Ο καταλογισμός κάθε είδους φορολογικών βαρών στη δυσχερή περίοδο της ασφυκτικής διεθνούς οικονομικής εποπτείας έχει εξελιχθεί σε δαμόκλειο σπάθη για το σύνολο των φορολογουμένων. Μπορεί ο πολίτης να αμυνθεί και να προασπίσει τα θιγόμενα συμφέροντα του;

Ο Ν. 4174/2013 (Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας) παρέχει τη δυνατότητα αντίταξης «άμυνας» μέσω της άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ. Η άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής συνιστά υποχρεωτική ενέργεια και αναγκαίο όρο για τον φορολογούμενο πριν προσφύγει στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια.

Οι προϋποθέσεις που οφείλει να τηρήσει απαρεγκλίτως ο φορολογούμενος, συνίστανται στην άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της εκδώσασας την προσβαλλόμενη πράξη Αρχής, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 30 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης ή την παράλειψη της φορολογικής Αρχής να απαντήσει σε σχετικό αίτημα. Ο προσφεύγων υποχρεούται να αναφέρει στην προσφυγή του όλους τους λόγους, τα επιχειρήματα και τους ισχυρισμούς του, αποδεικνύοντάς τους αν είναι εφικτό μέσω εγγράφων. Η παραλαβούσα την προσφυγή Αρχή αποστέλλει εντός 7 ημερών τον φάκελο της υπόθεσης στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, η οποία επιμελείται την εξέτασή του, ζητώντας, αν το κρίνει αναγκαίο, την προσκόμιση επιπλέον στοιχείων και από τα δύο μέρη. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης υποχρεούνται να εκδώσει τη σχετική απόφασή του εντός αποκλειστικής προθεσμίας 120 ημερών, η άπρακτη παρέλευση της οποίας ισοδυναμεί με σιωπηρή απόρριψη της προσφυγής, συνιστώντας συγχρόνως την εναρκτήρια προθεσμία για την άσκηση της δικαστικής πλέον προσφυγής.

Αποδοχή εν όλω ή εν μέρει της ενδικοφανούς προσφυγής συνεπάγεται την αντίστοιχη ακύρωση της πράξης της φορολογικής Αρχής.

Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο φορολογούμενος ότι με μόνη την άσκηση της προσφυγής αναστέλλεται η καταβολή του 50% του αμφισβητούμενου – επιβληθέντος ποσού και η συναφής λήψη καταδιωκτικών μέτρων, εφόσον έχει καταβληθεί το απομένον 50%, δυναμένου επιπλέον του προσφεύγοντος να αιτηθεί αυτοτελώς την αναστολή και του απολειπομένου 50%, της δε Αρχής αποφαινομένης εντός 30 ημερών. Μετά την εξάντληση του ανωτέρω υποχρεωτικού κατά τον Τύπο και την ουσία τρόπου αμφισβήτησης, το επόμενο βήμα του φορολογουμένου συνίσταται στην προσβολή της απόφασης επί της ενδικοφανούς προσφυγής του ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων.

Ο Ανδρέας Γ. Τουλούπας είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω