Ιδιαιτέρως ζωντανό δεν θα μπορούσες να το πεις, όμως το δεύτερο ντιμπέιτ για την ηγεσία του νέου φορέα πρόσφερε μακράν καλύτερο τηλεοπτικό θέαμα από το πρώτο. Πιο χαλαροί, οι υποψήφιοι απηύθυναν τον λόγο ο ένας στον άλλο, ενώ η επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, λίγα μόνο λεπτά πριν από την έναρξη της τηλεμαχίας, και η ομόφωνη καταδίκη της από τους υποψηφίους, αποτέλεσε μια επιπλέον ευκαιρία για ισχυρά σήματα ενότητας. Αυτή η ενωτική διάθεση τονίστηκε ακόμα περισσότερο, καθώς κανείς εκ των υποψηφίων δεν αναφέρθηκε στο θέμα των ψηφοδελτίων, για το οποίο η επιτροπή Αλιβιζάτου έκανε συστάσεις χθες το μεσημέρι, έπειτα από πληροφορίες ότι συγκεκριμένοι υποψήφιοι προετοιμάζονταν να μοιράσουν σταυρωμένα ψηφοδέλτια –τα βέλη κατευθύνονταν ανεπισήμως στον Γιώργο Καμίνη.
Η ενότητα έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στη συζήτηση. «Οι διαφορές δεν είναι τόσο τερατώδεις όπως τις παρουσιάζετε. Θα τα καταφέρουμε, είμαι αισιόδοξος» ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τη Φώφη Γεννηματά να τονίζει πως «η ενότητα αποτελεί μια κατάκτηση για τον χώρο μας. Δεν είναι αυτονόητη, γι’ αυτό δεν μπορούσε τόσα χρόνια να κάνει το βήμα εμπρός. Δεν μπορούσε να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα». «Αυτός που θα εκλεγεί, θα οδηγήσει στις εκλογές. Ενας θα είναι ο αρχηγός και όχι δύο, αυτές τις αποφάσεις τις πήραμε και θα αναγνωριστούν» επισήμανε με τη σειρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Η ενότητα μόνη της δεν είναι αρκετή. Υπάρχει ανάγκη για αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην πορεία που έχει ξεκινήσει και θα συνεχιστεί», τόνισε από την πλευρά του ο Γιάννης Ραγκούσης. «Πρέπει να ιδρύσουμε μια μεγάλη παράταξη. Θα φέρει ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό υπό μια προϋπόθεση: να αποδείξουμε εμπράκτως την ενότητα» ανέφερε ο Γιώργος Καμίνης.
Το ζήτημα των δύο διακριτών Κοινοβουλευτικών Ομάδων επανήλθε στην συζήτηση, με τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη να μένουν πιστοί στη θέση τους. «Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία ένας αρχηγός, ένα κόμμα με δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Ελπίζω η Φώφη και ο Σταύρος να επανορθώσουν αυτό το λάθος» σχολίασε ο Γιάννης Μανιάτης, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων επισήμανε πως «συμφωνίες εκ των προτέρων εν αγνοία των άλλων μου φαίνεται κάτι το εντελώς απαράδεκτο». Οι δύο κοινοβουλευτικοί αρχηγοί, ωστόσο, έκλεισαν για άλλη μια φορά τη συζήτηση. «Ανύπαρκτα τα θέματα που μπαίνουν. Επρεπε να ληφθούν δύο αποφάσεις: ότι αυτός που θα εκλεγεί θα είναι αρχηγός των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων και ότι θα οδηγήσει τα δύο κόμματα και τη δύναμη του χώρου μας στις εκλογές», απάντησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, ενώ η Φώφη Γεννηματά ανέφερε πως «το ΠΑΣΟΚ πρωτοστατεί στο εγχείρημα, άρα κανείς δεν μπορεί να πει ότι θα υπονομεύσουμε την ενότητα την επόμενη μέρα».
Η υπόθεση της ταινίας «Υποψήφιος» με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ, στην οποία ανέτρεξε ο Σταύρος Θεοδωράκης, θα μπορούσε κάλλιστα να περιγράφει τις βασικές αναφορές των υποψηφίων, οι οποίοι ίσως για πρώτη φορά άρχισαν να ξεκαθαρίζουν το όραμά τους για την επόμενη μέρα. Ο Γιάννης Μανιάτης προέβαλε το ατού της κυβερνητικής του εμπειρίας, επισημαίνοντας ωστόσο πως από εδώ και πέρα «πρέπει να υπάρξει μείωση φορολογίας σε ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, να γίνει ρύθμιση των κόκκινων δανείων, να συναφθεί ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο». Ο Γιάννης Ραγκούσης επέμεινε στην αντιδεξιά ατζέντα του, επαναλαμβάνοντας την πρότασή του να τίθενται εκτός ψηφοδελτίων όσοι έχουν συμπληρώσει δώδεκα χρόνια κοινοβουλευτική παρουσία.
Αναμφισβήτητα το σαρδάμ της βραδιάς έκανε ο δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος μπέρδεψε το επώνυμο του συντονιστή Παύλου Τσίμα, προσφωνώντας τον με το όνομα του Πρωθυπουργού. Ο Καμίνης στην εμφάνισή του προέκρινε το μοντέλο του Δήμου Αθηναίων και πρότεινε να αποσυνδεθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εθνικές εκλογές.
Ο γύρος των ερωτήσεων των υποψηφίων ξεκίνησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γρήγορα, ωστόσο, έγινε σαφές πως η Φώφη Γεννηματά θεωρείται, τουλάχιστον από τους υπολοίπους, το φαβορί για τον πρώτο γύρο. Ηταν εκείνη που δέχτηκε τις περισσότερες ερωτήσεις, ενώ από τη δική της πλευρά επέλεξε να μην κάνει ερώτηση. Η Γεννηματά στάθηκε ιδιαίτερα στην αυτόνομη πορεία της παράταξης, τονίζοντας πως «δεν είμαστε συμπλήρωμα του ενός ή του άλλου», αλλά ένα «ανοιχτό κόμμα που θα δίνει λόγο και ρόλο στα μέλη του, με μητρώο και ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για όλα τα θέματα».
Διαβασμένοι εμφανίστηκαν τόσο ο Σταύρος Θεοδωράκης όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρώτος εξήγησε με σαφήνεια το στίγμα του, εξηγώντας γιατί τον ενοχλεί ο όρος Κεντροαριστερά: «Δεν είμαστε απλώς η Κεντροαριστερά, αλλά η μεγάλη παράταξη που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο Τσίπρας, σε ένα αδιέξοδο πολιτικής, θέλει να κλέψει τον κόσμο της Κεντροαριστεράς. Δεν αφορά αυτό τους επαναστάτες του Κέντρου» ανέφερε, τονίζοντας ότι ο χώρος χρειάζεται ένα κόμμα «με νέο όνομα, που δεν θα θυμίζει τίποτα από το παρελθόν, αλλά θα σηματοδοτεί το νέο».
Ο Ανδρουλάκης, από την άλλη, ο οποίος στο προηγούμενο ντιμπέιτ κατά κύριο λόγο απέφευγε να απαντήσει στις ερωτήσεις, αυτή τη φορά εμφανίστηκε καλά προετοιμασμένος, κάνοντας αυτοκριτική στο ΠΑΣΟΚ των προηγούμενων ετών: «Υπήρχε μια ώριμη δημοκρατία το ’80, μια στρατηγική ένταξης σε ευρώ, μια πατριωτική στάση του κόμματος όταν άφησε μια χρεοκοπημένη Ελλάδα ο Καραμανλής. Δεν κινηθήκαμε δημαγωγικά. Επρεπε, όμως, να σκοτώσουμε το πελατειακό κράτος νωρίτερα. Υπήρξαν συνδικαλιστές που μαζί με τον Καραμανλή πολέμησαν τον νόμο Γιαννίτση. Πρέπει να αφήσουμε πίσω την δημαγωγία που στοίχισε στον τόπο και την παράταξη».