Δύο χρόνια μετά την ψήφιση του αποκαλούμενου «νόμου Παρασκευόπουλου», που θεσπίστηκε με γνώμονα την αποσυμφόρηση των φυλακών, ο άνθρωπος που έφερε το νομοθέτημα αυτό στη Βουλή, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, παραδέχθηκε ουσιαστικά ότι έφτασε η ώρα να καταργηθεί!

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή ανάγνωση» του καναλιού της Βουλής, ο Νίκος Παρασκευόπουλος είπε ότι ο νόμος του, ο οποίος κατά καιρούς έχει βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς συνδέεται με τον ευαίσθητο τομέα της αντεγκληματικής πολιτικής και έχει αποτελέσει γέφυρα προς την ελευθερία για εκατοντάδες κρατουμένους, είχε έκτακτο χαρακτήρα, που στόχευε στην αντιμετώπιση των έντονων συνθηκών συμφόρησης που επικρατούσαν στις ελληνικές φυλακές. Και πρόσθεσε πως ως έκτακτος –όπως επιγράφεται εξάλλου –νόμος δεν μπορεί να ισχύει για πάντα. «Αρα μας λέτε ότι πρέπει να καταργηθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου και να μετασχηματιστεί σε κάτι άλλο;», ήταν το εύλογο ερώτημα που κλήθηκε να απαντήσει ο πρώην υπουργός, αναγνωρίζοντας ότι εφόσον το νομοθέτημά του ήταν έκτακτο, θα πρέπει να καταργηθεί. «Ασφαλώς. Βεβαίως, δεν λέει κανείς ότι αυτός ο νόμος πρέπει να ισχύει για πάντα. Εκτακτη νομοθεσία είναι, και το καλό είναι να πάψουμε να έχουμε αυτές τις έκτακτες, κακές συνθήκες και να έχουμε μια πάγια ομαλή κατάσταση», ήταν η απάντηση που έδωσε ο Παρασκευόπουλος, βάζοντας ο ίδιος στο τραπέζι την αναγκαιότητα της κατάργησης του νόμου που, όπως όλα δείχνουν, έχει κλείσει τον κύκλο του.

«Θα σας φανεί περίεργο, αλλά ο κ. Μητσοτάκης έχει δίκιο. Ο όποιος νόμος Παρασκευόπουλου, ο αποσυμφορητικός νόμος –κακώς τον ονομάζουν νόμο Παρασκευόπουλου για να στιγματίζουν εμένα -, αλλά ένας έκτακτος νόμος ο οποίος οφείλεται σε έκτακτες συνθήκες συμφόρησης, δεν έχει λόγο ύπαρξης παγίως» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παρασκευόπουλος, για να προσθέσει: «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να έχουμε ένα λογικό σύστημα ποινών, έναν λογικό πληθυσμό στη φυλακή, και να μην έχουμε ανάγκη από αυτόν τον νόμο. Το σωστό είναι να έχουμε λογικούς χρόνους διάρκειας της ποινής. Αυτό πρέπει να ρυθμιστεί παγίως και θα ρυθμιστεί μέσω του Ποινικού Κώδικα και του Σωφρονιστικού Κώδικα». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επίμαχος νόμος εισήχθη στο ποινικό μας σύστημα ως ένα έκτακτο μέτρο για την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων. Οπως σημειώνουν εισαγγελικές πηγές, είναι ευθύνη της πολιτείας να λύσει το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών αλλά και να εξορθολογίσει το σύστημα επιβολής των ποινών, που κατά γενική ομολογία είναι μεγάλες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι αλλαγές του Κοντονή. Ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής με τροπολογία που ψηφίστηκε αναγνώρισε στην πράξη την αναγκαιότητα αλλαγής του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, εισάγοντας περισσότερες εξαιρέσεις για την αποφυλάκιση των κρατουμένων.

Συγκεκριμένα, εκτός του πεδίου των ευεργετικών διατάξεων μένουν κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί σε μια σειρά σοβαρών κακουργημάτων τα οποία συνδέονται με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της γενετήσιας ελευθερίας και αξιοπρέπειας. Οι αλλαγές που έφερε ο Σταύρος Κοντονής περιλαμβάνουν αδικήματα για ανθρωποκτονία από πρόθεση, αρπαγή, εμπόριο ανθρώπων, εγκλήματα κατά της προσωπικής ελευθερίας, αρπαγή ανηλίκων, βιασμό, κατάχρηση σε ασέλγεια, αποπλάνηση παιδιών, κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια, πορνογραφία ανηλίκων, μαστροπεία, σωματεμπορία, ασέλγεια με ανήλικο έναντι αμοιβής και ληστεία.

Αντιδράσεις. Η «ομολογία» Παρασκευόπουλου για την κατάργηση του νόμου, που πέρασε στην Ιστορία φέροντας τη σφραγίδα και το όνομά του, προκάλεσε σχόλια και αντιδράσεις σε δικαστικούς και εισαγγελικούς κύκλους που πληροφορήθηκαν τη δήλωση του πρώην υπουργού. Κι αυτό γιατί από την πρώτη στιγμή της ψήφισης του νόμου αυτού, χωρίς να παραγνωρίζει κανείς ότι έφερε καινοτόμες διατάξεις ως προς την αποφυλάκιση κρατουμένων αναπήρων, ανηλίκων και «φιλοξενούμενων» αλλοδαπών, είχε προκαλέσει και πολλές ενστάσεις για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ως προς την κοινωνική επανένταξη των αποφυλακισθέντων, καθώς ορισμένοι εξ αυτών μετά το εξιτήριο που πήραν διέπραξαν εξίσου σοβαρά αδικήματα με μεγάλη ποινική απαξία.

Για την Ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε πως τον Απρίλιο του 2015 που θεσπίστηκε ο νόμος αυτός στοιβάζονταν στις φυλακές περίπου 11.600 κρατούμενοι. Οι συνθήκες κράτησης στα σωφρονιστικά καταστήματα είχαν φέρει κατ’ επανάληψη την Ελλάδα υπόλογη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ οι αποζημιώσεις που είχε κληθεί να καταβάλει για την παραβίαση της συγκεκριμένης διάταξης της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) κόστισαν σχεδόν δύο εκατομμύρια ευρώ.