Με την κατάρτιση μιας μαύρης λίστας φορολογικών παραδείσων, η οποία πάντως δεν θα περιλαμβάνει και εκείνους επί ευρωπαϊκού εδάφους όπως είναι το Λουξεμβούργο και η Μάλτα, προσανατολίζεται να αντιδράσει η ΕΕ στο σοκ που προκάλεσε σε όλον τον πλανήτη η αποκάλυψη των Paradise Papers. Αν και μισό, είναι ένα πρώτο βήμα. Και πάντως δεν είναι το μόνο: οι Βρυξέλλες προτείνουν επίσης και οι αρμόδιοι υπουργοί θα συζητήσουν σήμερα τη δημιουργία ενός αρχείου στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι πάντες και θα περιλαμβάνει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που κρύβονται πίσω από οφσόρ εταιρείες.

Eίναι η ενεργοποίηση των Βρυξελλών που κάνει το Βερολίνο να χαιρετίζει τη διαρροή των Paradise Papers. «Για τη γερμανική κυβέρνηση η δημοσιοποίηση των εγγράφων και η δουλειά που έγινε από τα μέσα ενημέρωσης είναι καλοδεχούμενη διότι ρίχνει φως στη δομή των φορολογικών παραδείσων, τους παράγοντες που ευνόησαν το φαινόμενο και όσους επωφελήθηκαν από αυτούς» δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ. «Στηρίζουν αυτό που είναι σημαντικό για εμάς, δηλαδή τη διαφάνεια σε διεθνές επίπεδο, και ασκούν πίεση στις χώρες που μπλοκάρουν αυτή τη διαδικασία» πρόσθεσε.

Οι πανηγυρισμοί πάντως δεν αρκούν για να καλύψουν μια πραγματικότητα. Την επισήμανε ο ηγέτης των βρετανών Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κάνοντας μια διαπίστωση: τα Paradise Papers, είπε, δείχνουν ότι ισχύουν άλλοι κανόνες για τους πλούσιους και άλλοι για τον υπόλοιπο κόσμο. Από τα σχεδόν 13 εκατομμύρια έγγραφα που διέρρευσαν, πρόσθεσε, αποδεικνύεται ότι υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα όχι στο ύψος αλλά στον τρόπο που πληρώνονται οι φόροι. «Θέλουμε οι πολίτες να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν» δήλωσε από την πλευρά της η Τερίζα Μέι, πρωθυπουργός μιας χώρας της οποίας η βασίλισσα επιδιδόταν σε ασκήσεις φοροαποφυγής.

Εξηγήσεις από την Ελισάβετ δεν ζήτησε κανείς –ζήτησαν όμως οι Εργατικοί από την κυβέρνηση των Συντηρητικών. Και δεν ήταν οι μόνοι. Η διαρροή των Paradise Papers προκάλεσε πολιτικό σεισμό ακόμη και στην Αυστραλία όπου η Εργατική αντιπολίτευση ζήτησε να υπάρξει αναλυτική κατάσταση των δεδομένων σχετικά με τους φορολογικούς παραδείσους. Και ασφαλώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου οι Δημοκρατικοί ζήτησαν να διερευνηθούν οι επιχειρηματικές σχέσεις που διατηρούσε ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπορ Ρος με ρωσική εταιρεία, συνιδιοκτήτης της οποίας είναι ο γαμπρός του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η ίδια η πέτρα του σκανδάλου φαίνεται πάντως να μη βλέπει σκάνδαλο. «Το γεγονός ότι η Sinbur τυγχάνει να είναι ρωσική εταιρεία δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάτι κακό σε αυτό» φέρεται να έχει δηλώσει στο BBC ο Ρος, ο οποίος κατέχει μέσω υπεράκτιων εταιρειών το 31% στη Navigator Holdings, εταιρεία που μεταφέρει αέριο για τη Sibur.