Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και ιδιαίτερα η ποσοτική χαλάρωση με τις αγορές κρατικών ομολόγων χωρών της ευρωζώνης, έχει μειώσει σημαντικά το κόστος δανεισμού των οικονομιών της Νότιας Ευρώπης και συγκεκριμένα της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που βρίσκεται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.

Η νέα υποχώρηση καταγράφηκε μετά τη δημοσιοποίηση νέων στοιχείων από την ΕΚΤ που δείχνουν ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει σημαντικά και για το 2018 αυτές τις συγκεκριμένες αγορές ομολόγων, σύμφωνα με το Reuters.

Η ΕΚΤ υποσχέθηκε ότι από τον Ιανουάριο θα μειώσει τις μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων από τα 60 στα 30 δισ. ευρώ. Παράλληλα όμως θα επεκτείνει το χρονικό διάστημα που θα συνεχιστούν οι αγορές αυτές για άλλους εννέα μήνες ώστε να διαρκέσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο. Νέα στοιχεία όμως δείχνουν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει και σε επαναγορές ομολόγων που λήγουν το αμέσως επόμενο διάστημα, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό της ποσοτικής χαλάρωσης στα 40 δισ. ευρώ τον μήνα, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Επιπλέον, τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΚΤ για τις αγορές ομολόγων του Οκτωβρίου δείχνουν ότι η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να επικεντρώνει την προσοχή της σε αγορές χρέους χωρών όπως η Ιταλία.

Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με την απομάκρυνση πολιτικών και οικονομικών κινδύνων από την ευρωζώνη έχουν οδηγήσει το κόστος δανεισμού της Ιταλίας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα μηνών. Τα επιτόκια της Πορτογαλίας διαμορφώνονται στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου ενάμισι έτους, ενώ υποχώρηση καταγράφουν και τα επιτόκια της Ισπανίας. Την ίδια στιγμή τα επιτόκια δανεισμού της Γερμανίας βρίσκονται κοντά σε χαμηλά επίπεδα δύο μηνών.

Τα επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ιταλίας διαμορφώνονται πλέον στο 1,72% μετά από υποχώρηση πέντε μονάδων βάσης. Το σπρεντ – η διαφορά από τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων ίδιας διάρκειας που θεωρούνται ως σημείο αναφοράς – έχει υποχωρήσει στις 140 μονάδες βάσης, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δώδεκα μηνών.

Τα αντίστοιχα επιτόκια της Πορτογαλίας υποχώρησαν στο 1,97% σπάζοντας το φράγμα του 2% για πρώτη φορά εδώ και ενάμιση χρόνο. Τα επιτόκια της Ισπανίας διαμορφώνονται στο 1,42% με το σπρεντ να έχει μειωθεί στις 108 μονάδες βάσης.

Οι περισσότερες αγορές σε ομόλογα από την ΕΚΤ αναμένεται να συνεχίσουν να γίνονται σε κρατικά ομόλογα της Γερμανίας λόγω του μεγέθους της οικονομίας της χώρας. Αυξημένες όμως είναι και οι αγορές ομολόγων των χωρών της Νότιας Ευρώπης, με την τάση αυτή να αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο δωδεκάμηνο.