Ο Σεθ Αμπραμσον, καθηγητής και δημοσιογράφος, με μια εκτενή ανάρτηση στο twitter εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Τζορτζ Παπαδόπουλος συναντήθηκε στις 27 Μαΐου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αθήνα. Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο Αμπραμσον εξηγεί γιατί θεωρεί τον Πάνο Καμμένο «σύμμαχο του Πούτιν» και εκφράζει την πεποίθηση ότι ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ θα πρέπει να καλέσει τον έλληνα υπουργό Αμυνας να καταθέσει σχετικά με την ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.
Ποια πιστεύετε ότι ήταν η σχέση Τραμπ – Παπαδόπουλου;
Ο Παπαδόπουλος και ο Τραμπ έχουν μια κοινή επαφή, τον Σεργκέι Μιλιάν, ο οποίος δήλωσε ότι είχε επικοινωνία με τον Παπαδόπουλο πολύ καιρό πριν ο κ. Τραμπ τον φέρει στην καμπάνια. Ο Τραμπ δείπνησε με τον Παπαδόπουλο πριν τον τοποθετήσει στην ομάδα του με αντικείμενο την εθνική ασφάλεια. Ξεχώρισε τον Παπαδόπουλο ως τον νέο σύμβουλο για τον οποίο είχε προσωπική γνώμη («άριστος τύπος»). Εδωσε στον κ. Παπαδόπουλο διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και προσωπική πρόσβαση σε όλους τους κορυφαίους βοηθούς του –συμπεριλαμβανομένων των Τζεφ Σέσιονς, Πολ Μάναφορτ, Κόρεϊ Λεουαντόουσκι και Σαμ Κλόβις –παρά το γεγονός ότι διέθετε ένα σχετικά ισχνό (και, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, μερικώς παραπλανητικό) βιογραφικό, με το οποίο δεν θα έπρεπε να είχε γίνει εξαρχής μέλος της καμπάνιας. Γρήγορα, ο ρόλος του άλλαξε και από «εμπειρογνώμονας» της Μέσης Ανατολής έγινε κάποιος που μιλούσε εκ μέρους του Τραμπ για τη Ρωσία. Ολα αυτά, σε συνδυασμό με τις διαμαρτυρίες του Τραμπ από τότε που η υπόθεση πήρε δημοσιότητα, υποδηλώνουν ότι είχε στενότερη σχέση μαζί του, δίνοντάς του περισσότερη εξουσία και πρόσβαση απ’ όσο γνωρίζουμε.
Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος Τραμπ είχε αρκετούς διαύλους επικοινωνίας με τον πρόεδρο Πούτιν. Γιατί περίμενε από τον Παπαδόπουλο να οργανώσει τη συνάντηση;
Δεν θα έλεγα ότι είχε αρκετούς διαύλους επικοινωνίας. Τον Δεκέμβριο του 2016 ο Τζάρεντ Κούσνερ προσπάθησε ανεπιτυχώς να δημιουργήσει μια ασφαλή δίοδο ανάμεσά τους μέσω του πρεσβευτή Κισλιάκ στην Ουάσιγκτον. Ο τότε σύμβουλος του Τραμπ, Μάικ Φλιν, φαίνεται πως πέρασε ένα μεγάλο μέρος του Δεκεμβρίου διαπραγματευόμενος κυρώσεις με τον πρεσβευτή της Ρωσίας, τηλεφωνικά και αυτοπροσώπως. Φυσικά, ο Τραμπ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον φίλο του Εμίν Αγκαλάροφ (του οποίου ο πατέρας είναι κτηματομεσίτης του Πούτιν), αλλά μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο Αγκαλάροφ προσπάθησε να κάνει κάτι αντίστοιχο με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, κανονίζοντας μια συνάντηση μαζί του στις 9 Ιουνίου. Εδώ όμως μιλάμε για τον Μάιο του 2016, τότε που δεν ήταν σαφές αν οι Αγκαλάροφ ήταν πρόθυμοι να γίνουν ενδιάμεσοι του Κρεμλίνου. Ναι, τον Μάιο του 2016 ο Τραμπ χρειαζόταν τον Παπαδόπουλο. Θυμηθείτε, ο Παπαδόπουλος αποκάλυψε ότι είχε πρόσβαση στον Κρεμλίνο τον Μάρτιο του 2016, δύο μήνες νωρίτερα.
Γιατί αποκαλείτε τον Πάνο Καμμένο «σύμμαχο του Πούτιν»;
Το Ινστιτούτο Γεωπολιτικών Μελετών του Πάνου Καμμένου έχει μνημόνιο συνεργασίας με το Ρωσικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (RISS), το οποίο διαχειρίστηκε την παρεμβολή στην εκλογική διαδικασία των ΗΠΑ, το 2016. Ο Καμμένος διατηρεί φιλικές σχέσεις με ρώσους ολιγάρχες, αντιτίθεται στις κυρώσεις στη Ρωσία και χαιρέτισε προσωπικά τον Πούτιν όταν αυτός έφτασε στην Αθήνα τον Μάιο του 2016. Οι πολιτικές που υποστηρίζει είναι σταθερά υπέρ της Ρωσίας. Ολα αυτά δείχνουν ότι είναι σύμμαχος του Πούτιν.
Σύμφωνα με τότε δημοσιεύματα, στις 20 Μαρτίου 2016 ο Πάνος Καμμένος επισκέφτηκε τις ΗΠΑ. Γνωρίζετε αν υπήρξε οποιαδήποτε συνάντηση με τον Παπαδόπουλο;
Αυτό ήταν μια μέρα πριν ο Τραμπ προσλάβει τον Παπαδόπουλο. Ισως υπάρχει σύνδεση εκεί. Δεν το ξέρουμε. Ταιριάζει, ωστόσο, με το χρονοδιάγραμμα και με την τάση που έχουν δείξει οι εμπλεκόμενοι φορείς.
Πιστεύετε ότι ο Ρόμπερτ Μιούλερ θα πρέπει να καλέσει τις ελληνικές επαφές του Παπαδόπουλου για κατάθεση;
Ναι, απολύτως. Ειδικά τον Πάνο Καμμένο, αλλά και όσους συναντήθηκαν με τον Παπαδόπουλο κατά τη διάρκεια των δύο ταξιδιών του στην Ελλάδα, τον Μάιο και τον Δεκέμβριο του 2016.