Περίπου 50 τράπεζες έχουν βάλει στο τραπέζι το ενδεχόμενο μεταφοράς δραστηριοτήτων τους από το Λονδίνο σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις λόγω του Brexit, όπως αποκάλυψε η επικεφαλής του ευρωπαϊκού εποπτικού μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί. Για τον λόγο αυτό οι τράπεζες έχουν αρχίσει να συζητούν το θέμα με τις Αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να είναι έτοιμες για παν ενδεχόμενο, προσέθεσε η ίδια σε εκδήλωση του SSM στη Φρανκφούρτη.

Η Νουί ανέφερε ακόμη ότι εξετάζονται ήδη από τις εποπτικές Αρχές ανεπίσημες αιτήσεις 20 τραπεζών για μεταφορά δραστηριοτήτων τους. Οι τράπεζες δεν έχουν ζητήσει ακόμη επίσημα μια τέτοια μετακόμιση αλλά μπορούν να το κάνουν πολύ γρήγορα εάν οι συνθήκες το επιβάλουν, είπε σύμφωνα με το Bloomberg.

ΣΤΗ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ. Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που χρησιμοποιούν σήμερα ως ευρωπαϊκή έδρα το Λονδίνο ανησυχούν ότι εάν υπάρξει κόντρα μεταξύ Λονδίνου και Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit, τότε μπορεί να μην καταφέρουν να διατηρήσουν την πρόσβασή τους στην ενιαία αγορά. Για τον λόγο αυτό εξετάζουν να μεταφέρουν προσωπικό και δραστηριότητες σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως είναι η Φρανκφούρτη. Ηδη η JP Morgan έχει πλησιάσει σε συμφωνία για να ενοικιάσει επιπλέον γραφειακούς χώρους στην πόλη αυτή της Γερμανίας. Την ίδια στιγμή μεγάλες τράπεζες όπως η Deutsche Bank και η Citigroup αναζητούν ακίνητα – ευκαιρία στην αγορά, αναφέρουν πηγές στο ειδησεογραφικό πρακτορείο. Συμφωνία για ενοικίαση χώρων έχει ήδη υπογράψει εκεί η Goldman Sachs αλλά προς το παρόν τουλάχιστον δεν αναμένεται να μετακομίσει άμεσα. Την αναζήτηση γραφειακών χώρων εκτός Λονδίνου φέρεται να εξετάζει ακόμη και η ελβετική τράπεζα UBS.

Πριν από λίγες μόνο ημέρες η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο μπορεί να εγκαταλείψουν το Λονδίνο περίπου 75.000 άτομα. Αυτό αναμένεται ότι θα γίνει εάν η Βρετανία προχωρήσει τελικά σε έξοδο από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019 χωρίς να έχει επιτευχθεί εμπορική και οικονομική συμφωνία με τις Βρυξέλλες.