Μια οφθαλμαπάτη έχει προκαλέσει η πολεμική διαμάχη στην Ισπανία μεταξύ δημοκρατικών και φιλοβασιλικών. Αφορμή στάθηκε η παρουσίαση της φανέλας της Εθνικής Ισπανίας με την οποία θα αγωνιστεί η Φούρια Ρόχα στους αγώνες του 21ου Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Ρωσία. Η νέα φανέλα που σχεδιάστηκε από την Adidas έχει πολλές ομοιότητες με εκείνη του Μουντιάλ του 1994. Είναι φυσικά κόκκινη και στο δεξιό άκρο υπάρχει μία λωρίδα από διαμάντια σε κίτρινο και μπλε χρώμα, που όμως γίνεται μοβ όταν βλέπουμε τη φανέλα από μακριά.

Τα χρώματα κόκκινο, κίτρινο και μοβ παραπέμπουν στη σημαία της Δεύτερης Ισπανικής Δημοκρατίας που χρησιμοποιήθηκε μεταξύ 1931 και 1939, την οποία χρησιμοποίησε και η εξόριστη δημοκρατική κυβέρνηση της χώρας μέχρι το 1977.

Η συγκεκριμένη σημαία αντικαταστάθηκε από τη γνωστή μας με το κόκκινο και το κίτρινο χρώμα που είναι ταυτισμένη με τη μοναρχία. Ωστόσο η σημαία της δημοκρατίας αποτελεί μέχρι σήμερα σύμβολο αυτών που θέλουν να καταργηθεί η βασιλεία, από τα εργατικά συνδικάτα και τα αριστερά κόμματα.

Το γεγονός ότι ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας και ο εκπρόσωπος της Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρθόν αποθέωσαν τη νέα εμφάνιση είναι ενδεικτικό της πολιτικής προέκτασης που έχει λάβει το θέμα. «Η ισπανική ομάδα δεν έχει φορέσει τόσο ωραία φανέλα εδώ και καιρό», έγραψε στο twitter ο Ιγκλέσιας ο οποίος έχει εμφανιστεί στο παρελθόν να αγωνίζεται σε ποδοσφαιρικό αγώνα φορώντας φανέλα με τα χρώματα της δημοκρατικής σημαίας. Τα σχόλια στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης έπεσαν βροχή, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτοβουλίες για να συγκεντρωθούν υπογραφές ζητώντας την αντικατάσταση της φανέλας.

Το θέμα ανέβηκε ψηλά στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης λόγω και της πολιτικής νευραλγίας που επικρατεί στις σχέσεις της Μαδρίτης με τη Βαρκελώνη.

Ο βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ’ είχε απευθύνει αυστηρό μήνυμα προς τους αποσχιστές της Καταλωνίας, ενώ απέφυγε να αποδοκιμάσει τη σκληρότητα με την οποία αντιμετώπισαν οι αστυνομικές δυνάμεις όσους προσπάθησαν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου.

Φυσικά μια φανέλα της Εθνικής Ισπανίας με τα αντιμοναρχικά χρώματα δεν θα μπορούσε να περάσει ασχολίαστη από τη Βαρκελώνη.

Η Adidas βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και αναγκάστηκε να υπερασπιστεί το σχέδιο της φανέλας το οποίο ουσιαστικά εγκρίθηκε πριν από έναν χρόνο από τον έκπτωτο πλέον πρόεδρο της ισπανικής ομοσπονδίας Ανχελ Βιγιάρ.

Με χθεσινή της ανακοίνωση τονίζει πως η νέα εμφάνιση της Ισπανίας δεν έχει καμία πολιτική χροιά και το σχέδιο της αποτελεί μια καινοτομία. Σημειώνει επίσης πως τα κόκκινα, κίτρινα και μπλε διαμάντια στο γραφικό αντιπροσωπεύουν την ταχύτητα την ενέργεια και το στυλ παιχνιδιού της Φούρια Ρόχα. Η φανέλα παρουσιάστηκε στον Τύπο τη Δευτέρα ενώ σήμερα θα τη φορέσουν για πρώτη φορά οι παίκτες στην προπόνηση. Η πρώτη επίσημη εμφάνισή της θα γίνει στο παιχνίδι με την Κόστα Ρίκα στο Λα Ροσαλέδα, το Σάββατο.