Αμήχανη στέκεται η κυβέρνηση απέναντι στις διαρκείς αποκαλύψεις για τον Πάνο Καμμένο και την υπόθεση της πώλησης αμυντικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία. Τη στάση της κυβέρνησης χαρακτηρίζει εκκωφαντική σιωπή, ενώ κυβερνητικοί παράγοντες περιορίζονταν να παραπέμψουν στην απάντηση του υπουργού Αμυνας στη Βουλή. Σε αντίθεση με την υπόθεση των σχέσεων του προέδρου των ΑΝΕΛ με τον Τζορτζ Παπαδόπουλο και την εμπλοκή του Ελληνοαμερικανού στο περιβόητο Russian-gate, καθώς γι’ αυτήν καταγράφεται μια έστω αόριστη αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου σε «αβάσιμη συνωμοσιολογία», η οποία παρέχει κάλυψη στον υπουργό Αμυνας.

Κεντρική επιλογή της κυβέρνησης είναι έτσι η σφοδρή σύγκρουση με την αντιπολίτευση στη λογική της πόλωσης και μάλιστα σε δύο μέτωπα, απέναντι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Σε μια προσπάθεια επαναφοράς στην ατζέντα του «ηθικού πλεονεκτήματος» της Αριστεράς, το Μαξίμου επενδύει πολιτικά στην υπόθεση των Paradise Papers, υπονοώντας μάλιστα πως εμπλέκονται πρόσωπα που έχουν σχέση με τη ΝΔ ή το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη –όπως έσπευσε να προκαταλάβει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου. «Αν η ΝΔ μπορεί να μας διαφωτίσει προκαταβολικά για συγκεκριμένες περιπτώσεις, την καλούμε να το πράξει άμεσα και χωρίς μισόλογα», είναι το κοινό μοτίβο Μαξίμου – Κουμουνδούρου.

«ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ»! Την ίδια στιγμή, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της Χαριλάου Τρικούπη για ανομία και ανασφάλεια, μετά την επίθεση της Επαναστατικής Αυτοάμυνας στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση επιμένει στα περί «προβοκάτσιας», παρά την έντονη αντίδραση της Φώφης Γεννηματά, η οποία οδήγησε σε διαρροές εις βάρος της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από το Μαξίμου. Τον Πρωθυπουργό επισκέφθηκε στο γραφείο του ο Νίκος Τόσκας, προκειμένου αφενός να τον ενημερώσει διά ζώσης για τις έρευνες της Αστυνομίας για την υπόθεση και αφετέρου να δοθεί εκ νέου μήνυμα στήριξης του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη από το Μαξίμου.

Στο ίδιο μοτίβο υψηλών τόνων θα κινηθεί στη σημερινή τοποθέτησή του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας. Επιδιώκοντας να συσπειρώσει τα στελέχη του και ταυτόχρονα να ξορκίσει την γκρίνια και την εσωστρέφεια, ο Πρωθυπουργός θα επιτεθεί εκ νέου στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για ακροδεξιές λογικές. Παράλληλα, θα επιστήσει την προσοχή των κυβερνητικών στελεχών στο να κλείσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων η τρίτη αξιολόγηση.

Η κυβέρνηση αναμένει ούτως ή άλλως σινιάλο από τις Βρυξέλλες, με την αυριανή ανακοίνωση των φθινοπωρινών προβλέψεων της Κομισιόν για την οικονομία, προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή το πλάνο «κοινωνικό μέρισμα». Προκειμένου να επιδείξει φιλολαϊκό προφίλ, το Μαξίμου ποντάρει τα ρέστα του στην υπόθεση. Οπως δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, οι τελικές αποφάσεις για τη διανομή του μερίσματος και τους δικαιούχους του θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν έως το τέλος του μήνα.