Την αδυναμία μου στην Αλέκα την έχετε καταλάβει. Τι εννοώ: πως πάντα βρίσκω ενδιαφέρουσες τις τοποθετήσεις της πρώην γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ. Τώρα «ξαναχτύπησε» στο κατάμεστο αμφιθέατρο της παλιάς Νομικής της Κομοτηνής την Κυριακή σε μια πετυχημένη εκδήλωση τηςΟργάνωσης Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας – ΘράκηςτουΚΚΕ, για… τι άλλο; ΤηνΟκτωβριανή Επανάσταση.

Η Παπαρήγα είπε πολλά και ενδιαφέροντα και προχώρησε τα πράγματα ένα βήμα, πάνω στις επεξεργασίες του Περισσού πάντα: μίλησε για την Οκτωβριανή, για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και τι πήγε στραβά, για τη σύγχρονη κατάσταση αλλά και για το αν υλικά και αντικειμενικά η Ελλάδα θα μπορούσε να περάσει στον σοσιαλισμό (η Αλέκα δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τον όρο «δικτατορία του προλεταριάτου»).

Απανθίζω μερικά: «Το σύνθημα που για πρώτη φορά ακούστηκε τον 19ο αιώνα “προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε” είναι απολύτως επίκαιρο, πίσω από αυτό η εργατική τάξη είναι καταδικασμένη να σηκώνει την σημαία του ταξικού της αντίπαλου, να μη βλέπει ότι ο πρώτος εχθρός της είναι μέσα στην δική της πατρίδα».

Για τη στάση των μελών του ΚΚΕ: «Ο ηρωισμός όσο και αν είναι η πιο ταιριαστή ιδιότητα για τον κομμουνιστή δεν φθάνει από μόνος του να μας γλιτώσει από τον κίνδυνο της παρέκκλισης, του λάθους, του υποκειμενισμού». Για την κυβέρνηση: «Τώρα πια υπάρχει η πείρα και από την σημερινή κυβέρνηση, μέσα σε λίγους μήνες απόδειξε ότι πρόκειται για την πιο κάλπικη “Αριστερά” που γνώρισε ο τόπος, ικανή για την πιο βρώμικη δουλειά».

Μια έμμεση αναφορά στα αποσχιστικά κινήματα, π.χ. Καταλωνία: «Τα σύγχρονα αιτήματα αυτονομίας, δράσεις απόσχισης, δεν έχουν ίχνος προοδευτισμού». Και κατέληξε η Αλέκα απευθυνόμενη στα μέλη και τους οπαδούς του ΚΚΕ: «Η μπάρα, για να χρησιμοποιήσω έναν αθλητικό όρο, πρέπει να μπαίνει πιο ψηλά, από τον καθένα και καθεμιά»…