Ενα ξεκάθαρο σήμα για τους κινδύνους που εγκυμονεί η απόφαση των συμβολαιογράφων για αποχή από πλειστηριασμούς έως το τέλος του έτους από την πλευρά του Μάριο Ντράγκι και η κοινή θέση Τσακαλώτου – δανειστών πως «δεν πρέπει να βγει το πόδι από το γκάζι» στο κλείσιμο των 95 προαπαιτουμένων της τρίτης αξιολόγησης, κυριάρχησαν στο χθεσινό Eurogroup όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα. Η συζήτηση για την Ελλάδα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, διήρκεσε δύο λεπτά. Σε αυτά τα εκατόν είκοσι δευτερόλεπτα υπογραμμίστηκαν με σαφήνεια δύο κρίσιμα μέτωπα στα οποία η κυβέρνηση πρέπει να κάνει αγώνα δρόμου. Καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι ικανές να ανατρέψουν το τοπίο των «ήρεμων νερών» στις σχέσεις με τους δανειστές, ενώ η επιμονή των συμβολαιογράφων στην απόφασή τους –μετά τα γνωστά εβδομαδιαία παρατράγουδα με την ακύρωση πλειστηριασμών και βανδαλισμούς από διάφορες συλλογικότητες –απειλεί ευθέως τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως μετέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, δεσμεύτηκε ότι οι ελληνικές Αρχές θα αναλάβουν αμέσως δράση προκειμένου να προστατευτούν τα εμπλεκόμενα μέρη και να μην κινδυνεύσει η διαδικασία.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ. Η ενεργητική διαχείριση των κόκκινων δανείων αποτελεί καθοριστικό κρίκο στην αλυσίδα της αξιολόγησης με άμεση αντανάκλαση και στη δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.
Οι πιέσεις του ΔΝΤ για διενέργεια ποιοτικού ελέγχου στοιχείων ενεργητικού υποχώρησαν μόλις πρόσφατα, μετά τη συμβιβαστική πρόταση της ΕΚΤ για ταχύτερη διεξαγωγή των stress test των ελληνικών τραπεζών, ενώ ήδη από τις πρώτες επαφές κυβέρνησης και δανειστών για την τρίτη αξιολόγηση αναδείχθηκε η ανάγκη επιτάχυνσης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Αντί για επιτάχυνση όμως, η χθεσινή απόφαση των συμβολαιογράφων βάζει στον πάγο έως το τέλος του έτους κάθε πλειστηριασμό, κάνοντας και την Ελληνική Ενωση Τραπεζών να κρούει κώδωνα κινδύνου. «Το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε η διαδικασία των πλειστηριασμών να στοχεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΕΤ τονίζοντας πως οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν αναλάβει έναντι των ευρωπαϊκών εποπτικών Αρχών συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε συγκεκριμένο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα. «Η αντιμετώπιση του προβλήματος του μη εξυπηρετούμενου δανεισμού είναι κομβικής σημασίας για την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και για τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτούν απρόσκοπτα την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις, στηρίζοντας την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας» υπογραμμίζει. Ιδιαίτερη σημασία έχει άλλωστε, η αναφορά της Ενωσης ότι το πάγωμα των πλειστηριασμών «υποσκάπτει τις θεμελιώδεις αρχές της τραπεζικής πίστης και της οικονομίας» και «αντίκειται στο Σύνταγμα».
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, όσον αφορά το θέμα των πλειστηριασμών, εκτιμούν πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα, συμπληρώνοντας πως «όλα προχωρούν, όλα λύνονται». Μένει να φανεί ο τρόπος, τις επόμενες ημέρες.
ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ. Στο μέτωπο της αξιολόγησης, στο κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα στόχος είναι η ολοκλήρωσή της έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, γεγονός που σημαίνει ότι οι υπουργοί θα πρέπει να ολοκληρώσουν μέσα στο διάστημα των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων περισσότερα από 65 προαπαιτούμενα. Μεταξύ αυτών, το ψαλίδι στα οικογενειακά επιδόματα και το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων για το Ελληνικό, αλλά και του καταλόγου των προς πώληση μονάδων της ΔΕΗ.
Ο κοινοτικός επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί επανέλαβε χθες την πεποίθηση ότι είναι εφικτή μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) μεταξύ Αθήνας και θεσμών πριν από το τέλος του έτους. Στο βασικό σενάριο εργασίας των δανειστών, η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο θα πρέπει να κλείσει έως το τέλος Νοεμβρίου ώστε να υπάρξει επαρκής χρόνος έως τον Ιανουάριο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Στις 15 Φεβρουαρίου αναμένεται η συνεδρίαση του ΔΝΤ προκειμένου να επαναξιολογήσει τη στάση του απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα και αμέσως μετά σχεδιάζεται να αρχίσει η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου, στη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η επόμενη μέρα, με το πλαίσιο εποπτείας και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση αλλά και τις χρηματοδοτικές εγγυήσεις που θα δώσει η ευρωπαϊκή πλευρά.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ επανέλαβε χθες πως μόνο μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος θα συζητηθεί το εάν χρειάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις αναφορικά με το χρέος σε βάθος χρόνου, αλλά διευκρίνισε ότι από τον ερχόμενο Ιανουάριο σχεδιάζεται να αρχίσει η συζήτηση αναφορικά με τη γαλλική πρόταση δημιουργίας ενός μηχανισμού σύνδεσης των ενδεχόμενων μέτρων για το χρέος, με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η συζήτηση αυτή είναι που ασκεί μεγάλη πίεση στην ελληνική κυβέρνηση για κλείσιμο της αξιολόγησης έως το τέλος του έτους. Ο στόχος αυτός θεωρείται «ρεαλιστικός» από τον Πιέρ Μοσκοβισί, με την επισήμανση ότι είναι μια κρίσιμη παράμετρος για την όσο το δυνατόν πιο ομαλή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.