρι του 26χρονου πρώην μέλους της αεροπορίας, που είχε καταδικασθεί από στρατοδικείο, φυλακισθεί για άσκηση οικογενειακής βίας και κατόπιν αποστρατευθεί.

«Η επίθεσή του και η δολοφονία 26 ατόμων δεν είχε φυλετικά κίνητρα, ούτε θρησκευτικά», δήλωσε εκπρόσωπος του τμήματος δημόσιας ασφαλειας του Τέξας σε συνέντευξη Τύπου. «Υπήρχε μια οικογενειακή διαμάχη με τα πεθερικά του», πρόσθεσε, ενώ αναφέροντας τα πολλά ψυχολογικά προβλήματα που είχε ο δράστης και το οικογενειακό ιστορικό βίας, με κακοποίηση τόσο της συζύγου όσο και του παιδιού του, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Αμποτ τον χαρακτήρισε ως «μια πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί». Ανέφερε μάλιστα ότι λόγω των ψυχολογικών του προβλημάτων, οι Αρχές της πολιτείας είχαν αρνηθεί να του δώσουν άδεια οπλοφορίας. Ομως σε μια χώρα που είναι τόσο εύκολη η αγορά όπλων, αυτό δεν τον εμπόδισε.

Ενδιαφέρον έχουν και οι λεπτομέρειες για τα όσα ακολούθησαν την σφαγή, τα θύματα της οποίας ήταν από 18 μηνών έως 77 ετών. Ο Κέλι, που φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και μαύρη στολή, αφότου σκότωσε 26 άτομα και τραυμάτισε 20, βγήκε από την εκκλησία. Εκεί έπεσε πάνω σε έναν ένοπλο περαστικό και αντάλλαξαν πυροβολισμούς πριν ο δράστης μπει στο αυτοκίνητό του. Ο περαστικός, Τζόνι Λάγκεντορφ, σταμάτησε ένα αυτοκίνητο, εξήγησε στον οδηγό τι συνέβη και άρχισαν να κυνηγούν τον Κέλι με μεγάλη ταχύτητα, πυροβολώντας στην πορεία, μέχρι που εκείνος έπεσε με το όχημά του σε φράχτη. Η αστυνομία πιστεύει ότι αφότου τράκαρε αυτοκτόνησε.

Παρότι η επίθεση αυτή έγινε μόλις ένα μήνα μετά τη δολοφονία 58 ατόμων στο Λας Βεγκας από έναν ένοπλο, και ο αριθμός των θυμάτων θυμίζει μια αντίστοιχη ένοπλη επίθεση που είχε γίνει το 2012 στο σχολείο Σαντι Χουκ του Κοντέτικατ όπου ο δράστης είχε δολοφονήσει 26 παιδιά, τόσο ο κυβερνήτης του Τέξας όσο και άλλα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έσπευσαν να δηλώσουν ότι το περιστατικό δεν επηρεάζει την υποστήριξή τους στην οπλοχρησία και οπλοκατοχή. Βέβαια, δεν μπορούσε να λείπει από αυτό και ο πρόεδρος Τραμπ. Από την Ιαπωνία την οποία επισκέπτεται, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «μιλάμε για ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας» και «όχι για μια υποθεση που αφορά όπλα» –ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Αντίθετα, οι Δημοκρατικοί έκαναν νέα έκκληση για περιορισμό της οπλοκατοχής. «Πόσοι ακόμα άνθρωποι θα πρέπει να σκοτωθούν σε εκκλησίες, συναυλίες ή σχολεία, πριν σταματήσουμε το λόμπι των όπλων από το να καθορίζει την πολιτική της χώρας;» έγραψε η Δημοκρατική γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν στο twitter.