Το στούντιο ήταν ίδιο, το Δ της ΕΡΤ. Η δομή της διαδικασίας επίσης. Κι όμως, η διαφορά μεταξύ των δύο ντιμπέιτ ήταν εμφανής στους πιστούς κεντροαριστερούς τηλεθεατές που τα παρακολούθησαν αμφότερα. Σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι αρχηγοί προσήλθαν χθες στο Ραδιομέγαρο έχοντας επίγνωση πως η δεύτερη τηλεμαχία έπρεπε να είναι πιο ενδιαφέρουσα από την πρώτη.

Μπορεί σε επίπεδο πολιτικού λόγου να μην υπήρχαν διαφοροποιήσεις, από επικοινωνιακής σκοπιάς, ωστόσο, η εικόνα των περισσοτέρων ήταν άλλη. Παρότι, στυλιστικά μιλώντας, η μονοτονία του μπλε σακακιού κυριάρχησε –ακόμη κι η μοναδική γυναίκα υποψήφια έπεσε στην παγίδα της ασφάλειας του σκούρου μπλε χρώματος. Η Φώφη Γεννηματά, για παράδειγμα, ήταν καλύτερα προετοιμασμένη. Εξού ίσως και χαμογελούσε περισσότερο. Σε αντίθεση με τον Δημήτρη Τζιώτη, που εκτός από την ίδια κουπ με εκείνη της προηγούμενης Δευτέρας, εμφανίστηκε να κάνει και τις ίδιες μονότονες παύσεις.

Η χθεσινή συζήτηση ήταν λιγότερο στημένη από την πρώτη. Κι όχι μόνο επειδή οι οκτώ από τους εννέα επέλεξαν να ρωτήσουν κάτι έναν συνυποψήφιό τους –με τη Φώφη, που δεν απηύθυνε ερώτηση σε κανέναν, να έχει την τιμητική της. Σύμπτωση που έμοιαζε ωσάν να την αναγνωρίζουν κάποιοι ως φαβορί. Ή εξαιτίας της κόντρας Φώφης – Ανδρουλάκη. Σε αρκετές περιπτώσεις, ο ένας υποψήφιος σχολίαζε τα λεγόμενα κάποιου άλλου πριν απαντήσει στην ερώτηση που του είχε τεθεί. Οπως, ας πούμε, ο Ανδρουλάκης την τοποθέτηση Γάτσιου για τη ΧΑ. Κι αργότερα ο Γάτσιος που του ανταπάντησε.

Και δεν ήταν λίγες οι φορές που ξέφυγαν από το κάπως αυστηρό διαδικαστικό πλαίσιο. Σαν την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, που δεν δίστασε να πάρει τον λόγο αμέσως μετά από μια απάντηση του Γιάννη Ραγκούση, προκειμένου να διευκρινίσει στον δημοσιογράφο –που ανέφερε το όνομά της όταν ρώτησε για τη θέση Ραγκούση περί 12ετούς βουλευτικής θητείας μάξιμουμ -, πόσα χρόνια είναι βουλευτής. Ή τον Γιάννη Μανιάτη, που δεν έχασε την ευκαιρία για χιούμορ –με αφορμή μια δημοσιογραφική παρομοίωση των ερωταπαντήσεων με τανγκό που έκανε ο Παύλος Τσίμας –λέγοντας στη Στεφανία Μουρελάτου πόσο χαίρεται που θα είναι χορευτικό δίδυμο μαζί της.

Υπάρχει, πάντως, μια απορία από τη χθεσινή τηλεμαχία. Τι ψιθύριζαν άραγε συνεχώς Σταύρος Θεοδωράκης και Φώφη Γεννηματά, ο ένας στο αφτί της άλλης;