Ο καταλογισμός κάθε είδους φορολογικών βαρών στη δυσχερή περίοδο της ασφυκτικής διεθνούς οικονομικής εποπτείας έχει εξελιχθεί σε δαμόκλειο σπάθη για το σύνολο των φορολογουμένων. Μπορεί ο πολίτης να αμυνθεί και να προασπίσει τα θιγόμενα συμφέροντα του;
Ο Ν. 4174/2013 (Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας) παρέχει τη δυνατότητα αντίταξης «άμυνας» μέσω της άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ. Η άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής συνιστά υποχρεωτική ενέργεια και αναγκαίο όρο για τον φορολογούμενο πριν προσφύγει στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια.
Οι προϋποθέσεις που οφείλει να τηρήσει απαρεγκλίτως ο φορολογούμενος, συνίστανται στην άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της εκδώσασας την προσβαλλόμενη πράξη Αρχής, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 30 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης ή την παράλειψη της φορολογικής Αρχής να απαντήσει σε σχετικό αίτημα. Ο προσφεύγων υποχρεούται να αναφέρει στην προσφυγή του όλους τους λόγους, τα επιχειρήματα και τους ισχυρισμούς του, αποδεικνύοντάς τους αν είναι εφικτό μέσω εγγράφων. Η παραλαβούσα την προσφυγή Αρχή αποστέλλει εντός 7 ημερών τον φάκελο της υπόθεσης στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, η οποία επιμελείται την εξέτασή του, ζητώντας, αν το κρίνει αναγκαίο, την προσκόμιση επιπλέον στοιχείων και από τα δύο μέρη. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης υποχρεούνται να εκδώσει τη σχετική απόφασή του εντός αποκλειστικής προθεσμίας 120 ημερών, η άπρακτη παρέλευση της οποίας ισοδυναμεί με σιωπηρή απόρριψη της προσφυγής, συνιστώντας συγχρόνως την εναρκτήρια προθεσμία για την άσκηση της δικαστικής πλέον προσφυγής.
Αποδοχή εν όλω ή εν μέρει της ενδικοφανούς προσφυγής συνεπάγεται την αντίστοιχη ακύρωση της πράξης της φορολογικής Αρχής.
Ο Ανδρέας Γ. Τουλούπας είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω